Csányi Sándor Mészölyről: A „feka” egyértelműen faji megkülönböztetés

2024. március 3. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció. – mondta Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak az edző eltiltásáról.

Mészöly azután kapott három hónap eltiltást, hogy február 12-én, a Diósgyőr elleni bajnoki meccs utáni nyilatkozatában azt mondta nigériai cserejátékosáról, Franklin Saseréről, hogy

„Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki ott elöl megtartja a labdát és megcsúsztatja. Az volt a kulcs a győzelemhez, hogy ő be tudott jönni”.

Az UEFA-szabályzatokkal összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályzat alapján a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén az MLSZ kiszabhatott, a három hónapra szóló eltiltás. “Nem lehet például írásbeli figyelmeztetést vagy kisebb pénzbüntetést adni, amivel talán kevesebben vitatkoznának.” – mondta Csányi Sándor.

„A »feka«, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés, hiszen ezzel általánosított és a bőrszínhez kapcsolt képességeket.

Egy vezetőedzőnek figyelnie kell rá, hogy milyen szavakat használ, hogyan fogalmaz, nyilatkozata ugyanis nagy tömegekhez jut el. Ezzel együtt remélem, Mészöly Géza tanult a hibájából” – mondta a lapnak Csányi.

Az eltiltás után az Újpest közleményében jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az MLSZ döntését. Továbbra is azon a véleményen vannak, hogy Mészöly nem követett el szabálysértést, a büntetés mértékét pedig aránytalannak tartják.

Az Újpestnél nemrég nemcsak edző-, hanem tulajdonosváltás is történt, a Mol lett az új tulajdonos, ezzel a tizenkettőből tizenegy olyan NB I.-es csapat mögött rajzolódik ki a NER-hez köthető cég vagy tulajdonos. Egyedül a Debrecen a kivétel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!