Négyéves eltiltást kérnek a 16 éves orosz műkorcsolyázó olimpiai bajnokra

2022. november 14. – 16:13

Négyéves eltiltást kérnek a 16 éves orosz műkorcsolyázó olimpiai bajnokra
Kamila Valijeva a csapatversenyben aranyérmes lett, ezt is elvennék tőle – Fotó: Sefa Karacan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vitte a műkorcsolyázó Kamila Valijeva doppingügyét, és négy évre szóló eltiltást kért a fiatal orosz sportolóra – írta az MTI. A CAS hétfőn közölte, hogy a WADA fellebbezett, és azt kéri, hogy a korcsolyázót a jövőbeni CAS-döntés napjától kezdődően tiltsa el négy évre. Valijeva szervezetében a trimetazidin nevű szert találták meg, ami a hormon- és anyagcsere-modulátorok csoportjába tartozik, és 2014 óta számít doppingszernek, és aminek az állóképességre lehet hatása.

Ha a bíróság a WADA fellebbezésének megfelelően dönt, a 16 éves versenyző a 2026-os olaszországi téli olimpián sem szerepelhetne. A beadványban az is szerepel, hogy az érintett minden eredményét töröljék 2021 decemberétől kezdődően, azaz az idei pekingi téli játékokon elért helyezéseit is, így elveszítené a csapatversenyben nyert aranyát is.

Az Európa-bajnok sportoló 2021 decemberében, az orosz bajnokságon adott mintájával bukott meg a vizsgálatokon, de a pozitív eredmény csak február 8-án került nyilvánosságra, egy nappal azután, hogy az akkor még 15 éves Valijeva aranyéremhez segítette az orosz csapatot a játékokon. Doppingügye a pekingi olimpia legnagyobb botránya volt.

Napokig nem lehetett tudni, hogy versenyezhet-e, végül a CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – helybenhagyta az Orosz Olimpiai Bizottság döntését, mellyel visszavonták Valijeva versenyengedélyének felfüggesztését. Valijeva azzal védekezett, hogy nagyapja szívgyógyszere miatt lett pozitív a mintája.

A fiatal korcsolyázó egyéniben is jégre léphetett, de a történtek miatt nem tudott megfelelően koncentrálni, és negyedik lett.

A doppingügyet Oroszországban a mai napig nem zárták le. Szeptember elején a nemzeti doppingellenes ügynökség (RUSADA) annyit közölt, hogy az utolsó szakaszában tart a vizsgálat, és heteken belül összegzik a nyomozás eredményeit.
A WADA aztán a múlt héten jelentette be, hogy a számára érthetetlen késlekedés miatt a CAS-hoz fordul.

A sportági szövetség júniusban úgy határozott, hogy fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken. A döntés szerint a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!