Három dolog, amin az őrült Liverpool–Manchester City–Arsenal bajnoki harc múlhat

2024. március 9. – 14:00

Három dolog, amin az őrült Liverpool–Manchester City–Arsenal bajnoki harc múlhat
Szoboszlai Dominik és csapattársai gólöröme 2023. szeptember 27-én a Leicester City elleni mérkőzésen – Fotó: Matt McNulty / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhét forduló elteltével páratlan, háromcsapatos verseny van a Premier League-ben a bajnoki címért. Az Athletic minapi cikkéből kiderül, hogy a liga 31 éves története során csak háromszor volt úgy, hogy a végén a bajnok és a dobogó harmadik helyezettje öt ponton belül lett volna egymástól, ami most is simán így lehet. A 63 pontos Liverpoolt üldöző Manchester City (62) és a 61 pontos Arsenal csapatainak egy-egy potenciálisan döntő aspektusát vizsgáljuk a hátralévő tizenegy meccs előtt.

Finomhangolások a labdabirtoklásban, lehengerlő Arsenal – de elég lesz-e ez a legnagyobbak ellen?

Kezdjük a dobogó legalsó fokát jelenleg elfoglaló Arsenallal, ami a legutóbbi hét bajnoki meccsén nemcsak, hogy hibátlan, de iszonyatos mennyiségű, 31 gólt szerzett, ami pont tízzel több, mint a másik két riválisé. A januári elemzésünkben az építkezés részletességének hiányát neveztük meg fő problémaként. Ebből kifolyólag a szervezett védelmek ellen a támadóharmadba lassan és kevés előnnyel érkező játékot láttuk a decemberi balszerencsés sorozat fő okaként.

Egy bővített, angol nyelvű elemzésemben a Declan Rice-dilemmát, a kevés vonalakat átütő passzok miatti előnytelen helyzetekbe való kerülést is taglaltam, részletesebben kibontva a pontrúgás-dependenciát és meccsállás által befolyásolt hatalmas kumulatív xG-t. Noha érintettem a januári edzőtábor alatt elvégzendő munkát, a cikkek kereteit a megoldások ajánlása szétfeszítette volna. Azóta talán nem oldódott meg minden gond (lásd a Porto elleni vereséget a Bajnokok Ligájában), de badarság lenne vitatni, hogy az Arsenal a Premier League legmeggyőzőbb csapata a januári szünet óta. Nagyon látványosak a vezetőedző Mikel Arteta labdás változtatásai, miszerint

  • Gabriel Magalhães bátrabban lép be a támadásépítésbe.
  • Ben White vette át a korábban Olekszandr Zincsenko által betöltött középre beforgatott szélsőhátvéd szerepét, míg a legutóbbi öt meccsen Jakub Kiwior játszott sima balhátvédben.
  • Jorginho mesterien dirigálta a tempót és az építkezést a Liverpool elleni meccsen, a Newcastle-t 107 átadással passzolta szét. Hatalmas volt az Arsenal játékában mutatott kontraszt vele és nélküle – ezt ugye a Porto elleni vereség mutatta.
  • Az építkezés alól a baloldali nyolcas poszton tehermentesített Declan Rice felszabadult, mint ahogy a feljebb pozícionált, és ezzel együtt nem visszalépő Martin Ødegaard is.
  • Gyorsabb lett az is, ahogy Jorginho odajuttatja a labdát az elöl játszóknak, Kai Havertz olykor hamis kilencesben gólokat lő (a legutóbbi négy meccsen például hármat), vagy dupla tízesben játszva (mint a Liverpool ellen) köt le védőket. Gabriel Martinelli és Leandro Trossard is négy-négy gólt szállítottak, míg Bukayo Saka zsinórban öt meccsen lőtt akciógólt (összesen egyébként kilenc van neki idén), és két büntetőjével együtt vezeti az Arsenal hétmeccses rohama alatti góllövőlistát.
Az Arsenal támadásépítésének kulcsszereplői – Fotó: Mészáros Ábel / Telex Az Arsenal támadásépítésének kulcsszereplői – Fotó: Mészáros Ábel / Telex
Az Arsenal támadásépítésének kulcsszereplői – Fotó: Mészáros Ábel / Telex

Bónuszként, a korábban a formája alapján megkérdőjelezett kapus, David Raya hétből négy meccsen gólt sem kapott, így a kapott gól nélküli meccsek (9) és a védési hatékonyság (83,3%) terén is vezeti a ligát.

