A Touron máris elkezdődött a tökéletes háború

2024. július 1. – 11:40

A Touron máris elkezdődött a tökéletes háború
Jonas Vingegaard és Tadej Pogačar együtt léptek meg a Tour de France második szakaszának utolsó emelkedőjén – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tadej Pogačar apró lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a Giro d'Italia után megnyerje idén a Tour de France-ot. A Tour második szakaszán máris megszerezte az élen állónak járó sárga trikót. Bologna meredek emelkedőjén lendült akcióba, és néhány riválisával szemben máris előnybe került.

Az Olaszországban rajtoló Tour második szakaszának kulcspontja az a Bolognában található emelkedő volt, amelyen 2019-ben a Giro d'Italia nyitóidőfutama zajlott. A mostani 199,2 kilométeres táv utolsó 30 kilométerében kétszer is megmászták a meredek kaptatót, és a második felmenetel jó néhány bringást kiszortírozott.

Először a Visma-Lease a Bike csapata ragadta magához a kezdeményezést, náluk teker a címvédő Jonas Vingegaard, de nem sokkal később az UAE állt az élre. Pogačar az emelkedő teteje felé közeledve a tőle megszokott drasztikus ritmusváltással indult meg, és erre csak Vingegaard tudott reagálni. A többi favorit, Remco Evenepoel, Primož Roglič, Carlos Rodríguez és a sárga trikós, első szakaszt nyerő Romain Bardet sem tudták követni a nem a legnagyobb egyetértésben megszökő párost.

A lejtmenetben végül Evenpoel és Richard Carapaz tudott menteni, befogták a végére kiengedő Pogačarékat, a többiek viszont 21 másodpercet kaptak tőlük. Ez a különbség nem ledolgozhatatlan, de a jelenlegi erőviszonyokról jól árulkodik. Az, hogy az áprilisban magát összetörő Vingegaard ilyen éles, nagy versenyt vetít előre, és az UAE szerint a dán az igazi favorit, és csapata igazából csak blöffölt a formájáról.

A friss sárga trikós azt mondta, hogy jó volt tesztelni a lábait, és hogy milyen formában vannak a többiek, ő pedig igazolta, hogy erős.

„Ők (Pogačar és Vingegaard) a Tour de France két nagy neve. Mindketten az elmúlt négy év győztesei. Mi győzni jöttünk ide. Ez egy tökéletes háború kerékpáron, a biciklin pedig Jonas az Jonas” – mondta az UEA sportmenedzsere, Joxean Matxin Fernández utalva arra, hogy Vingegaard-t nem lehet leírni.

Vingegaard azt nyilatkozta, hogy a vártnál könnyebben tudott lépést tartani a szlovénnal, akinek szerinte jobban feküdt a rövid meredekekkel tűzdelt etap. „Valószínűleg ettől a szakasztól féltünk a legjobban, arra számítottunk, hogy itt időt fogok veszíteni. Őszintén mondom, hogy nem volt jó a felkészülésem erre a versenyre. Csak másfél hónapom volt rá, így aztán nagyon boldog vagyok, ahogy eddig alakult.”

A Tour de France összetett állása két szakasz után:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 9:53:30
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) azonos idő
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) azonos idő
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF) azonos idő
5. Romain Bardet (francia, dsm-Firmenich) 6 másodperc hátrány
…8. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Victoriuos) 21 mp. h.
…10. Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) 21 mp. h.
…11. Enric Mas (spanyol, Movistar) 21 mp. h.
…13. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos-Grenadiers) 21 mp. h.
…19. Primož Roglič (szlovén, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 21 mp. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!