Csányi Sándor szerint biztos, hogy BL-döntőt fognak rendezni a Puskás Arénában

2024. április 5. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke biztos benne, hogy 2026-ban vagy 2027-ben Bajnokok Ligája-döntőt fognak rendezni a Puskás Arénában – írta az MTI.

„Két jelentkező van, Olaszország és Magyarország. Személy szerint a 2026-osban bízok, mert az közelebb van, de erről az UEFA dönt a május 22-i Európa-liga-döntőt megelőző napon. Ha nincs objektív kifogás Magyarországgal szemben, márpedig erről nem tudunk, akkor valamelyiket biztosan megkapjuk” – mondta Csányi az MLSZ pénteki közgyűlésén.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben kormányhatározat is megjelent arról, hogy a magyar kormány támogatja a 2026-os és a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésének megpályázását. A kormány felhatalmazza a honvédelmi minisztert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy a kormány nevében aláírja a pályázáshoz szükséges garanciavállaló nyilatkozatokat és megállapodásokat. BEK- és BL-döntő még nem volt a magyar fővárosban, viszont a második számú európai kupasorozat, az Európa-liga tavalyi döntőjét a Puskás Arénában rendezték.

Keveset játszanak a fiatalok

Az MLSZ elnöke az utánpótlással kapcsolatban kritikát fogalmazott meg. „Ha a korosztályos válogatottakat nézzük, akkor nem vagyunk teljesen elégedettek. Szerintem későn kerülnek felnőtt csapatba a játékosok, külföldön az U21-es válogatottak már az élvonalban futballoznak, nálunk pedig örülünk, ha az NB II.-ben rendszeresen játszanak.

Nem vagyok a külföldiek ellen, csak ha túl sok van és középszerűek, az nem jó. A fiatalpercek csökkennek, ráadásul az NB I.-ben pályára lépett 51 U21-es labdarúgóból tíz adja a játékpercek 53 százalékát”

– mondta Csányi.

Marad a 12 csapatos NB I.

Az OTP bank elnök-vezérigazgatója pozitív példaként említette a Paksot, amely csak magyar labdarúgókat foglalkoztatva második a bajnokságban. Azt reméli, más klubok is másolni fogják a paksi példát. Kijelentette, hogy a 2025/26-os idényig biztosan marad a 12 csapatos első osztály. „A 16-os mezőnyt el tudnám képzelni, de van egy anyagi korlátja, mit bír el a magyar gazdaság. Foglalkozunk a kérdéssel, hogy változtassunk-e rajta, de a többség a 12 csapatos bajnokságot támogatja” – mondta. Csányi arról is beszélt, hogy bár emelkedik a bajnokság nézőszáma, de a jelenlegi, 4000 körüli átlagnézőszám még mindig alacsony, hiába javult a színvonal.

A válogatottról

„A kirakat a válogatott. Nagy siker, hogy a nyári Eb-re egyenes ágon jutott ki úgy, hogy a szerbeket kétszer legyőzte. A selejtezők előtt 36. volt, jelenleg 26. a világranglistán” – értékelte Csányi a válogatott teljesítményét. Kiemelte, hogy 14 mérkőzés óta veretlen a csapat, ebből hatszor gólt sem kaptak. „Az Eb-n a csoport harmadik helyét is elfogadnám, ha továbbjutnánk. Nagy eredmény, hogy háromesélyes minden meccs, nincs előre elrendelve, hogy kikapunk Németországtól. A legjobb 16 között már azt is elfogadnám, hogy kisebb vereség legyen, mint 2016-ban a 0-4 a belgáktól”.

Csányi újságírói kérdésre elárulta, nincs napirenden Marco Rossi szövetségi kapitány hosszabbítása, mert másfél évig van szerződése. Hozzátette, szándéka szerint addig Magyarországon tartja, amíg csak lehet. „Bízok benne, hogy innen megy nyugdíjba húsz év múlva. Emberileg és szakmailag is nagyon elégedett vagyok, nemcsak az eredményekkel, hanem a fiatalok beépítésével is” – mondta Csányi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!