Cyclocross-világbajnokságot hozna Magyarországra a kerékpáros szövetség új elnöke

2024. május 30. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Schneller Domonkost választották a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) új elnökének a csütörtöki közgyűlésen – írta az MTI.

A szövetséget 2017 óta Princzinger Péter irányította, aki az április utolsó napján közzétett meghívóban jelezte a résztvevők felé: lemond posztjáról. Ez új elnök és elnökség megválasztását tette szükségessé az olimpiai ciklusból hátralévő időszakra. „A turisztikai területen az elmúlt hét évben annyira megszaporodtak a feladataim, amivel párhuzamosan az MKSZ is annyival nagyobb, összetettebb szervezet lett, hogy ezt a kettőt nem lehet tisztességesen együtt csinálni. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy valaki átvegye tőlem ezt a munkát” – mondta Princzinger a Hungexpo C pavilonjában megtartott közgyűlésen.

A közgyűlés az eredetileg kiírt időpontban nem volt határozatképes, így fél órával később a megismételt közgyűlés döntött az új vezetésről és fogadta el a tavalyi év beszámolóit. Pénzügyi beszámolójában Princzinger rámutatott: annak köszönhetően, hogy a kormány és a sportállamtitkárság a négy finanszírozási csoportból a másodikba sorolta be a kerékpársportot, a korábbiaknál több, nagyjából 500 millió forintból gazdálkodott az MKSZ 2023-ban.

Vízer Barnabás sportigazgató szakmai összefoglalójában kiemelte a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságot, ahol Vas Blanka az U23-as országúti mezőnyversenyben a magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte. Kitért rá, hogy az elmúlt évben BMX freestyle-ban, terepkerékpárban (cyclocross) és hegyikerékpárban is születtek jó eredmények. Újra lett magyar országúti kontinentális csapat (Epronex-Hungary), Pro Series-verseny lett a Tour de Hongrie, átadták a debreceni VeloParkot, valamint BMX-pályát Hajdúböszörményben és Debrecenben, és az első fedett fapálya, a kőbányai BringAréna is 2023-tól üzemel hivatalosan.

Schneller Domonkos a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban 2023. szeptember 22-én – Lakatos Péter / MTI
Schneller Domonkos a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban 2023. szeptember 22-én – Lakatos Péter / MTI

Schneller Domonkos egyedül indult az MKSZ elnöki pozíciójáért. Bemutatkozó beszédében kiemelte: nagyon magasan van a mérce az előző elnökség működése alatt elért eredményeket és a sportágon belül kialakított egyetértést, konszolidációt figyelembe véve. A 46 éves, jogász végzettségű Schneller a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a BalatonFondo elnevezésű kerékpárverseny ötletgazdája és fővédnöke, és a két évvel ezelőtti Giro d'Italia szervezőbizottságának volt az elnökségi tagja.

Az új elnök célkitűzésként fogalmazta meg a cyclocross-világbajnokság rendezési jogának elnyerését 2028-ra.

Emellett szeretné erősíteni az utánpótlásbázist, különös tekintettel a 17 év alatti korosztályokra. Beszélt még a létesítmények és az infrastruktúra fejlesztéséről, többek között a debreceni VeloPark továbbfejlesztéséről, további hasonló parkok, illetve velodromok, BMX-pályák építéséről.

Szakmai alelnöknek öt jelölt közül Kovács Bélát, Tóth Árpádot, Város Viktóriát és Zsiga Erikát választotta a közgyűlés. Az elnökségi tagok – ugyancsak öt jelölt közül – Bebtó Zoltán, Gyorgyevics Benedek, Princzinger Péter és Törzsök Zsolt lettek a jelenlegi olimpiai ciklus végéig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!