Olyan volt, mint a bokszmeccs utolsó pár másodperce, adok-kapok volt

2024. június 24. – 00:27

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott 1-0-ra győzte le Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával Skóciát, és ezzel megmaradt az esélye, hogy a legjobb 16 között folytassa a futball-Európa-bajnokságon. A mérkőzés után nyilatkozó játékosok a kiharcolt győzelem mellett mindenek előtt a súlyos sérülést szenvedett Varga Barnabásról beszéltek.

Az M4 Sport kamerája elé először álló Sallai Roland azt mondta, hogy a csapatuk arról híres, hogy az utolsó pillanatig küzdenek, és ennek most meg is lett az eredménye. Vargáról megjegyezte, hogy már jobban van, és reméli, hogy hamarosan a csapatnak is segíteni tud.

„Nehéz most bármit is mondanom, óriási élmény, el is érzékenyültem” – kezdte Csoboth, aki sajnálja, hogy a szülei nem lehetettek ott a helyszínen, hogy élőben lássák a találatot. A góljáról elmondta, hogy a kapufájánál kicsit bánta, hogy nem passzolt középre Szoboszlai Dominiknek, de tudta, hogy lesz még meccslabda, bár azt hitte, nem neki. Marco Rossi a sebességét akarta kihasználni, és azt kérte tőle, hogy rúgjon gólt. Csoboth felelevenítette a Mezőkövesd elleni érzékeny pillanatát, amikor gólt szerzett az Újpestben, erre visszautalva Szoboszlai most azt mondta neki, hogy nyugodtan sírjon.

Szoboszlai is Vargának ajánlotta a győzelmet, és a csatár mezében is állt a kamerák elé. „Ezt nem kívánom senkinek, az elsők között voltam, aki ott volt, látni is elképesztő volt, beleégett a szemembe” – mondta a sérülés utáni pillanatokról. Nem értette a Varga sérülés utáni ápolásnál alkalmazott protokollt, hogy a mentősöknek miért nem szabad futni. Szoboszlai szerint várható volt, hogy mindkét csapat óvatos lesz, és erre is készült mindkét fél. Ő eddig is büszke volt a csapat teljesítményére, a skótok ellen az is döntött, hogy még több munkát, energiát raktak bele, így a szerencse most melléjük állt. „Amit lehetett, megtettük az utolsó fordulóban, most várunk és bízunk a legjobbakban” – mondta, hozzátéve, hogy remélik, tovább is maradhatnak, utalva arra, hogy ez az eredmény a 16 közé is juttatja őket.

„Igazából tudtuk vagy számítottunk rá, hogy állóharc lesz, stabilan játszottak a csapatok, nem volt helyzet” – mondta el a meccs után a jól védő Gulácsi Péter. A 70. perctől nyílt ki a meccs szerinte, várható volt a gól valamelyik oldalon. „Nekünk voltak a nagyobb helyzeteink” – mondta, hozzátéve, az első félidőben átengedték a játékot.

„Tudtam jól, hogy a sorsnak valamikor vissza kell adni a melót, amit beletettünk” Gulácsi szerint, és voltak olyan pillanatok, amikor helyzetet alakítottak ki. Az utolsó tíz perc alapján megérdemelten nyertünk„ – mondta Gulácsi, aki szerint örültek, felrobbant a stadion a gólnál, sikerült olyan estét szerezni a szurkolóknak, amire büszkék lehetünk”.

„Most lesz három olyan napunk, amikor nem a mi kezünkben lesz a sorsunk” – folytatta a kapus, majd felsorolta a csapatokat, akiknek szurkolni kell a továbbjutásért. Fontos volt a két vereség után az utolsó meccset megnyerni. Bízik benne, hogy sikerül a továbbjutás, és „egy kieséses meccset játszhatunk”.

Botka Endre szerint elképesztően nehéz meccs volt, az első negyedórában beszorították őket a skótok. Számítottak rá, hogy berugdossák a labdákat, túl mélyre sikerült a védekezés, de a második félidőben a rendszer már jól működött.

„Olyan volt, mint a bokszmeccs utolsó pár másodperce, adok-kapok volt, csak támadás a meccs végén.” Szerinte mi jobban koncentráltunk a védekezésre a végén. Csoboth góljáról elmondta, nem gondolta volna, hogy ő szerez gólt, „ha bejött volna a mester és ő rúgja be”, annak is örült volna.

A súlyosan sérült Vargáról elmondta, „sajnos nagyon közel voltam”, hallotta a becsapódást, látta, hogy nagy a baj, főleg amikor látta Varga arcát. „Azt nem mondom, mit mondott először, amikor magához tért, de a megszokott formáját hozta” – mondta megkönnyebbülten Botka.

A következő napokról így elmélkedett: „Most mi leszünk a szurkolók, és bízunk abban, hogy minden jók alakul, és továbbjutunk.”

A Svájc elleni első félidő nagyon hiányzik

Marco Rossi szövetségi kapitány is megerősítette, hogy úgy tudja, stabil az állapota a skótok elleni meccsen súlyos sérülést szenvedő Varga Barnabásnak. Azt is elmondta, Varga törést szenvedett, és biztosan nem játszhat már ezen a tornán, az viszont még nem dőlt el, hogy meg kell-e műteni.

Elmondta, az a feladatuk, hogy legjobb tudásuk szerint válasszák ki a játékosokat, nem rokonszenv alapján válogatnak. „Ami most történik a Gulácsival, az hihetetlen és elfogadhatatlan, a szurkolóknak támogatniuk kell, bárki is van a kapuban” – fakadt ki, hozzátéve, hogy sokan mondják, hogy Szappanos Péternek vagy Dibusz Dénesnek kellene kezdenie. Rossi szerint nem lehet egyszerre két kapussal játszani, nem lehet valakit meccs közben lecserélni. Gulácsi három meccset hozott le hiba nélkül, aki megpróbál rá nyomást helyezni, az nézzen tükörbe – üzente a kritizálóknak.

Azzal folytatta, hogy a játékosok hittek egymásban, ugyanakkor az eddigi teljesítmény hagy kívánnivalót maga után. Rossi szerint ki kell mondaniuk, hogy a Svájc elleni meccs első félideje nagyon hiányzik. A többi időben a maximumot nyújtották, nem játszottak végig kiválóan, de odatették magukat. Az első félidőben Svájc ellen alkalmatlannak tűntek, szörnyű volt, de a képességeikhez, tudásukhoz mérten a többi félidőben jól teljesítettek.

Rossi beszélt az olaszok szerepléséről is, hogy ott is érkeztek kritikák a taktikai oldalról, de mindenki abból főz bort, amije van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!