Három ok, ami hozzájárult a férfi kézilabda-válogatott szárnyalásához

2024. január 18. – 06:12

Három ok, ami hozzájárult a férfi kézilabda-válogatott szárnyalásához
Chema Rodríguez ötletei nagyszerűen beváltak – Fotó: Czeglédy Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi férfi kézilabda-válogatott hibátlan mérleggel, három győzelemmel zárta az Európa-bajnokság első szakaszát, magabiztos játékkal szerezte meg az első helyet az előzetesen a legkiegyensúlyozottabbnak tartott csoportban. Most négy mérkőzés vár a csapatra, ami már az olimpiai selejtezőre való felkészülést is szolgálja. Csütörtökön Ausztria (15:30), szombaton Horvátország (18:00) jön, hétfő este a házigazda németek (20:30), végül pedig a vb-címvédő franciák (18:00). A meccsek sorrendje elsőre nem rossz, elvileg folyamatosan erősödnek az ellenfelek, bár egy Európa-bajnokságon eleve roppant erős a mezőny. Elég csak arra gondolni, hogy a Feröer szigetek döntetlent játszott a norvégokkal, a spanyolokat pedig olyan szégyen érte, hogy már otthon vannak, kiestek.

A szövetség szakmai igazgatójától, Juhász Istvántól azt kérdeztük, össze tudná-e foglalni három pontban azt, mi okozta ezt a sporttörténelmi eredményt, hiszen korábban egyszer sem tudott a magyar csapat három győzelemmel rajtolni.

„Elsőnek a csapat és a szakmai stáb szimbiózisát emelném ki: vakon megbíznak egymásban. Másodiknak azt, hogy a kapitány, Chema Rodríguez remek stratégiát alkotott a tornára, harmadszor és nem utolsósorban pedig ehhez nagyon jól gyúrta össze megbonthatatlan egységgé a fiatalokat és a rutinosabb játékosokat. Az eddigi három meccsen volt, hogy a fiatalok vitték tovább a csapatot, de előfordult, hogy az idősebbektől jött egy lökés. Ha ez a hármas egység sérül, már nem olyan könnyű sikert elérni, hogy messzebb ne menjünk, a csoportunkban is láttuk nagy sztárok küszködését.”

Juhásznak nagyon tetszett a folyamatos javulás, a keservesebb indulás után nagy ugrás jött két nap alatt a szerbek elleni meccsre, ahol az egy gól csalóka, mert nagyobb különbség volt a két csapat között. Majd még egy hasonlóan nagy ugrás jött Izland ellen. Kedden szinte tökéletes volt a játék, ezt kell átmenteni a folytatásra, még ha ez nehéz feladat is.

Juhász István szakmai igazgató – Fotó: Cseh Péter / MKSZ
Juhász István szakmai igazgató – Fotó: Cseh Péter / MKSZ

Nyomatékosította, hogy ne gondolkodjunk előre, és higgyük el, hogy a szurkolóknál és a médiánál is jobban szeretnék a játékosok, ha egy kivételes sikert érnének el. Ez viszont csak úgy megy, ha lépésről lépésre haladnak, és ehhez tudják tartani magukat. Lékai Máté erre a jó példa, aki a higgadtságát az eufória pillanataiban is megőrizte.

„Felesleges ideologizálni, következtetéseket levonni a nyolcgólos sikerből, hasonlítgatni, hogy mi lehet majd a jövő hét közepére, hányadik helyre lehetünk jók. A legfontosabb meccs mindig a következő. Annak persze lehet örülni, hogy Imre Bence kivezette a BL-győztes klasszis, Gisli Kristjansson kezéből a labdát egy visszafutásnál, mert ez azt mutatja, hogy a kézilabdának van tartaléka, ebben az esetben pedig az alma a fa közelébe esett.”

A szakember szerint azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy erő felett teljesít a csapat, de azt igen, hogy az elvárások felett. Mert azzal nem lehetett előre kalkulálni, hogy a játékosok három sikerrel harcolják ki a továbbjutást. Azt is megkockáztatta, van még tartalék ebben a társulatban, a kapitány még nem húzta elő az összes ütőkártyáját, egész biztos, hogy kieszelt valamit a németek és a franciák ellen is.

„Nagyon tetszett, ahogy meccselt. Komolyabb szakmázásba nem mennék bele, hiszen még az esemény félidejénél sem tartunk, de amikor Szita Zoltánt a szélen védekeztette, és mellé Ligetvári Patrik került középről, nem volt egy látványos gondolat, ám az ilyen finomságok döntő jelentőségűek. A 7-5 elleni játék emberelőnyben, a két irányító szerepeltetése mind nagyon jó húzás, és ezeket a kellő momentumban húzta meg. Azt is láthattuk, hogy magunkban akár már valakinek a cseréjét követelnénk, de Chema bízik az alanyában, és ez mindig bejött. Hanusz egy percet sem játszott a szerbek ellen, Izland ellen viszont kulcsfontosságú volt a játéka. Bartucz László cseréje a kapusposzton remek ötlet volt. Tudjuk gyorsítani és képesek vagyunk lassítani is a játékot.”

Az olimpiai selejtezőre márciusban kerül sor, de még nem tudjuk, hol. Ezen az ágon Ausztria, Horvátország és Izland harcol a bejutásért, a másikon Portugália, Hollandia, valamint Szlovénia. Annak jó esélye van, hogy a szlovénok és a horvátok a vb-helyezésükkel biztosítják a helyüket, Magyarország pedig már ott van. Egy válogatott a felsoroltak közül érkezik majd a mieink csoportjába – jövő szerdára már lényegesen tisztább lesz a kép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!