Két évvel a téli olimpia után kimondták, hogy az akkor 15 éves műkorcsolyázó doppingolt

2024. január 29. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két évvel doppingügyének kipattanása után elítélték Kamila Valijevát, és így megfosztották az orosz műkorcsolyázó csapatot Pekingben szerzett aranyérmétől is.

A sportág nagy ígéretének számító Valijeva 15 évesen vett részt a pekingi téli olimpián, de alighogy elkezdődtek a játékok, kiderült, hogy a műkorcsolyázó megbukott egy oroszországi verseny doppingvizsgálatán. Valijevánál egy szívgyógyszer nyomaira bukkantak. Az oroszok akkor nem függesztették fel a sportolót, és később a Sportdöntőbíróság is hozzájárult ahhoz, hogy Valijeva folytathassa szereplését az olimpián.

Az olimpián nem fosztották meg az érmétől Valijevát, fiatal kora miatt sem lehetett doppingeljárás alá vonni, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már nem tartotta meg az eredményhirdetést, így az aranyat egyik csapat sem vette át.

Kamila Valijeva a pekingi téli olimpián – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Kamila Valijeva a pekingi téli olimpián – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Valijeva az egyéni szám legnagyobb esélyese volt, és a botrány ellenére nem is lépett vissza. A történtektől viszont ő sem tudta magát függetleníteni, így várakozáson alul szerepelt.

Az elmúlt két évben sokáig nem haladt megoldás felé az ügy, az oroszok érthetően nem akarták eltiltani a sportolót. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vitte Valijeva doppingügyét, és négy évre szóló eltiltást kért. A CAS most kimondta a doppingvétségét és azt, hogy az oroszokat meg kell fosztani a csapataranytól. Valijeva emellett négyéves eltiltást is kapott.

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is egy érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet az ominózus esetben kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!