Helikopterezés, szexuális zaklatás – egyre több piszkos ügy derül ki a sztárserpáról

2024. július 11. – 04:58

Helikopterezés, szexuális zaklatás – egyre több piszkos ügy derül ki a sztárserpáról
Nirmal Purja a K2 téli megmászása után Katmanduban 2021 januárjában – Fotó: Prakash Mathema PRAKASH /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nepáli Nirmal Purja a közösségi médiás szerepléseinek köszönhetően is az egyik legismertebb serpa, és sztárkultuszát az is növelte, hogy tagja volt annak a csapatnak is, amelyik télen mászt meg először a K2-t, és serpa állítása szerint ő volt az egyedüli, aki még pótlólagos oxigént sem használt. Purja körül viszont most nem a hegymászói értelemben kezd elfogyni a levegő, egyre több szabálytalanságára derül fény, és szexuális zaklatással is megvádolta két mászó. Purja botlásait a Pintér László által jegyzett, a Mozgásvilágon megjelent cikk alapján foglaljuk össze

A Nimsdai, Nims, Nirmal Purja néven is ismert serpa és expedíciós vezető csak idén többször megszegte a szabályokat a Mount Everest régiójában. Az Elit Exped nevű vállalkozásukkal többször engedély nélkül másztak fel az Everest 3-as táborába, ami 7300 méter magasan található. Oda 11 ezer dolláros engedéllyel lehetne csak felmenni külföldieknek, de ők jóval olcsóbb licencet váltottak ki, amelyik egy másik hegyre szólt.

A 2,1 millió követővel rendelkező Purja egyszer az Everest 2-es táborába helikopterrel ment fel, hogy onnan másszon fel klienseivel a csúcsra. Ez is tilos, mert az alaptábor felett kizárólag mentési céllal vagy különleges esetekben teherszállítás miatt engedélyezett a helikopterezés. A Himalayan Times szerint Purjáék meghamisították a repülési naplót azzal, hogy mentési célt jelöltek meg. De miután a gép üresen tért vissza, nyilvánvalóvá vált a hazugság, amit erősített, hogy már útközben az alaptáborba is felvittek négy embert. A személyszállítás szintén összeegyeztethetetlen a mentőrepüléssel.

A serpa már tavaly is helikoptereztetett, akkor az ausztrál Rochelle Gilmore-t vitte fel a 2-es táborba, aki onnan megmászta az Everestet és a Lhocét is. Az igazi hegymászók mindig az alaptáborból indulnak, a nyolcezreseknél az onnan való indulás és oda való érkezés számít érvényesnek, de egyre többször fordul elő, hogy az életveszélyes Khumbu-jégesést egyszerűen átrepülik, és onnan kezdődik a csúcsmászás. Purját korábban, a Project Possible nevű hegymászóprojekt során is érte olyan vád, hogy a Kancsendzöngán nem az alaptáborból indult, hanem egy fentebbi táborba vitte a helikopter, és onnan kezdte meg a csúcstámadást. Ezt akkor hevesen tagadta, lerasszistázva azt az újságírót, aki le merte írni a (kliense nyomkövetője alapján erősen megalapozott) gyanút.

„Nem volt még olyan expedícióm, ahol ne vittem volna ágyba valakit”

Az idei mászószezon végén Purja kisebb botrányt kavart, amikor azzal állt elő, hogy az Everest felső szakaszán elvágták a rögzített köteleket csak azért, hogy ő ne tudjon felmenni a klienseivel. Más expedíciók ugyanakkor azt mondták, hogy megvoltak a kötelek, és ők gond nélkül fel is tudtak mászni a csúcsra. A nepáli turisztikai minisztérium a kötelek miatt is vizsgálatot indított, de Nirmal Purját is előszedték, mert rémhírterjesztésnek minősítették a videóját, ami Nepál rossz hírét is keltette.

Ügyei már a nagypolitikába is beszivárogtak, Rajendra Bajgain ellenzéki párti képviselő parlamenti felszólalásban kérte a kormányt, hogy az 1978-as turisztikai törvény hegymászásra vonatkozó szabálysértési szankcióit alkalmazva tiltsa ki Nirmal Purját Nepálból. Ha életbe lépne a tiltás, amit korábban főként mászóengedély nélküli külföldiek ellen alkalmaztak, akkor tíz évre is megtilthatják neki a nepáli hegymászó-tevékenységet. Sok nepáli szemében Purja viszont nemzeti hős, akinek el lehet nézni a botlásait.

