A hosszútávúszók edzését is törölni kellett a Szajna vízminőségi problémái miatt

2024. augusztus 6. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Szajnában eddig három nyílt vízi úszással is járó versenyt rendeztek, de az olimpiai rendezői folyamatosan vízminőségi problémákkal néznek szemben. A Szajna szennyezőanyagi sorozatosan túllépik a határértékeket, egészségre ártalmas a víz. Kedden emiatt a hosszútávúszók edzését kellett törölni.

A nők 10 kilométeres döntőjét csütörtökön, a férfiakét pénteken rendezik meg a tervek szerint, és a keddi edzés adott volna alkalmat az úszóknak a folyóval való ismerkedésre, erre viszont még várniuk kell.

A legutolsó mérések azt mutatták, hogy magas annak az Enterococcus baktériumnak a szintje, amely azt jelzi, hogy mennyi ember ürülék mosódhatott be a folyóba.

„A vízminőségi vizsgálat kimutatta, hogy az E. coli szintje 326 és 517 között volt (ami a jó és a nagyon jó szintje között van) a négy gyűjtőponton augusztus 5-én reggel 5 és reggel 6 óra között. Az Enterococcusok szintje azonban meghaladta a World Aquatics maximális küszöbértékét a reggeli felülvizsgálat során. A legutóbbi Enterococcus-minták (augusztus 4-én 12:30 és 13:20 között vették) a World Aquatics által megengedett maximális küszöbértéket meghaladó szintet mutattak” – írta közleményében a nemzetközi szövetség.

A hosszútávúszók versenyeinek három magyar nevezője van, Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf, de a Magyar Úszó Szövetség közlése szerint ők nem is akartak edzeni a Szajnában, a versenyig nem is mennek bele, csak medencében edzenek.

A Szajna vízminőségi problémái miatt korábban a férfiak triatlonversenyét kellett elhalasztani egy nappal, de több triatlonedzést is kellett már törölni a szennyezőanyagok magas értékei miatt. A párizsi olimpia egyik legfontosabb vállalása volt, hogy a fővárost keresztülszelő folyó vízminősége annyit javuljon, hogy fürdésre is alkalmas legyen a jövőben. A néhány évtizeddel korábbi állapot elég siralmas volt, például csak három halfaj tudott megélni a szennyezett vízben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!