Djoković nyerte minden idők egyik legjobb olimpiai döntőjét, aranyérme is van a 24 Grand Slam-torna mellé

2024. augusztus 4. – 17:16

Djoković nyerte minden idők egyik legjobb olimpiai döntőjét, aranyérme is van a 24 Grand Slam-torna mellé
Novak Djoković az aranyérem megnyerése után – Fotó: Miguel Medina

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković minden idők egyik legnagyobb teniszét hozó olimpiai döntőjében 7:6, 7:6-ra legyőzte Carlos Alcarazt, és így a 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes szerb gyűjteménye az olimpiai arannyal vált teljessé. Döntő szett nem lett, de így is igazi klasszikusként marad majd meg a 2 óra 52 perces párizsi finálé, ahol mindketten óriásit játszottak. Sokat elmond, hogy a sok bréklabda ellenére egyetlen brék sem született a mérkőzésen.

A 37 éves Djoković részleges szalagszakadás miatt kénytelen volt visszalépni június elején a Roland Garroson. Térdműtéten átesve menetelt nagyot Wimbledonban, ott azonban a döntőben nem volt válasza Alcaraz teniszére. Most, a párizsi salakon viszont le tudta győzni a 21 éves, június elején a Garrost is megnyerő spanyolt.

A döntő elején Djoković hozta a szerváját, majd Alcaraz első adogatásánál rögtön bréklabdához jutott. Ezt egy pazar ejtéssel hárította a spanyol, Djoković már nem tudott rá odaérni. Alcaraz többször is második szervákra kényszerült, de megfordította az adogatását. A következő gémben Alcaraz nagyot védekezett, Djoković elrontott egy lecsapást, így 0-30 lett. Utána azonban nyerte a következő négy pontot a szerb. Djoković legtöbbször rövidítette a pontokat, szerva-röptére is salakhoz képest többször feljött a hálóhoz.

Alcaraz rossz rövidítést vállalt be, aztán Djoković bevágott egy nagy returnt a vonalra, három bréklabdához jutott a szerb. Kettőt jó szerva mögött hárított Alcaraz, a harmadiknál pedig Djoković hibázott. Végül határozott játékkal megfordította a gémet a spanyol. A meccs addigi legszebb labdamenetében Djoković egy nagyszerű fonák rövidítést ütött, de Alcaraz beérte, és a vonalra tette vissza. Aztán a spanyol gyorsította a tenyereseket, támadó tudott lenni fogadóként, és egymás után három bréklabdához is jutott. Mindegyiket jó szervák mögött hárította Djoković, aki aztán lezárta a gémet. 3:2 után mindketten simán hozták a következő szerváikat, mielőtt jött egy maratoni játék 4:4-nél.

Carlos Alcaraz az olimpiai döntőben – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
Carlos Alcaraz az olimpiai döntőben – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Djoković kettős hibát is ütött, megint 0-30-cal indult az adogatása. A szerb kezében volt a pont 30-30-nél, de Alcaraz egy lecsapást is visszaadott, majd pedig kipattant a szerb labdája a hálóról. Mindketten mosolyogtak a következő pont végén, Alcaraz mindent elért, de hárította a bréklabdát Djoković. Látványos labdameneteket játszottak egymás után, a szerb pedig sorra hárította a bréklabdákat. Alcaraz többször is át tudta venni az irányítást hátulról, de Djoković egy finom röptével az ötödik bréklabdát is megoldotta.

A 17 perces játék végén Alcarazon volt a sor, hogy a szettben maradásért adogasson. Djoković nyert két pontot, de hozta az adogatását a spanyol. 6:5-nél viszont már eljutott szettlabdáig is a szerb. Alcaraz egyik elütését Djoković is megtapsolta, de 30-30 után a spanyol egy neki álló labdamenetben hálóba ütötte a röptét, ezzel jutott játszmalabdához a 24-szeres GS-győztes. A spanyol hárította, így 1 óra 23 perc után tie breakben dőlt el a játszma. Ott az elején mindketten hozták a szerváikat, 3-3-mal cseréltek térfelet, innen viszont több pontot nem nyert a spanyol. Djoković ráütötte a returnt a vonalra, ezzel előnybe került. Két jó szerva után 6-3-nál három szettlabdához jutott, és az elsőt meg is oldotta a hálónál.

