Dárdai Mártont is behívta Rossi a törökök és koszovóiak ellen

2024. március 12. – 13:27

Dárdai Mártont is behívta Rossi a törökök és koszovóiak ellen
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette Marco Rossi szövetségi kapitány a futball-Európa-bajnokságra készülő férfi válogatott keretét a következő két mérkőzésre kedden. A csapat március 22-én Törökországgal csap össze Budapesten, a Puskás Arénában, míg március 26-án ugyanitt Koszovó lesz az ellenfél. A magyar válogatott aztán június 4-én Dublinban Írországgal játszik, majd következhet az utolsó felkészülési meccs Izraellel.

Rossi most az első két márciusi találkozóra hirdette ki keretét. 25 játékost hívott meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja szerint a válogatottba, ahol újoncok és visszatérők is lehetőséget kapnak. Az újonc a Hertha védője, Dárdai Pál edző fia, Dárdai Márton, valamint pályára léphet az egyszer korábban a keretben már szerepelt Vancsa Zalán is belga Lommelből. A Németországban élő, 22 éves védő, Dárdai korábban még a német utánpótlás-válogatottban játszott, decemberben váltott a magyar csapatra. Vancsa már volt az U21-es válogatott tagja is.

Schäfer András sérülése miatt 2022 szeptembere óta nem játszott a felnőtt csapatban, de hosszabb szünet után Kleinheisler László, Varga Barnabás és Tóth Balázs is a kispadra ülhet vagy beállhat játszani. Rossi többek közt így fogalmazott:

„Ezúttal olyan keretünk van, melyben több sérülésből visszatérő játékos is van, akiket már nagyon vártunk vissza. Közülük Schäfer András volt a leghosszabb ideig sérült, másfél éve volt utoljára kerettag, így neki különösen örülünk, hogy túl van ezen a nagyon hosszú, rossz időszakon. Az egyetlen újonc a keretben Dárdai Márton, akinek a teljesítményére nagyon kíváncsiak vagyunk az edzéseken, és lehetőség szerint a mérkőzéseken is.

Szeretnénk egyesekről átfogóbb képet kapni, amire a felkészülési mérkőzések lehetőséget adnak, bár ismét hangsúlyozom, hogy ezek a mérkőzések ugyanolyan fontosak számunkra, mint a tétmeccsek.”

Rossi utána kitért arra, hogy a törökök nagyon erős ellenfelek, ez már nem ugyanaz a válogatott, amivel legutóbb játszottunk. „Nagyon erősek és rengeteg tehetséges, fiatal játékosuk van, összességében tehát igen nehéz mérkőzésre számítok ellenük” – mondta Rossi. Koszovó gyengébb, de erős azért szerinte, itt új szövetségi kapitány ül a padon. „Eddig három belső védővel játszottak és nagyon direkt futball jellemezte őket” – jellemzett az edző, aki szerint ez a leendő Eb-ellenfelünk, Skócia játékára hajaz.

„Az ellenfelek kiválasztásánál azt is figyelembe kellett vennünk, hogy egyáltalán mely csapatok elérhetők egy-egy felkészülési mérkőzésre, és közülük ki az, aki akar is játszani velünk” – mondta korábban Marco Rossi szövetségi kapitány az MLSZ.hu-nak a következő két meccsről.

A keret

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC).

Védők:

Balogh Botond (Parma), Dárdai Márton (Hertha BSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (SC Freiburg), Szalai Gábor (FC Lausanne-Sport).

Középpályások:

Bolla Bendegúz (Servette FC), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC).

Támadók:

Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC).

Mi lesz az Eb-program?

A válogatott egyébként az A csoportba került a tavaly december 2-i sorsoláson, ahol a házigazda németekkel, a skótokkal és a svájciakkal leszünk együtt. Kölnben kezdünk június 15-én a svájci csapat ellen, majd a németekkel június 19-én, Stuttgartban találkozunk, ahogy a skótokkal is, június 23-án.

Ha Magyarország az első lesz, a C csoport másodikával találkozik. Ha második, akkor a B csoport másodikával, ami talán legerősebb. A harmadikok közül a legjobb négy juthat tovább. Egy győzelemmel is kiharcolható a továbbjutás. A torna döntőjét július 14-én Berlinben rendezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!