A párizsi olimpiai lángnak nem sok köze van a tűzhöz

2024. július 29. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Látványos – és bizonyos körökben azóta is hullámokat vető részleteket tartalmazó – műsorral indult a 2024-es párizsi olimpia, a megnyitó végét szokás szerint az olimpiai láng meggyújtása jelentette, ez Párizsban a Tuileriák kertjében történt meg, francia sportlegendák gyújtották meg a hőlégballonon magasba emelkedő lángot.

A láng azóta is minden naplementekor a magasba emelkedik a hőlégballonnal, nappalra pedig leeresztik. Csakhogy, mint a New York Times írja, valójában szó sincs semmiféle lángról, a hőlégballonon 40 LED-lámpa és 200 ködfúvóka együttes illúziója hozza létre a láng látványát. Tűz viszont semmilyen formában nincs jelen a párizsi olimpiai láng esetében.

Fotók: Christine Poujoulat / Pool / Reuters; Geoffroy Van Der Hasselt / Pool / Reuters Fotók: Christine Poujoulat / Pool / Reuters; Geoffroy Van Der Hasselt / Pool / Reuters
Fotók: Christine Poujoulat / Pool / Reuters; Geoffroy Van Der Hasselt / Pool / Reuters

A párizsi szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet egy nyilatkozatában elmondta, hogy az új láng célja, hogy megragadja a francia „merészség, a kreativitás, az innováció – és néha az őrület! – szellemét.” Ez sikerült is, a lángot ugyanis előzetes regisztrációval lehet csak megnézni közelről, napi 10 ezer embert engednek a közelébe, és bizonyos idősávok nagyon nehezen foglalhatók be.

De ha az első hőlégballont megépítő testvérpár, Joseph-Michel és Jacques-Étienne Montgolfier találmányát megihlető eszközön nincs láng, mi lett azzal, amit elég hosszú úton vittek Görögországból Franciaországba? A szervezőbizottság szerint semmi, a mostani, LED-es, ködgépes verziót kell tekinteni „az igazi olimpiai lángnak”, állt a lapnak küldött válaszukban. Persze egy láng ettől még megtekinthető a hőlégballon közelében – a kert egyik sarkában egy fehér állványon, üveggel lefedve valódi láng pislákol, amíg a LED az égen helyettesíti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!