Újra atlétikai világversenyt rendez Budapest

2024. június 3. – 11:42

Újra atlétikai világversenyt rendez Budapest
A Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 18-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest rendezheti meg 2026 szeptemberében az első atlétikai világdöntőt, mely a szezon csúcseseménye lesz. A hírt Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke jelentette be hétfőn Budapesten – írta az MTI.

A brit sportvezető elmondta, hogy csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a versenyen, melynek létrehozásával az a WA célja, hogy minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, legyen egy rangos eseménye a sportágnak, amit az egész világon néznek. A tervek szerint a versenyt kétévente fogják megrendezni.

Coe a sportért felelős államtitkárságon beszélt arról is, hogy az első világdöntőt többek között azért kapta meg Budapest, mert „a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg”.

A 10 millió dollár összdíjazású világdöntőre 2026. szeptember 11. és 13. között kerül majd sor. A nemzetközi szövetség közleménye szerint ez az atlétika történetében a valaha felajánlott legnagyobb összeg, amiből az aranyérmesek 150 ezer dollárt fognak kapni.

„Azzal, hogy csak a legjobbak legjobbjai indulnak majd, azonnali teljesítménykényszert teremtünk a végső bajnoki címre pályázó sportolók számára” – mondta Coe, aki azt reméli, az új versenysorozat izgalmas lesz a szurkolók számára, és új mércét állít fel az atlétikai versenyek között.

„Budapest számára nagy megtiszteltetés, hogy a rendkívül innovatív atlétikai világdöntő első házigazdája lehet. A 2023-as atlétikai világbajnokság, a közelmúltbeli vizes világbajnokság, a nagyszabású UEFA-rendezvények és sok más esemény sikeres megrendezése után Budapest készen áll arra, hogy ismét bizonyítson” – mondta Fürjes Balázs, a NOB tagja. „Budapest valóban a globális sport egyik fővárosa, és 2026 egy különleges év lesz, hiszen az új Puskás Arénában rendezzük meg a Bajnokok Ligája döntőjét” – tette hozzá.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!