A második szett elején Alcaraz első szervajátéka 40-0-vel indult, de aztán rontott, Djoković feljött egyenlőre, végül bréklabdáig nem jutott el. Djoković a szorosan megnyert első szett után bevállalósabb tenisszel is nyomást helyezett ellenfelére, és egymás után hozta semmire az adogatását. Alcaraz kettős hibát is ütött, így lett 30-30 a második adogatójátékánál, egy messzire szálló tenyeresével pedig bréklabdához jutott Djoković. Ezt egy bomba tenyeressel hárította a spanyol, aztán pedig egy nagy „Vamos!” kiáltás kíséretében megfordította a játékot. Alcaraz 2:2-nél nem került ilyen gondba, 15-30-as állásnál vissza tudta tenni a szerb labdáját keresztben a hálónál, és hozta az adogatását.

3:3-nál hosszú idő után nyert újra könnyen adogatójátékot Alcaraz, csak egy pontot engedett át Djokovićnak. A szerb következő adogatójátéka szorosabban indult, 30-30 után megint nagyon jó szerva jött Djokovićtól, de utána hosszú lett egy tenyerese. Alcaraz jól játszott a gémben, de Djoković lezárta ezt a játékot is. Óriási pontot nyert meg egy átemelése után az öklét magasba emelő Alcaraz, de 40-0 után, ahogy a szett első játékában, megint eljutott egyenlőig Djoković. Egy rettentő intenzív labdamenet jött, végül Alcaraz rövidített, amit elért Djoković, de abból már könnyen fejezte be a spanyol.

5:4-nél Djokovićnak kellett a szettben maradásért szerválnia. Sokat segített neki, hogy 88 százalékban jöttek az első adogatásai a második játszmában, ezúttal két pontot tudott csak fogni Alcaraz. A spanyol semmire hozta a következő adogatását, így megint Djoković jött a szettben maradásért, amit semmire oldott meg. A második játszma is rövidítésben dőlt el. Djoković egy elütéssel rögtön minibrékelt, de Alcaraz nagy játékkal visszajött. A szerb bevágott egy borzasztó gyors tenyeres nyerőt, és 4-2-es vezetésével cseréltek térfelet. Alcaraz hálóba ütött fonákjával 6-3-nál három mérkőzéslabdához jutott Djoković, és meghúzott egy nyerő tenyerest az aranyéremért.

Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Djokovićból előtörtek az érzelmek, a salakon térdre borulva, könnyek között örült a hatalmas győzelemnek, majd emelte a magasba a szerb zászlót, és ment ki a nézőtérre a családjához és csapatához. 2008-ban bronzérmet szerzett Pekingben, majd 2012-ben Londonban és 2021-ben Tokióban is bejutott az elődöntőbe, de ezeknél negyedik helyen végzett.

Djoković a legidősebb egyéni olimpiai bajnok a férfiak között. A párizsi győzelmével emellett ő lett az ötödik olyan játékos a tenisz történetében Rafael Nadal, Andre Agassi, Serena Williams és Steffi Graf után, aki mind a négy Grand Slam mellé megnyerte az olimpiai aranyat is.

A férfi egyes teniszverseny dobogója az olimpián – Fotó: Miguel Medina / AFP
A férfi egyes teniszverseny dobogója az olimpián – Fotó: Miguel Medina / AFP

Djoković és Alcaraz mellett a dobogó harmadik fokán az elődöntőben a szerb ellen veszítő Lorenzo Musetti állt, aki aztán a bronzmeccsen nagy csatában legyőzte Felix Auger-Aliassime-ot.

„Majdnem három órán át tartott a két szett, hihetetlen csata, küzdelem volt. Amikor az utolsó ütésem elment mellette, az volt az első pillanat, amikor elhittem, hogy megnyerhetem az olimpiai döntőt” – értékelt a salak mellett Djoković. „Tudtam, hogy nyerhetek, de akkor hittem el igazán, hogy meg is történik, annyiszor jött vissza a meccsbe, annyiszor kényszerítve engem, hogy a legjobb formám mutassam.”

A szerb szerint úgy volt igazságos, hogy mindkét szettet rövidítésben döntötték el. „Nem is tudom, mit mondjak, még mindig kicsit sokk hatása alatt vagyok” – mondta, hozzátéve, hogy a szívét, lelkét, a testét, a családját, a mindenét feltette arra, hogy 37 évesen olimpiai bajnok legyen, de sikerült. Nagyon különleges élmény nyerni, dicsőséget szerezni egy országnak, összehasonlíthatatlan bármi mással, folytatta. A döntőben a szokottnál kevésbé izgult, hiszen az érem már biztos volt, de az aranyat akarta megnyerni. Djoković a döntő utolsó pontja után a lelátóra, családjához ment, sírva ölelte meg feleségét, gyerekeit, rokonait a szerb zászlót szorongatva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!