A mászással kapcsolatos svidnlijei mellett már szexuális zaklatással is vádolják a serpát, aki állítólag egyszer azt is mondta, „hogy nem volt még olyan expedícióm, ahol ne vittem volna ágyba valakit”. Most ketten, a nemzetközi szinten is ismert expedíciós mászónő, a korábbi Miss Finnország, Lotta Hintsa, illetve Purja egyik kliense, egy April Leonardo nevű amerikai orvos vádolta meg zaklatással.

Hintsa még a könyvében is felidézte, akkor még név nélkül, hogy egy katmandui hotelben Purja a lakosztályába invitálta, ahol letámadta, megpróbálta levetkőztetni, megérintette a nemi szervét, majd miután ellenállt, a férfi önkielégítésbe kezdett. Leonardót állítása szerint verbálisan is zaklatta egy expedíció során, majd a sátrában is meglepte, és benyúlt a hálózsákjába, majd a nő kezét a merev péniszére húzta.

Az expedícióra jelentkező mászók kiszolgáltatott helyzetben vannak, egy kliens, aki nem rendelkezik önálló hegymászótudással, az életét teszi a guide kezébe. Hogyan merne tiltakozni, szembeszállni azzal az emberrel, akitől a hegyen az élete függ?

Társadalmi érzéketlenség, hamis imázs

Purja hitelességét üzleti döntései is kikezdik. 2022 tavaszán büszkén reklámozta, hogy felviszi a katari futball-világbajnokság hivatalos labdáját az Everest tetejére. Valószínűleg jól fizető pr-akció volt, aminek az is megágyazhatott, hogy a serpa évek óta kíséri hegyi vezetőként nyolcezres csúcsokra Aszma al-Thani katari hercegnőt. De ezzel otthon nem feltétlenül szerzett nagy népszerűséget. A világbajnokságot megelőző 12 évben ugyanis mintegy egymillió nepáli vendégmunkás dolgozott katari építkezéseken, gyakran embertelen körülmények között, és nagyon sokan nem élték ezt túl. Nepálban iszonyú a szegénység, Katar pedig az egyik legfrekventáltabb céljuk a jobb élet reményében külföldi munkát vállaló nepáliaknak, akik vagy nem is tudják, mire vállalkoznak, vagy annyira nem látnak más lehetőséget, hogy mégis bevállalják a kvázi rabszolgamunkát, ahol elveszik az útlevelüket, és nem kapnak rendes ellátást, sem egészségügyi biztosítást.

Purja egy németországi sajtóeseményen 2023 novemberében – Fotó: Andreas Rentz / Getty Images
Purja egy németországi sajtóeseményen 2023 novemberében – Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

A serpa mászósikerei kommunikálásának érdekében olykor a valóságot is meghajlítja. A Project Possible során sem a Dhaulagiri, sem a Manaszlu főcsúcsát nem érte el, így a hat hónapos és hat napos rekordja nem érvényes, nem mászta meg ilyen rövid idő alatt mind a 14 nyolcezres hegyet. Két évvel később korrigálta ezt a hibát, így két év öt hónap öt nap a valós teljesítménye, de a mai napig a hat hónapos rekordot kommunikálja. Másrészt oxigénes, helikopteres asszisztenciával elért gyorsasági rekordot egy eleve nem gyorsasági rekordnak szánt, palack nélküli, nyers és önálló hegymászó-teljesítménnyel szembeállítani és saját nagyságunkat ezzel hirdetni nettó félrevezetés. Azt is megkérdőjelezték már, hogy a K2-re oxigénpalack használata nélkül mászott fel.

Bár nagyon nagy rajongótábora van, és jól működik az expedíciós cége a sok kliensnek köszönhetően, valódi hegyi vezetői képesítése sincs Nirmal Purjának. Ennek tragikus eredménye lehetett az, hogy tavaly ősszel az amerikai Anna Gutu az Elite Exped klienseként halt meg lavinában a Sisapangmán. A mászást pont egy lavinaveszélyes időszakra időzítették, tisztában lehettek azzal, mi vár rájuk. Tapasztalt mászók neki sem indultak a csúcsmászásnak a hóviszonyok miatt. Purja a mai napig nem ismerte el a felelősségét, és azt mondta, hogy ha tudta volna, hogy lavinaveszély van, el sem indulnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!