Történelmi győzelmet hozott a Tour de France bukással tarkított sprintbefutója

2024. július 1. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Biniam Girmay lett az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszt nyert a Tour de France-on. Girmay a Piacenza és Torino közötti, 230,8 kilométeres szakaszon szerezte meg az első helyet hétfőn.

A cél előtt 2.5 kilométerrel egy bukás miatt több esélyes sprinter, például Mark Cavendish és Jasper Philipsen is kizökkent a ritmusból, a szakaszgyőzelemért versenyben maradók közül végül az eritreai bringás sprintje volt a legjobb.

Girmay minden afrikainak ajánlotta a győzelmét. „Büszkének kell lennünk. Most már igazán a nagy versenyek részesei vagyunk. Eljött a mi pillanatunk, a mi időnk” – mondta a kerékpáros a befutó után. Az Intermarche-Wanty, Girmay csapatának sportigazgatója, Aike Visbeek szerint egy egész kontinens várt már erre a sikerre, és reméli, ez csak a kezdet, és ezután a győzelem után özönleni fognak az afrikai kerékpárosok.

Girmay korábban a másik nagy körversenyen, a Giro d'Italián is nyert szakaszt, akkor emlékezetes módon az eredményhirdetés alatt a pezsgősdugóval szemen lőtte magát.

A Tour de France összetettjébeben az időkülönbségek nem változtak, mivel a záró öt kilométeren belül történt a bukás. Richard Carapaz jobb helyezésszámainak köszönhetően átvette az első helyet és ezáltal a sárga trikót a Giro idei győztesétől, a szlovén Tadej Pogacartól. Az első négy helyezett (Carapaz és Pogacar mellett Jonas Vingegaard és Remco Evenepoel) változatlanul azonos idővel áll az összetettben. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ezzel elkezdődött a Tour de France utóbbi éveinek meghatározó párviadala, a Pogacar és Jonas Vingegaard közötti tökéletes háború.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!