Egy éven át ment a beszólogatás a két futósztár között, persze hogy egy nevető harmadik nyerte az olimpiát

2024. augusztus 6. – 21:06

Egy éven át ment a beszólogatás a két futósztár között, persze hogy egy nevető harmadik nyerte az olimpiát
A férfi 1500 méteres síkfutást az amerikai Cole Hocker nyerte, Josh Kerr a második, Jakob Ingebrigtsen a negyedik lett – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Cole Hocker nyerte az 1500 méteres síkfutást, amelynek két nagy favoritja a brit Josh Kerr és a norvég Jakob Ingebrigtsen volt, és küzdelmüknek jól megágyaztak az elmúlt évben. A bátor vagy öngyilkosnak is nevezhető taktikát bevállaló norvég végül csak a negyedik lett.

Az atlétikában általában a férfi 100 métert övezi a legnagyobb figyelem, és ebben a számban van hagyománya annak, hogy a nagyra nőtt egók a pályán kívül is összecsapnak, és bokszmeccseket idézően megy a beszólogatás. Az idei olimpiai bajnok Noah Lyles mindent meg is tesz azért, hogy ez a hagyomány folytatódjon, de az utóbbi két évben az 1500 méteres síkfutás is erre a szintre emelkedett.

A műsort most a norvég Jakob Ingebrigtsen és a brit Josh Kerr szolgáltatja. A csodagyerekként induló Ingebrigtsen vitathatatlanul az egyik legjobb futó, olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok is, csak hogy a legutóbbi két vb-n pont a kedvenc számában, 1500-on verték el. 2022-ben Jake Wightman hajrázta le, majd egy évvel később Budapesten, Wightman gyerekkori cimborája, Josh Kerr előzte meg. Ingebrigtsen ezt nehezen viselte, és már Wightmannek is beszólt, hogy ő egy „kevésbé atlétá”-tól kapott ki.

Egy évvel később megint Ingebrigtsen volt az 1500 favoritja, de aztán jött Kerr, és elvitte előle az aranyat. A norvég betegségére hivatkozott, majd a későbbiekben vele készült interjúkban üzengetett Kerrnek, olyanokat, hogy ha egészséges, akkor csukott szemmel megveri, vagy 100-ból 98-szor simán legyőzi. Kerr pedig már csak a barátja, Wigthman iránti lojalitásból is kész volt felvenni a kesztyűt. Ő arról beszélt, hogy Ingebrigtsen nem áll teljesen a realitások talaján, és olyanok veszik körbe, akik mindig igent mondanak neki, a futónak pedig a pályán és a viselkedésében is vannak hibái.

A vb után az olimpiáig csak egyszer csapott össze a két futó, és a Eugene-ben rendezett egy mérföldes futáson újra Kerr nyer, igaz Ingebrigtsen egy sérülésből felépülve még nem volt igazán formában. A britet viszont megerősíthette ez a győzelem a mentális harcban. Ingebrigtsen gyengeségének azt szokták felróni, hogy igazán ott tud érvényesülni, ahol nagy tempó van, és iramfutók mögött haladhat, de amikor már sokkal nagyobb hangsúlyt kap a helyezkedés, taktika, már sebezhetőbb. A két elvesztett vb-döntő is ezt példázta. A brit sajtó szerint a vereségeinek nem egészségügyi okai voltak, hanem Ingebrigtsen egyszerűen lúzeritiszben szenved.

A norvég önbizalma szavak szintjén legalábbis nem csökkent, az olimpia előtt még odaszúrt Kerrnek, hogy ő az a futó, akit sosem lehet versenyeken látni. Az tény, Ingebrigtsen rendszeres és sikeres résztvevője a Gyémánt Ligáknak, míg Kerr alig tűnik fel ezeken.

