Svájc 2008 óta nem kapott ki foci-Eb-n, velük kezdünk jövőre

2023. december 2. – 21:56

Svájc 2008 óta nem kapott ki foci-Eb-n, velük kezdünk jövőre

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglista 27. helyén álló Magyarország kiegyensúlyozott csoportba került a 2024-es Európa-bajnokságon. A magyar futballválogatott veretlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, az erősorrend alapján a második kalapba került. Szombat este kiderült, hogy az első kalapból a házigazda németeket kapta, akikre a hazai szurkolók a leginkább vágyakoztak, a harmadik kalapból a skótok jöttek, akik nem a leggyengébbek. A negyedik kalapból a címvédő olaszokat elkerültük, azokat a szerbeket is, akiket a selejtezőben kétszer is sikerült legyőzni. Hogy harmadszor mire mentünk volna ellenük, nem derült ki, mert a svájciakat sorsolták ki hozzánk.

A németek és a svájciak ott voltak a vb-n, de mindkét csapat többet várt, és meglehetősen hektikusan játszott mostanában. Az Eb-n képet kapunk a magyar csapat reális erejéről is. És mindjárt az első meccsen, a világranglistán 18. Svájc ellen, amely utoljára 2008-ban kapott ki Eb-n. Ez a meccs ráadásul már a torna második napján lesz. Eddig az első csoportkör utolsó meccseit játszottuk. Most fordult a trend, az A csoportba sorsolt csapatként az elsők közt mutatkozunk be.

Svájc (18. a világranglistán) az előző két Európa-bajnokságon kilenc meccset játszott, és egyszer sem kapott ki. 2016-ban a lengyelekkel szemben, 2021-ben a spanyolok ellen esett ki tizenegyesekkel. Mivel 2012-ben hiányoztak, 2008-ban kaptak ki legutóbb, akkor egyébként hazai pályán.

Ha abból indulunk ki, hogy minden sorozat megszakad egyszer, akkor jó lenne, ha éppen a magyarok ellen szakadna meg.

Svájc a tavaly novemberi világbajnokságon továbbment a csoportjából, de a portugáloktól elszenvedett 6-1-es vereséggel köszöntek el a 16 között. Az Eb-selejtezőket remekül, három győzelemmel kezdték, aztán júniusban megtört náluk valami. A románok ellen két góllal is vezettek, de a 89. és a 92. percben gólt kaptak, és pontokat veszítettek. Koszovó ellen is 2-2 lett, akkor is a ráadásban kaptak egy gólt. Andorrát megverték, utána viszont három döntetlen és egy vereség a mérlegük. A csoport első helyét úgy veszítették el, hogy Bukarestben kikaptak. (Ez már tét nélküli meccs volt, mert már továbbjutottak.)

A szövetségi kapitány, Murat Yakin mostanában mintha elveszítette volna a fonalat a csapatánál, de persze a júniusi rajtig még a kezébe veheti. A keret tele van sztárokkal. Akanji BL-t nyert a Manchester Cityvel, kimagasló képességű védő. Granit Xhaka a szárnyaló Leverkusen kulcsembere a középpályán. Okafor a Milan csatára. Xherdan Shaqiri már Amerikában vezet le, de még most is hihetetlen kvalitású játékos. A 2018-as vb-selejtezőben a svájciak kétszer nyertek a magyarok ellen, de akkor még Bernd Storck volt a kapitány.

A világranglista 16. Németországgal másfél év alatt háromszor is játszottunk. A 2021-es Eb-n még Joachim Löw volt a kapitányuk, a Nemzetek Ligájában 2022 nyarán és őszén már Hansi Flick. Most már Julian Nagelsmann. Nem ez a fluktuáció jellemezte eddig a német csapatot, Löw 15 évig volt kapitány, előtte két évig másodedző. A sok kapitánycsere is mutatja, hogy valami nincs rendben a válogatottnál. Egyénileg remekül képzett játékosaik vannak, csapatszinten azonban elmarad a várt teljesítmény.

A balhátvéd posztján gondjaik vannak, ezért meglehetősen unortodox módon Kai Havertzet állította oda a törökök ellen Nagelsmann, aki inkább támadó. Nemcsak a törökök, hanem az osztrákok is megverték őket. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy az Eb-re fel fogja szívni magát ez a társulat, és hazai pályán nem szoktak alulteljesíteni.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz. Papíron nyílt összecsapások várnak ránk, Németország mögött a második és a harmadik hely nyitott”

– adott reális helyzetértékelést Marco Rossi kapitány a helyszínről.

Megerősítette, a továbbjutás álom. Nem mondhatjuk azt, hogy a célunk, mert páros lábbal a földön kell lennünk. De azt is hozzátette, hogy senki nem mondhatja azt, hogy ellenünk biztosra mehet, és az nagy eredmény, hogy ezt a szintet elértük.

Na de vissza a riválisokhoz, a harmadik találkozón, ugyancsak Stuttgartban a világranglistán mögöttünk álló, 36. skótok lesznek az ellenfelek. Róluk sokat elárul, hogy a selejtezőben 2-0-ra felülmúlták a spanyolokat. Idegenben kikaptak tőlük, de ez komoly eredmény. A skótok három éve is kijutottak, de akkor bent is maradtak a csoportjukban. Most nem így készülnek.

Szoboszlai Dominik mindenesetre jól ismerheti liverpooli csapattársát, Robertsont. Ryan Christie pedig a Bournemouthban Milos Kerkezzel beszélgethet arról, milyen remek hangulatú meccs lesz majd. Topligásuk van bőven, és fizikailag biztosan hatalmas igénybevételt jelent majd a meccs ellenük. Hogy az egész skót foci felívelő pályán van, azt az U21-es skót válogatott is bizonyítja, amelyik hazai pályán simán verte a magyart, míg Magyarországon gól nélküli döntetlent játszott.

Magyarországnak persze a hátralévő fél évben saját magával kell foglalkoznia. Azt még nem tudjuk, hogy a két márciusi és a két júniusi felkészülési meccset melyik válogatott ellen lehet majd lekötni. Nyilván jó lenne az északírekkel játszani ismét, ha már voltunk náluk vendégségben 2022-ben, mert a stílusuk hasonlíthat a skótokéhoz. Az írekkel épp a 2021-es Eb előtt találkoztunk, nekik is tartozunk. Ilyenkor nem könnyű megfelelő riválist találni, mert még versenyben van 12 csapat. De akár az osztrákokkal is össze lehetne mérni az erőnket valamikor, velük rég játszottunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!