De két másik aspektusban is mindenki más fölött jár az Arsenal. Egyfelől továbbra is az övék a liga legkeményebb labda elleni játéka, de az utóbbi hét meccsen (nyilván segítettek nekik a gyengébb ellenfelek) egyszerűen szinte lehetetlen minőségi helyzetbe kerülni ellenük.

Másfelől pedig a tizennyolc, pontrúgásból szerzett gól segítségével hamar lezárnak meccseket, főleg, hogy ezek mostanság akciógólokkal is párosulnak. Ebből különösen érdekes – ahogy azt a kiváló Jon Mackenzie megjegyzi, hogy tizenegy ilyen góljuk fordította vesztes állásból döntetlenre, vagy döntetlenről nyerésre a meccs állását. Ugyanakkor, ahogy Mackenzie és a Porto elleni meccs is bemutatja, ez a fajta pontrúgásfüggőség néha-néha gondokhoz vezethet.

Mellettük szólhat az FA-kupából való kiesés miatti kevesebb meccs, illetve a legkönnyebb sorsolás – a hátralévő ellenfeleik átlagban 35,1 pontot gyűjtöttek, ugyanez a Manchester City további ellenfeleinél 40,1, a Liverpoolénál pedig 36,7. Az Opta, a Euroclubindex és más modellek azonban csak 14,8%-ot adnak a végső győzelmükre, de a Manchester City elleni március 31-i meccs (ősszel 1-0-ra nyertek Artetáék) idén is döntő fontosságú lesz.

A szükségszerű bajnok Manchester City?

A manchesteri derbin elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő a City: Marcus Rashford bombagóljára az első félidőben 2,63-as xG érkezett válaszként, de gól nem. Mivel a hétközbeni meccsen a Lutonnak öt gólt vágó Erling Haaland egy ideig mindent kihagyott, Phil Fodennek kellett ismét kezébe venni az irányítást, és újabb két góllal megfordítani a meccset, míg végül a norvég bevágta a mindent eldöntő harmadikat.

A Manchester City dominált, de mégis teljesen hatástalan volt a Manchester United elleni városi rangadó első félidejében – Fotó: Opta
A Manchester City dominált, de mégis teljesen hatástalan volt a Manchester United elleni városi rangadó első félidejében – Fotó: Opta

Ez az elképesztő dominanciával társuló góltalanság, illetve nem túl hatékony helyzetkihasználás jól mutatja a Manchester City dilemmáját: a jelenlegi 62 góljukat 55-ös xG-re lőtték, mindkét mutató csak az 5–6. helyet jelenti a top 5 európai ligát nézve. Azért csak, mert az elmúlt években, 94, 99, 102 gólt lőttek, és mindig ők alakították ki a legtöbb helyzetet . Az idei év ebből a szempontból a 2020-21-eshez hasonlít, amikor csak a tizedik legtöbb xG és a hetedik legtöbb gól volt a nevük mellett. Azért így is simán bajnokok lettek 86 ponttal, 12-vel előzték a kihívónak nem nagyon nevezhető városi riválist, a harmadik helyen (hatalmas sérüléshullám után) végző Liverpool 69 pontig jutott. A párhuzamok mindkét oldalon élnek, ám míg a liverpooliakat inkább 2024-ben érte el megint a nagy sérüléshullám (13 emberük dőlt ki), addig a manchesterieket inkább az idény elején, náluk John Stones, Jack Grealish és Kevin De Bruyne még kétezer percet sem játszott idén.

Erling Haaland december elejétől január végéig hiányzott, ez a kihagyás talán még a Lutonnak lőtt öt gól ellenére is látszik picit rajta: bár rekordmennyiségű xG-t termel, a tavalyi 0,92-es csúcs után idén 1,02-nél jár, a gólátlaga viszont „csak” 0,88 gól 90 percekre vetítve, és karrierje során idén először kevesebb gólt lő, mint amennyit a nagy volumenű és minőségű helyzetei – amiket ő az átlagnál jobban fejez be – előrevetítenek.

A nyílt helyzetekből származó xG mindkét oldalán, védekezésben az Arsenal, támadásban a Liverpool miatt csak második a mindig kategóriaelső City. Pep Guardioláék, tőlük szokatlanul sok nagy helyzetet engedélyeznek az ellenfeleknek, és már 12-szer kerültek hátrányba a szezonban.

