Egy vágódeszkát okol az oroszok doppinggal lebukott tini műkorcsolyázója

2024. február 8. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Két évvel a doppingügye kipattanása után a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elítélte Kamila Valijevát. Az orosz műkorcsolyázó négyéves eltiltást kapott, és az orosz csapattól elvették a pekingi téli olimpián szerzett aranyérmet is. Valijeva végig vétlennek vallotta magát, a CAS pedig most nyilvánosságra hozta, mivel védekezett.

A 2022-ben még csak 15 éves Valijeva szerint úgy kerülhetett a szervezetébe a szívgyógyszerek hatóanyagaként ismert tiltott szer, a trimetizidin, hogy nagyapja ugyanazon a vágódeszkán darabolta egy desszerthez az epret, amelyen korábban a saját gyógyszerét. A deszkán maradó maradványok elszennyezték a desszertet, amelyet Valijeva gyanútlanul elfogyasztott. A trimetizidin a szívizom kezelésére szolgál, de egészséges embernél is javítja a vér oxigénellátását.

Bár a sportolók felelőssége, hogy mi kerül a szervezetükbe, a doppingellenes testületek nem zárják ki a tiltott szer vétlen fogyasztását, de ehhez nem elég egy elvileg tudományosan alátámasztható elmélet, a történteket bizonyítani is szükséges. Ezt pedig Valijeváék nem tudták összehozni.

Kamila Valijeva a 2023-as Rossztelekom Grand Prix-n, Moszkvában – Fotó: Anadolu / Getty Images
Kamila Valijeva a 2023-as Rossztelekom Grand Prix-n, Moszkvában – Fotó: Anadolu / Getty Images

„A CAS testülete megállapította, hogy ezt a magyarázatot semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztotta alá, és a sportoló nem tudta bizonyítani, hogy nem szándékosan követte el a doppingellenes szabályok megsértését” – közölte a választott bíróság, amely hozzátette, hogy a műkorcsolyázót a körülmények miatt úgy kezelték, mint egy felnőtt sportolót.

A sportág nagy ígéretének számító Valijeva 15 évesen vett részt a pekingi téli olimpián, de alighogy elkezdődtek a játékok, kiderült, hogy a műkorcsolyázó megbukott egy oroszországi verseny doppingvizsgálatán. Valijevánál egy szívgyógyszer nyomaira bukkantak. Az oroszok akkor nem függesztették fel a sportolót, és később a Sportdöntőbíróság is hozzájárult ahhoz, hogy folytathassa szereplését az olimpián. Ott nem fosztották meg az érmétől, fiatal kora miatt sem lehetett doppingeljárás alá vonni, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már nem tartotta meg az eredményhirdetést, így az aranyat egyik csapat sem vette át.

Az oroszok nem akarták eltiltani sportolójukat, mert vétlennek tekintették, és szerintük a trimetazidin nem is segít a műkorcsolyában, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nem hagyta annyiban a dolgot, és több fellebbezés után az ügy a Sportdöntőbíróság elé került, amely végül kimondta a négyéves eltiltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!