Az olimpia elődöntőjében a két futó azonos futamba került, mindketten különösebb megerőltetés nélkül jutott tovább, de Ingebrigtsen azért odasandított ellenfelére, és biztos, ami biztos, előtte ért célba. Az elődöntő után a két ellenfelet igyekezték elkülöníteni egymástól, nehogy egy helyen nyilatkozzanak. Látványosan talán sosem fejeznék ki egymás iránti utálatukat, de mivel úgy tűnik, hogy az atlétika is profitál ebből az éles rivalizálásból, még talán rá is játszanak erre. Kerr aztán nyilatkozatával is igyekezett felfűteni a hangulatot. „Az egyik leggonoszabb és legkeményebb 1500 méteres futam lesz, amit hosszú idő óta láttunk” – harangozta be a döntőt. „Túl sok volt a szöveg az elmúlt két évben. Szeretném ezt rendezni, készen állok erre” – tette még hozzá.

Később aztán ezt a nyilatkozatot Ingebrigtsennek is elmondták, aki így reagált erre. „Szóval nincs több szöveg?” – kérdezte, majd betapasztotta a száját.

Kerr nagyon aprólékosan felkészült a döntőre, állítólag már két éve beírta a telefonjába azt, hogy milyen taktikával fut majd az olimpián. Télen pedig el is ment a Stade de France-ba, átsétált a célvonalon, és elképzelte, milyen lesz nyerni. A barátnője még egy érmet is akasztott a nyakába.

„Túláradók lesznek az érzelmek, és tudom, hogyan kell kezelni a nyomást. Hiszem, hogy én vagyok a legjobb, és ő is azt hiszi, hogy ő az. Szóval ez az ütközőpont, és ez elég nyers. Az emberek izgatottak a rivalizálás miatt, és én nem fogok visszariadni tőle, mert pontosan tudom, hogy mi fog történni” – mondta Kerr, aki kis trükköket is bevet. A budapesti vb-döntőre például ugyanolyan szerelésben állt oda, mint amilyet Wightman viselt a norvég legyőzésekről. Úgy tűnik, mindent megtesz azért, hogy belemásszon ellenfele fejébe.

Ingebrigtsent nem tartják kifejezetten jó hajrásnak, az ellenfeleit a tempó fokozatos emelésével képes kikészíteni, mindig rátesz egy kicsit, amivel széthúzza a mezőnyt, és alig valaki képes már onnan sprintelni a végén. Ehhez szinte az elejétől a végéig a mezőny elején kell menni. Kerr ellen is ezt a taktikát kellett alkalmaznia, mert a skótnak nagyon jó a végsebessége.

Ingebrigtsen bevállalós volt, száz méter után az élre is állt, a kenyai Komen állt be mögé, Kerr pedig a harmadikként helyezkedett. 800 méternél még inkább fokozta a tempót, egyből nyúlni is kezdett sor. Ekkor már egy másik kenyai Cheruiyot volt a nyomában, 1200-nál Kerr is előkerült, igyekezett fellépni a norvég mellé. Az utolsó kétszázra fordulva már két amerikai, Hocker és Nuguse is ott volt a nyomában. A célegyenesben már látszott, hogy a norvég elfogyott. De hiába hajrázott Kerr, a belülről érkező Hocker még nála is gyorsabb volt, és a skót csak a második lett. Ingebrigtsen még a dobogóra sem jött be, Nuguse is megelőzte, és így csak a negyedik lett a norvég.

Eredmények:
férfi 1500 m:
1. Cole Hocker (Egyesült Államok) 3:27.65 perc
2. Josh Kerr (Nagy-Britannia) 3:27.79
3. Yared Nuguse (Egyesült Államok) 3:27.80

férfi távolugrás
1. Miltiadisz Tentoglu (Görögország) 8,48 méter
2. Wayne Pinnock (Jamaica) 8,36
3. Mattia Furlani (Olaszország) 8,34

női 200 m, olimpiai bajnok:
1. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21,83 másodperc
2. Julien Alfred (Saint Lucia) 22,08
3. Brittany Brown (Egyesült Államok) 22,20
...27. Takács Boglárka

női 3000 m akadály:
1. Winfred Yavi (Bahrein) 8:52,76 perc
2. Peruth Chemutai (Uganda) 8:53,34
3. Faith Cherotich (Kenya) 8:55,15

női kalapácsvetés
1. Camryn Rogers (Kanada) 76,97 méter
2. Annette Echikunwoke (Egyesült Államok) 75,48
3. Csao Csie (Kína) 74,27
...30. Gyurátz Réka

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!