Persze sorolhatnánk, hogy némileg átalakulóban vannak a 2023-as, bajnoki címet, FA-kupagyőzelmet és Bajnokok Ligája-trófeát hozó triplázás után, hogy Jérémy Doku, Mateo Kovačić és Joško Gvardiol a vártnál nehezebben illeszkedik be, hogy a szezon elején kapusgondjaik voltak, hogy nagyon sok sérüléssel kellett megbirkózniuk, de ez sem az ő szintjükön, sem az ellenfeleknél nem kifogás.

Mindezek mellett, szinte természetes, hogy már húsz meccse veretlen a City, bár brutális folytatás vár rájuk. Vasárnap a Liverpoolhoz mennek, utána sorban a Brighton, az Arsenal és az Aston Villa jönnek. A következő négy ellenfélből az Arsenal és az Aston Villa is verte őket ősszel, a Liverpool ellen pedig 1-1-et játszottak, míg a Brighton ellen a két korai gól ellenére is egyenlő xG jött ki az előző meccsen. Sőt, a Brighton stadionjában a legutóbbi három meccsből csak egyszer tudtak nyerni, még egy-egy vereség és döntetlen a mérlegük.

Viszont akár a tavalyi menetelést, akár az elmúlt évek Premier League-tapasztalatait, akár az ezeket figyelembe vevő modelleket nézzük, mind-mind azt mutatják, hogy nem érdemes ellenük fogadni.

Csúcsra érhet a Liverpool és Szoboszlai?

Ha a Manchester Cityt a Mátrix Mr. Smithének tekintjük, és egy Neót keresünk melléjük, akkor az talán pont a Jürgen Klopp (Morpheus) által vezetett Liverpool lehet. A hat héttel ezelőtti elemzésünkben Alisson Becker védéseit, az Ibrahima Konaté-Virgil van Dijk védőpáros maradékvédekezését, Trent Alexander-Arnold karmesterkedését, Szoboszlai Dominik intenzitását, valamint Mohamed Szalah gólérzékenységét és előkészítő szerepét méltattuk. Nos, őket szinte csak félidőkre láthatjuk mostanában, de az Arsenal elleni 1-3-as vereség kivételével a Van Dijk vezette comeback kids nemcsak, hogy a felszínen tartotta a csapatot, hanem minden meccset meg is nyert. Köztük egy drámai ligakupadöntőt a Gary Neville által csak „milliárd dolláros kék elkúróknak” titulált Chelsea ellen.

Kiderült, hogy

  • a 20 éves Conor Bradley bizonyos dolgokban (mentalitás, intenzitás, védekezés) még jobb is talán, mint a szezonban óriásit játszó Trent Alexander-Arnold, miközben a támadásépítkezést és a befejezéseket is tudja támogatni, övé a legtöbb gólpassz (3) és második legtöbb várható gólpassz is a legutóbbi hét bajnokit jelentő minta alapján.
  • Joe Gomez az új James Milner a csapatban, míg Andrew Robertson visszatérésével van baloldali támadószellemű védő is.
  • A nagy formába lendülő Alexis Mac Allister (3 gólpassz) és Endó Vataru jól pótolta a sérült Szoboszlait és Curtis Jonest, míg
  • a meccsenként 2,8 kulcspasszot vállaló Harvey Elliott Szalah és Jones között helyezendő el az előkészítés-spektrumon, míg a vonalak között születő 18 éves Jayden Danns képes FA-kupa meccseket eldönteni, és komoly védelmeket zavarba hozni.
  • Elöl pedig Diogo Jota és Luis Díaz, illetve a legutóbbi hét meccsen ötször betaláló Darwin Núñez döntik el a meccseket, akár a századik percben is.

Tényleg beigazolódni látszik a Liverpool-másodedző Pepijn Lijnders-féle intenzitás mint identitás-tézis, hiszen sokszor inkább a „majd hozza a meccset a következő ember”-es mentalitás miatt szinte verhetetlen Klopp csapata. A kiváló Liverpool-statisztikus és -elemző Andrew Beasley gyűjtése alapján negyvenhárom (!) góljuk van már idén a cserepadról:

A Sparta Praha elleni Európa-liga-szendvicsben ezek után a vasárnapi főétel az Anfielden rendezendő City-meccs lesz, aminek tulajdonképpen bárminemű kimenetele jelentősen befolyásolja a bajnoki esélyeket.

A bajnoki esélyek a Premier League 2023-24-es szezonjában a hétvégi Liverpool–Manchester City szuperrangadó eredményének függvényében – Fotó: Twenty First Group
A bajnoki esélyek a Premier League 2023-24-es szezonjában a hétvégi Liverpool–Manchester City szuperrangadó eredményének függvényében – Fotó: Twenty First Group
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!