A mediterrán Olaszország kapitánya a kiesés után: Nagyon meleg volt

2024. június 30. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton rögtön meglepetéssel indultak a 2024-es futball-Európa-bajnokság nyolcaddöntői, a csoportban a meccsen nettó fél órát focizó magyarokat alaposan helyben hagyó Svájc ugyanis simán, 2-0-val ejtette ki a címvédő olaszokat. A meccs után az olasz játékosok vállalták a felelősséget a vereségért, az edzőjük, Luciano Spalletti viszont még azt is előszedte, hogy túl meleg volt szombaton, mielőtt végül beismerte volna, hogy végső soron természetesen ő hozza a döntéseket.

Az olasz kapitány értékelésében többek közt kiemelte, hogy a második félidő elején bekapott gól nagyon megfogta őket, de már az első játékrészben sem tudták felvenni a tempót a svájciakkal. Szerinte ennek egyik oka, hogy nincsen túl sok gyors játékosuk, és egyébként is kevés ideje volt dolgozni a csapattal, míg a többi csapat szövetségi kapitánya régebb óta van a posztján. Spalletti kiemelte, hogy nagyon hosszú volt a klubszezon, majd arról beszélt, hogy nagyon meleg is volt.

Végül azért beismerte, hogy a felelősség az edzőé, mert ő hozza a döntéseket, de a nyilatkozat ettől még a magyar foci klasszikus edzői magyarázkodásait idézi. Spallettinek kényszerűségből is sokat kellett rotálnia a tornán, de az alapvető taktikát is meccsről meccsre változtatta, pedig korábban arról beszélt, hogy szeretné megőrizni a csapat identitását. Az olasz válogatott ráadásul minden felállásban ötlettelenül játszott, Donnarumma nélkül valószínűleg már a csoportból is kiesett volna. Ezt már nehéz lenne arra fogni, hogy nem volt elég ideje a csapattal,

és akkor azt a költői kérdést még fel sem tettük, hogy vajon a mediterrán olaszokat vagy az Alpokból érkező svájciakat érinthette jobban a németországi hőség a szombati meccsen.

Spallettinek már a horvátok ellen kiharcolt döntetlen után is volt egy bizarr kirohanása, egy újságírói kérdésre arról beszélt, hogy valaki biztosan szivárogtat az öltözőből, aztán arról beszélt az újságírónak, hogy „ha a következő 14 évben minden nap kiveri”, akkor talán lesz akkora tudása, mint neki. Persze ahogy a Napoli űrszezonja után megjelent portrénkban is írtuk, a csapatot mennybe vivő Spalletti sosem tartozott a vereséget méltósággal viselők táborába.

Noha az olasz szövetség elnöke, Gabriele Gravina még a napokban is arról beszélt, hogy tavaly nyáron nem volt jobb szakember Spallettinél, és továbbra is hisznek a jövőképében, a mostani kudarc után egyebek mellett a Gazetta is megpedzegette a távozását. Spallettinek 2026-ig tart a szerződése, ám a lap kiemelte, hogy a mostani kiesésnek a legkésőbb jövő márciusig lebonyolítandó szövetségi elnökválasztásra is hatása lehet, így a kapitány mellett kiálló Gravina pozíciója sem teljesen stabil.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!