Cavendish szenvedett, hányt, de túlélte a Tour de France 1. szakaszát

2024. június 29. – 19:00

Cavendish szenvedett, hányt, de túlélte a Tour de France 1. szakaszát
Mark Cavendish a 2024-es Tour de France 1. szakaszán – Fotó: Anne-Christine Pouljouat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szörnyen indult az idei Tour de France kerékpáros körverseny Mark Cavendish számára. Az Astana 39 éves sprintere azzal a céllal érkezett a versenyre, hogy karrierje 35. Tour-szakaszgyőzelmét megszerezze, amivel megdöntené a belga Eddy Merckx rekordját. Ehhez képest a szombati nyitószakaszon a limitidővel kellett versenyeznie.

Cavendish a Firenze és Rimini közötti 206 kilométeres szakasz első emelkedőjén már leszakadt, és hamar tíz perc fölötti hátrányba került. A brit sprinterlegenda szemmel láthatóan szenvedett a toszkán hőségben, tekerés közben egyszer el is hányta magát, olyan rosszul volt. Végül a hátramaradó csapattársai segítségével, több mint 39 perc hátránnyal ért célba. Ezzel sikerült limitidőn belül teljesítenie a szakaszt, így elméletileg vasárnap is ott lehet a mezőnyben.

A jó pár emelkedővel nehezített 1. szakaszt a francia Romain Bardet nyerte. A Team dsm-firmenich csapat kapitánya 50 kilométerre a befutótól megszökött a mezőnytől, utolérte a nap elejétől szökésben lévő csapattársát, a holland Frank van den Broeköt, akivel összedolgozva hazaértek. Bár a rimini befutónál majdnem elfogyott az előnyük, de végül ők haladtak át elsőként a célvonalon, kettős győzelmet aratva ezzel a csapatuknak.

Az utolsó Tourján szereplő 33 éves Bardet pályafutása negyedik szakaszsikerét aratta a francia körversenyen, ezzel az első hellyel a sárga trikót is megszerezte. A második Van den Broek a pontversenyben állt az élre 33 ponttal, így vasárnap rajta lesz a zöld trikó, valamint a fiatalok versenyét is ő vezeti. A harmadik a belga Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) lett öt másodperc hátránnyal – írta az MTI.

Az összetett győzelemre esélyes versenyzők, Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Primož Roglič és Remco Evenepoel mind azonos idővel, a főmezőnnyel együtt értek célba. A vasárnapi 2. szakaszon, Cesenatico és Bologna között 199,2 kilométer vár a mezőnyre. A verseny július 21-én, a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal zárul.

Eredmények:
1. szakasz, Firenze-Rimini, 206 km:

  • 1. Romain Bardet (francia, Team dsm-firmenich-PostNL) 5:07:22 óra
  • 2. Frank van den Broek (holland, Team dsm-firmenich-PostNL) azonos idővel
  • 3. Wout van Aert (belga, Team Visma-Lease a Bike) 5 mp hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!