Sinner kétszettes hátrányból fordította meg Medvegyev ellen az izgalmas Australian Open-döntőt

2024. január 28. – 13:46

Sinner kétszettes hátrányból fordította meg Medvegyev ellen az izgalmas Australian Open-döntőt
Jannik Sinner az Australian Open döntőjének megnyerése után – Fotó: David Gray / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 22 éves Jannik Sinner 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3-ra megnyerte az Australian Open férfi döntőjét Danyiil Medvegyev ellen. A negyedik kiemelt olasz élete első Grand Slam-döntőjét fordította meg kétszettes hátrányból, óriásit játszott a kiválóan kezdő, de aztán elfáradó Medvegyev ellen.

A végül 3 óra 44 perces mérkőzés előtt a legtöbben a nagyszerű formában lévő Sinnert tartották esélyesebbnek, többek között azért is, mert a 27 éves Medvegyev több mint 20 és fél órát töltött a pályán a döntőig vezető úton. Már a második körben belefutott egy 0:2-es fordításba a ranglista 53. Emil Ruusuvouori ellen, aztán pedig az elődöntőben Alexander Zverev ellen is kétszettes hátrányból tudott továbbjutni.

Sinner majdnem hat órával kevesebb tenisszel menetelt végig az év első Grand Slam-tornáján, az elődöntőig szettet sem veszített Melbourne-ben. Ott pedig hatalmas játékkal, négy szettben ütötte ki a tízszeres bajnok Novak Djokovićot, a világelső 33 megnyert meccs után veszített kedvenc GS-jén. Ezzel dőlt el az is, hogy 2005 óta az első olyan Australian Open-döntőt játszották vasárnap, amelyben a nagy hármas, Djokovićot, Rafael Nadal vagy Roger Federer egyike sem volt ott a pályán.

Az elején érződött, hogy Medvegyev már a hatodik Grand Slam-döntőjében játszott, Sinnernek pedig ez volt az első, ráadásul az orosz rá kevésbé jellemző agresszivitással kezdte a meccset. Sinner hozta simábban az első adogatását, míg Medvegyev egyenlőről nyerte a sajátját, de az olasz idegesebb volt, és többször kényszerült második szervára. A következő adogatásánál sorra ütötte a ki nem kényszerített hibákat fonákkal, Medvegyev három bréklabdához jutott, ezekből pedig csak egyet tudott hárítani Sinner.

Medvegyev semmire erősítette meg az előnyét, utána pedig mindketten egy-egy pontot tudtak nyerni a másik adogatásánál 5:3-ig, ahol Sinnernek már a szettben maradás volt a tét. Medvegyev egy fonák nyerővel két bréklabdához jutott. Utána viszont az elsőnél egy 19 ütésváltásos labdamenet végén fonákkal akadt el a hálóban, és a másodikat is hárította Sinner. Lett egy harmadik lehetősége is az orosznak, a végén pedig Sinner egy szélesre ütött tenyeressel elbukta a szerváját és a szettet is.

Danyiil Medvegyev – Fotó: Anthony Wallace / AFP
Danyiil Medvegyev – Fotó: Anthony Wallace / AFP

Medvegyev a második játszma elején is vitte tovább a lendületét, beütötte a hetedik ászát, semmire hozta a szerváját. Sinner pedig ugyan 30-0-vel indult a saját adogatásánál, de aztán a meccs addigi legszorosabb játéka kerekedett belőle. Mindketten nagyot játszottak, szép lendített röptével is hárított bréklabdát Sinner, pazar röptével jutott újabbhoz az orosz. Egy kulcsfontosságú lecsapást azonban elhibázott Medvegyev, és végül négy hárított bréklabda után az olasznak sikerült lezárnia a játékot.

Medvegyevben nem hagyott nyomot a több mint 12 perces játék, megint pillanatok alatt hozta semmire a szerváját. Utána ismét nyomást tudott helyezni Sinnerre, bréklabdához jutott, és ezúttal el is vette ellenfele adogatását. Egy újabb semmire hozott szervagémmel a háta mögött az orosz továbbra is agresszíven támadott, egy 20 ütésváltásos labdamenet végén egy tenyeres nyerővel jutott megint két lehetőséghez, és megint lebrékelte Sinnert.

