Eb-negyeddöntő: Anglia–Svájc 1-1, tizenegyesekkel 5-3

2024. július 6. – 17:46

frissítve

Eb-negyeddöntő: Anglia–Svájc 1-1, tizenegyesekkel 5-3
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc szerzett vezetést, de az angolok megint kicsikarták az egyenlítést. A hosszabbításban volt svájci kapufa közvetlenül szögletből, de a tizenegyespárbajt Anglia bírta jobban, mehetnek az elődöntőbe. A holland-török győztesével játszanak majd.

Az angol kapu előtt Embolo vetődve fejelte rá a vele vetődő Mainoo hátára a labdát, ami aztán nagyon simán kötött ki Pickford kezében. A túloldalon Trippier próbált egy keresztlabdát fejjel középre játszani Kane fejére, de ez pontatlan átadás volt.

De nem jól vette át a labdát, úgyhogy meg is állt a svájci támadás, aminek a végül hátraérő Foden vetett véget, lelopta Xhaka lábáról a labdát. Foden előtte egy hosszú bedobásra indulhatott a másik oldalon, de ő sem tudta lekezelni azt, így abból sem lett semmi.

Az angol kapusnak eddig nem sok dolga volt, saját csapat szögleténél kellett játékba avatkoznia, de most Embolo tesztelte, hogy mennyire van játékban. Játékban volt, maradt a 0-0.

Előbbi a svájci tizenhatos előterében, utóbbi a tizenhatoson belül szerzett labdát, de egyikből sem lett ziccer, ám ez alapján kicsit álmosan jöttek ki a svájciak az öltözőből.

Elkezdődött a második félidő
Anglia Anglia 0 - 0 Svájc Svájc

Tegnap sem volt gól az első félidőkben, utána legalább az egyik meccsen felpörögtek az események, de ugye mindkét meccs hosszabbításra ment. Ma megszakad a sor?

Félidő
Anglia Anglia 0 - 0 Svájc Svájc

Saka a jobbról betörve elég sok gondot okoz a svájci védőknek, nem ez volt az első helyzet, ami az ő megindulásából, majd az alapvonal mellől visszatett labdájából alakult ki. Mainoo felé jó volt a labda, de Xhaka az angol háta mögül érkezve kulcsfontosságú blokkot mutatott be.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A félidőhöz közeledve jelentősen lassult a tempó, helyenként olyan, mintha állna a játék, oldalirányba mennek a passzok, az előrehaladásra most épp nem sok ötlet van egyik oldalon sem.

Az egyetlen említhető dolog talán a második angol szöglet volt, amiből egészen az angol kapusig, Pickfordig passzoltak vissza, mágikus pillanatok voltak.

Balról is, jobbról is próbálkoztak, de nem sok eredménnyel. Aztán megindultak volna az angolok, de Schär belépett Bellingham elé, sárga lap lett a jutalma.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters
Sárga lap
Svájc F. Schar  (Durvaság)
Svájc Svájc

A kapu elé, de Akanji állt ott, nem egy társ, úgyhogy felszabadult a svájci kapu.

Majdnem a tizenhatos szélénél ment át az alapvonalon a fejes, pedig az angol csatár egyedül fejelhetett távolról, szóval nem birkózás közben kellett helyeznie.

Mainoo lőhetett a kapuval szemben, de nem volt teljesen tiszta helyzet, Rodríguez blokkolta is a lövést. Röviddel utána Schär és Kane ütközött a tizenhatoson belül, utóbbi és minden angol a környéken nagyon szeretett volna ezért tizenegyest, de a svájci tisztán a labdát lőtte el, utána ütközött csak Kane-nel, nem történt semmi.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters

Beszorul Svájc, de jól szervezik a védelmet, az angolok nem nagyon találnak lyukat, csak passzolgatnak, forgolódnak, de nem sokra jutnak. Mire leírom ezt, persze pont jön egy távoli lövés Rice-tól, de Schär lábbal blokkolta azt.

Több társával együtt, talán ő volt a célpont, de nem ért célba a jobbról érkező beadás, amit Mainoo vágott ki nagyon határozottan.

Konsát akarta meglepni ezzel a megoldással az angol tizenhatoson belül, de nem lett meglepetés, így pedig helyzet sem.

A megszokott négy helyett három belsővédővel állnak fel az UEFA szerint, érdemes lesz figyelni az első percekben, hogy pontosan hogyan is alakul ez a valóságban.

Anglia fehér-kékben, Svájc piros-bordóban. A meccset az angolok kezdték.

Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Elkezdődött a mérkőzés
Anglia Anglia 0 - 0 Svájc Svájc

A szlovákok ellen a rendes játékidő utolsó másodperceiben csodagólt ollózó, ezzel az angolokat megmentő Jude Bellingham az ágyékához nyúlva ünnepelte gólját, ezt vizsgálta az UEFA. A Real Madrid sztárja azzal védekezett, hogy ez csak egy belsős vicc volt a haverjaival, de ez nem hatotta meg az európai szövetséget, amely 30 ezer eurós pénzbüntetést és egymeccses eltiltást szabott ki rá, de egy évre felfüggesztve, így lehet ott most a negyeddöntőben.

Fotó: John Sibley / Reuters
Fotó: John Sibley / Reuters

Illusztris vendég a VIP-ben.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Eddig azt láttuk az Eb-n, hogy Murat Yakin és stábja minden ellenfél ellen szinte tökéletes taktikai tervet rakott össze, a leglátványosabb ez talán a nyolcaddöntőben volt, ahol 2-0-val, simán ejtették ki a címvédő olaszokat, akiknél semmi ötlet nem volt arra, mit is lehetne tenni a svájci dominancia ellen. A nap legnagyobb kérdése talán az lehet, Yakin mivel rukkolt elő Southgate és az angolok ellen.

Komoly kritikákat kapott az angol szövetségi kapitány amiatt, hogy túl óvatosan, gyakran semmilyen módon játszik csapata az Eb-n, volt, hogy korsókkal is megdobálták az elégedetlen angolok. Alig lőnek gólokat, a a szlovákok ellen másodpercekre voltak a kieséstől, és bár utána gyorsan lerendezték a továbbjutást, tulajdonképpen 4 meccs után is adósak a magabiztos, látványos játékkal.

Ez egyébként Southgate 100. meccse az angol kispadon, ő a harmadik, aki eléri ezt a kerek számot a 139 válogatott meccsen irányító Walter Winterbottom és a 113 meccsig jutó Alf Ramsey után.

Anglia: Pickford – Konsa, Stones, Walker – Saka, Rice, Mainoo, Trippier – Foden, Bellingham – Kane

Svájc: Sommer – Rodríguez, Akanji, Schär – Aebischer, Xhaka, Freuler, Rieder – Vargas, Embolo, Ndoye

Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!