U23-as világbajnok lett Vas Kata Blanka

2023. augusztus 13. – 17:36

frissítve

U23-as világbajnok lett Vas Kata Blanka
A glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as női mezőnyveresenyének dobogósai, aranyérmes Vas Kata Blanka 2023. augusztus 13-án – Fotó: Maja Smiejkowska / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Kata Blanka nyerte a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as mezőnyversenyét vasárnap délután. A felnőtt mezőnnyel együtt zajló versenyen a 21 éves magyar kerékpáros összességében a 11. lett, ezzel ő lett az U23-as kategória legjobbja.

Ez a magyar kerékpársport történetének első világbajnoki aranyérme.

Vasárnap rendezték az összkerékpáros világbajnokság női országúti mezőnyversenyét, ahol együtt indultak az elit és az U23-as kategória tagjai. A több mint kétszáz induló között két magyar, az U23-as korosztályban ezen a vb-n egyaránt ötödik helyeket bezsebelő bringás volt: hegyikerékpárban Vas Kata Blanka pénteken, Zsankó Petra az időfutamban csütörtökön érte el az előkelő helyezést – írta az MTI.

Vas Blanka a 154,1 kilométeres táv elejétől fogva aktívan versenyzett, az első, hétfős szökésbe is belekerült, ám a Glasgow-ig tartó úton található egyetlen emelkedőn leszakadt erről a csoportról, amelyet röviddel később utol is ért a mezőny. Innen Zsankó ekkortájt szakadt le, Vas viszont jól helyezkedett az esélyesek között, még az sem zavarta meg, hogy a rövid, de meredek utcákkal és 48 kanyarral nehezített, technikás körpályára érve bukás történt előtte.

A vb-címvédő, pályafutása utolsó szezonjában versenyző holland Annemiek van Vleuten a táv vége felé egy támadással kettészakította az esélyesek csoportját. Vas a másodikban maradt további két, az U23-as korosztály érmeire pályázó bringással. Két körrel a vége előtt ez a boly több mint egy perccel követte a hosszú ideje egyedül szökésben lévő svájci Elise Chabbey-t, és ötven másodperccel tekert a fő esélyeseket, a belga Lotte Kopeckyt és a holland Demi Volleringet, valamint az utóbbit segítő Van Vleutent magában foglaló csoport mögött.

Az U23-as érmekért vívott csatában végül Vas Blanka volt a leggyorsabb, a holland Shirin van Anrooijt és a brit Anna Shackley-t is lesprintelte az aranyéremért. Vas Blankának ezzel már három szakágból van vb-érme ebből a korosztályból: hegyikerékpárban és terepkerékpárban (cyclo-cross) 2020-ban egyaránt második volt.

A korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a vb-t.

Elöl az utolsó körre az esélyesek beérték Chabbey-t, az élbolyt folyamatosan próbálták támadásokkal szétszedni, ez végül a nagy esélyes Kopeckynek sikerült: a 27 éves belga klasszis a tavalyi ezüstérme után ezúttal szólóban ért célba. Kopecky a glasgow-i világbajnokságról négy éremmel tér haza, mivel a pályán győzött a pontversenyben és a kieséses számban, omniumban pedig bronzérmes lett.

Az elmúlt hat évben ötször győztes hollandoknak be kellett érniük Vollering ezüstérmével, aki lesprintelte a dán Cecilie Uttrup Ludwigot. Van Vleuten nyolcadik hellyel búcsúzott.

„Sokat jelent számomra a világbajnoki trikó megszerzése. A kemény munka mindig kifizetődik. Ez a siker nagy motivációt ad nekem a jövőre nézve”

– nyilatkozta a verseny után a 21 éves versenyző. A felnőtteket is magában foglaló több mint 200 fős mezőnyt nézve 11. helyezett kerékpáros nehéznek jellemezte a 154,1 kilométeres versenyt, melynek elején és az első glasgow-i körökben rossznak érezte a lábait, de saját bevallása szerint egészen a célvonalig harcolt a túlélésért. A nyilatkozat végén magyarul azt mondta: nagyon boldog és köszöni a szurkolást.

Eredmény
női mezőnyverseny, Loch Lomond–Glasgow, 154,1 km:

  • 1. Lotte Kopecky (Belgium) 4:02:12 óra
  • 2. Demi Vollering (Hollandia) 7 másodperc hátrány
  • 3. Cecilie Uttrup Ludwig (Dánia) azonos idővel
  • ...11. Vas Kata Blanka 4:34 perc hátrány
  • ...13. Shirin van Anrooij (Hollandia) azonos idővel
  • ...17. Anna Shackley (Nagy-Britannia) a. i.
  • … Zsankó Petra nem fejezte be.

Vas Kata Blankáról két éve forgattunk portrévideót, amikor elkísértük őt és a csapatát egy csehországi versenyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!