5:1-nél már a kétszettes vezetésért szervált Medvegyev, azonban többször is rontott, először jutott bréklabdához Sinner a meccsen, rögtön kettőhöz. Az elsőt hárította az orosz, de aztán egy alapvonalcsata végén egy hálóba ütött fonákkal elbukta a szerváját. Medvegyev ezen a ponton már fáradni látszott, míg Sinner lendületbe jött, az új labdákkal egy pontot engedett csak át, és ezúttal simán hozta a szerváját. Medvegyev másodszor adogathatott a játszmáért, 0-30-cal indult, de eljutott az első szettlabdáig. Ott kettős hibát ütött, és Sinnernek volt is bréklabdája a passzívabbá váló orosz ellen. Azonban nem tudott élni a lehetőséggel, Medvegyev a második játszmalabdáját már megcsinálta.

A harmadik szettben Medvegyev már egyértelműen nem tudott olyan szinten játszani, mint korábban, jóval kevésbé volt agresszív, a hosszabb pontokból pedig egyre többször a hatékonyabban adogató Sinner jött ki győztesen. Az olasz simán hozta a szerváit, de Medvegyev is koncentrált arra, hogy a saját adogatásainál ne kerüljön nagyobb bajba. Ebben annak is szerepe volt, hogy azért Sinnernél is becsúsztak még rontások.

Jannik Sinner – Fotó: William West / AFP
Jannik Sinner – Fotó: William West / AFP

4:4-nél megint 40:15-tel kezdett Sinner, azonban két hibájával Medvegyev feljött egyenlőre. Az olasz innen lezárta a gémet, és 5:4-nél már a szettben maradásért kellett adogatnia Medvegyevnek. Sinner tartotta a labdát, Medvegyev pedig egymás után hibázott bele a pontokba. A meccs leghosszabb labdamenete végén Sinner rövidítését még éppen vissza tudta tenni Medvegyev, de aztán az olasz nagyot hibázva kiütötte. Azonban így is szettlabdához jutott a jobban játszó Sinner, és sikerült is behúznia a szettet.

Medvegyev kiment az öltözőbe a negyedik játszma elején. Visszatérve pontot sem tudott nyerni Sinner adogatásánál, és a sajátjánál is elbukta az első kettőt. Utána hozta a következő kettőt, de Sinner egy hosszú labdamenet végén már kimozgatta, és bréklabdához jutott. Ezt nagy játékkal hárította az orosz, végül pedig egy ásszal lezárta a gémet. Sinner is 15-30-ról fordította meg a következő adogatójátékát. Az olasz erőltette a hosszabb labdameneteket, amivel fárasztotta Medvegyevet is, 24 ütésváltás végén jutott bréklabdához, amit aztán egy szépen kijátszott pont végén hárított fonák nyerővel az orosz, aki megint megfordított egy játékot.

Az egyre több pazar nyerővel is megvillanó Sinner szervájánál nem sok esélye volt Medvegyevnek, de aztán ő is alig több mint egy perc alatt semmire hozta a sajátját. Utána neki is sikerült bréklabdáig eljutnia, de arra Sinner bevágott egy ászt, és végül egy következővel le is zárta a játékot. 4:3-nál sokadszorra is szorosan alakult Medvegyev adogatójátéka, egyenlő is volt, de bréklabdáig ezúttal nem jutott el Sinner. Ahogy az előző játszmában, megint 5:4-nél kellett a szettben maradásért adogatnia Medvegyevnek, és ezt ezúttal sem tudta megoldani. Egy szélesre ütött fonákjával jutott játszmalabdához Sinner, aki letámadta a következő második szervát, és kiegyenlített.

A döntő szett azt is jelentette, hogy az 1983-as US Openhez hasonlóan ezen az Australian Openen játszották a legtöbb, harmincöt ötszettes meccset az Open-érában. Sinner első adogatójátékában 39 ütés után rontott bele Medvegyev 30-30-nál, tizenkettedik ászával pedig lezárta a játékot az olasz. A következő adogatásánál egy fonák lecsapással is megvillant Medvegyev, ő sem engedett át, csak egy pontot. Sinner már magabiztosan ütötte be egymás után a nyerő tenyereseket, így lett 3:2.

