Rasszista kijelentés miatt három hónapra eltiltotta Mészöly Gézát az MLSZ

2024. február 29. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónapos eltiltást kapott Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője, mert nemrég rasszista kijelentést tett – írja a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki fegyelmi határozatában. Az eltiltás alatt nem ülhet kispadra.

Mészöly február 12-én, a Diósgyőr elleni bajnoki meccs utáni nyilatkozatában azt mondta nigériai cserejátékosáról, Franklin Saseréről, hogy

„Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki ott elöl megtartja a labdát és megcsúsztatja. Az volt a kulcs a győzelemhez, hogy ő be tudott jönni”.

Emiatt az MLSZ úgy tiltja el február 29-től kezdve 3 hónapra, hogy ebből csak egy hónap a letöltendő, a maradék kettőt pedig hat hónapra felfüggesztik. A felügyelőbizottság akkor rendeli el a maradék 2 hónap végrehajtását, ha a felfüggesztés alatt Mészöly újabb fegyelmi vétséget követ el.

A Sportal.hu megszerezte az ügyben az Újpest által begyűjtött dokumentumokat, és egyikben Mészöly elnézést kért, de kijelentette, hogy nem rasszizmusról volt szó, mert ő nem rasszista. Sőt, pont, hogy dicsérte Saserét, mert a színesbőrű labdarúgók „kifejezetten büszkék lehetnek arra, hogy nekik ilyen kitűnő fizikai adottságaik vannak”. Ahogy írja, korábban Franciaországban több színesbőrű játékossal játszott együtt, innen tudja, milyen kemény ellenfelek. Hozzáteszi, hogy Sasere is értetlenül áll az MLSZ döntése előtt.

Frissítés 17:02:

Az Újpest közleményében jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az MLSZ döntését. Továbbra is azona véleményen vannak, hogy Mészöly nem követett el szabálysértést, a büntetés mértékét pedig aránytalannak tartják.

„Az a tény pedig, hogy mindezt egy hivatalos mérkőzés napján, ami a MOL Magyar Kupa-továbbjutásról dönt, és amely mérkőzés alapjaiban határozhatja meg Klubunk további hónapjait és az egész szezon sikerességét, méltatlannak és a professzionális működéssel összeegyeztethetetlennek gondoljuk”

– tették hozzá.

Emellett azt írják, hogy az Újpest FC zéró toleranciát alkalmaz a rasszizmus minden formájával szemben, és arra kérik a szurkolóikat, hogy minél többen menjenek ki a vasárnapi mérkőzésre, hogy ott sportszerűen szurkoljanak. A Fegyelmi Bizottság döntése ellen fellebbeznek.

Mészöly apjának, Kálmánnak volt egy emlékezetes, rasszista kicsengésű nyilatkozata, amikor a Sport1-en a Magyarországra érkező, de a színvonalat nem emelő légiósokról beszélt. Az akkori MLSZ tanácsadójaként azt mondta, hogy a légiósok „épphogy lejöttek a fáról Afrikában, és már hozzák is őket” – írta 2017-ben a 444. A nyilatkozata után nem sokkal elnézést kért és lemondott a tanácsadói pozíciójáról.

Nem ez az első, hogy Mészöly Géza hasonló nyilatkozatot tett. 2017-ben arról beszélt, hogy kevés légióst küldött pályára, amiért bónuszt kap az MLSZ-től, de

„ha lett volna egy olyan csatárom, egy jó fekete, úgy beteszem, mint a huzat”.

Mészöly 1993 és 1997 között a Le Havre, valamint a Lille színeiben játszott a francia élvonalban, a védelemben számítottak rá. Utána Ciprusra és Izraelbe vezetett az útja, utolsó két szezonját pedig Tatabányán játszotta 1999-2001-ben. Aztán edzősködésre adta a fejét, és az U19-es válogatott kapitányaként úgy nyilatkozott 2014-ben egy 6-1-es vereség után, ha behugyozunk, akkor sem verjük meg a portugálokat.

Az Újpestnél nemrég nemcsak edző-, hanem tulajdonosváltás is történt, a Mol lett az új tulajdonos, ezzel a tizenkettőből tizenegy olyan NB I.-es csapat mögött rajzolódik ki a NER-hez köthető cég vagy tulajdonos. Egyedül a Debrecen a kivétel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!