Nacionalista megafonozás miatt két meccsre eltiltották az albán Dakut

2024. június 23. – 19:32

Nacionalista megafonozás miatt két meccsre eltiltották az albán Dakut
Mirlind Daku a megafonnal a horvát-albán meccs után – Fotó: James Baylis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kétmeccses eltiltást kapott az albán Mirlind Daku az Európai Futballszövetségtől (UEFA), mert a futball-Európa-bajnokság Albánia-Horvátország-meccse után nacionalista rigmusokat kiabált.

Daku a hamburgi meccs után egy megafont ragadott magához és a szurkolóiknak vezényelt Észak-Macedónia- és Szerbia-ellenes dalokat.

A játékos már nyilvánosan is elnézést kért ezért az akciójáért, de ez nem mentette fel a büntetés alól, amit vasárnap szabott ki rá az UEFA. Daku így biztosan hiányzik az albánok utolsó, Spanyolország ellen játszott csoportmeccséről, és ha továbbjutnak, úgy a nyolcaddöntőben sem futballozhat.

„Daku nem tartotta be az általános magatartási elveket, megsértette az illendő viselkedés alapvető szabályait, a sporteseményeket nem sportszerű megnyilvánulásokra használta fel, és rossz hírbe hozta a futballt” – állt az UEFA indoklásában.

Miután Dakuról, majd később Albánia és Horvátország szurkolóinak Szerbia-ellenes skandálásaiból készültek felvételek, Szerbia azzal fenyegetőzött, hogy visszalép az Eb-től, ha az UEFA nem foglalkozik az üggyel.

Az albán szövetség is kapott már pénzbüntetést. 37 375 eurót szabott ki rájuk az UEFA, miután az ő szurkolóik „sporteseményhez nem illő, provokatív üzeneteket” skandáltak az Olaszország elleni mérkőzésen.

(ESPN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!