Ott nem jöttek az orosz szervái, Medvegyev hibája után Sinner fonákkal is beütötte a nyerőt, majd pedig egy röptét rontott el az orosz. Három bréklabdához jutott Sinner, és a másodiknál irányítani tudott, előnybe került a döntő játszmában. 30-15-nél Sinner szervájánál Medvegyev mindent megpróbált, de az olasz utolsó tenyeresére már nem ért oda. Sinner egy jó adogatás mögött hozta a játékot, és 5:2-nél Medvegyevnek már a döntőben maradásért kellett odaállnia adogatni.

Ezt megoldotta, egy pontot veszített csak, így Sinneren volt a sor, hogy szerváljon a Grand Slam-győzelemért. Jöttek a jó szervák, aztán viszont egy fonák, majd egy tenyeres rontás is. 30-30 után újabb hatékony szerva segített Sinnernek, és végül egy tenyeres egyenes nyerővel be is fejezte a döntőt.

Medvegyev a díjátadón gratulált Sinnernek, aki a végsőkig küzdött, és közben emelni is tudta a játéka színvonalát. Azt mondta, reméli, hogy legközelebb ő tud majd nyerni. Megköszönte mindenkinek a támogatást, szerinte fájdalmas kikapni a döntőben, de jobb ott veszíteni, mint korábban kiesni. „Büszke vagyok magamra, és legközelebb még keményebben fogok próbálkozni” – mondta az orosz, aki 2021-ben Djokovićtól, egy évvel később pedig Nadaltól kapott ki az Australian Open-döntőben. A spanyol ugyanígy kétszettes hátrányból fordított ellene. A hat döntőjéből továbbra is a 2021-es US Open marad az egyetlen győzelme.

Sinner is gratulált ellenfelének, aki szerinte mindig arra készteti, hogy jobb játékos legyen belőle, és reméli, egyszer Medvegyev is magasba emelheti majd itt a trófeát. Megköszönte a csapatának a munkát, a támogatást, és hogy megértik őt, „ami néha nem könnyű, mivel még mindig kissé fiatal vagyok”, mondta mosolyogva. A családjához is szólt, azt kívánja, hogy mindenkinek olyan szülei lehessenek, mint neki, akik mindig engedték, hogy eldöntse, mit akar csinálni, és nem helyeztek rá nyomást. Majd pedig ő is azzal búcsúzott, hogy jövőre visszatér Melbourne-be.

Sinner lett az Australian Open legfiatalabb bajnoka Djoković 2008-as első melbourne-i győzelme óta. A sikerének súlyát pedig az is jelzi, hogy Adriano Panatta 1976-os Roland Garros-győzelme után a második olasz férfi teniszező lett, aki az Open-érában meg tudott nyerni egy Grand Slam-tornát.

Sinner csak 13 évesen váltott teniszre, Dél-Tirolban született, német ajkú családban, mindenki máshoz hasonlóan kipróbálta a környéken nagyon népszerű síelést, és a korosztályos versenyeken szlalomban a legjobbak közé tartozott, bajnoki címeket is nyert. A tenisz sokáig csak hobbi volt, de aztán váltott, és már 2019 végére az első százba került a ranglistán.

Fotó: David Gray / AFP
Fotó: David Gray / AFP

A 2022-es szezon volt az újabb mérföldkő Sinner karrierjében, amikor a négy nagy Grand Slam-tornából hármon bejutott a legjobb nyolc közé, de Párizsban sem okozott csalódást, még ha ott a negyedik forduló jelentette is neki a végállomást. 2023-ban Wimbledonban már elődöntős volt, de Djoković három szettben megállította. A kanadai ATP 1000-es tornán Alex de Minaurt verve győzött, ez volt élete legrangosabb trófeája – egészen idáig.

A korábban Lleyton Hewittot is nagy győzelmekig repítő Darren Cahill segítségével pedig nemcsak a szerb világelsőn sikerült túljutnia, hanem a vasárnapi fináléban megmutatta, hogy élete első Grand Slam-döntőjében is bírja a nyomást, és meg tudta oldani a nehéz pillanatokat. A tavalyi wimbledoni tornán szintén élete első Grand Slam-döntőjét rögtön megnyerő Carlos Alcaraz mellett egyértelműen az elkövetkező évek egyik nagy bajnoka lehet belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!