Sporttörténelmi kiütés Izland ellen, még sohasem rajtolt három Eb-győzelemmel a kéziválogatott

2024. január 16. – 22:03

Sporttörténelmi kiütés Izland ellen, még sohasem rajtolt három Eb-győzelemmel a kéziválogatott
Szita Zoltán szállította az átlövésgólokat – Fotó: Czeglédi Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság utolsó müncheni csoportmeccsét a két, már továbbjutó ország vívta, és Magyarország simán nyert az esélyesebb Izlanddal szemben. A 33–25-ös magyar győzelem azt jelenti, hogy hibátlanul nyerte meg csoportját és két ponttal kezdi a középdöntőt Chema Rodríguez csapata.

Mivel Montenegró az utolsó másodpercben betalált Szerbia ellen, az eddig kicsit alulteljesítő izlandiak messze nem akkora nyomás alatt kezdték a mieink elleni találkozót, mert már ők is továbbjutottak. Az viszont nagyon nem volt mindegy, hogy melyik nemzet visz tovább pontokat a középdöntőre. Mert a győztes két ponttal vághat neki a folytatásnak Kölnben, ahol kétnaponta érkeznek a keményebbnél keményebb riválisok. Hogy milyen sorrendben jönnek az ellenfelek, arról is a kedd esti meccs eredménye döntött.

A magyar válogatott a 2020-as Eb-n megverte Izlandot, tavalyelőtt kikapott tőle az Eb-n, tavaly viszont ismét legyőzte az Eb-n. Abban reménykedtünk, hogy a sorminta nem folytatódik, és két magyar győzelem következik egymás után. És így is lett, de addig nagyon sok minden történt.

Izland kezdett, nálunk bent volt Sipos védekezésben, Imre Bence a szélen pedig most mutatkozott be a tornán. Támadásban az alapcsapat állt össze, Lékai Máté irányított, Szita Zoltán és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Bánhidi Bence került beállóba, a már említett Imre mellett Bóka Bendegúz volt a másik szélen.

Két erőtlen izlandi támadás között Lékai megszerezte a vezetést, de egy labdavesztés után Elisson végigrohant a pályán. Ancsin erre nagy góllal válaszolt, Magnusson hetesből egyenlített, Ancsin felugrásból is szétlőtte a védelmet, de a gyors válasz sem maradt el, így 3–3-mal ért véget az első öt perc. A tizedik percre is maradt a döntetlen, mert Palasics védéseket mutatott be, Ancsin mellett pedig Imre lőtt a kapuba.

Szita a szaggatottról az alsó sarkot választotta, majd a 12. percben, már 6–5-ös magyar vezetésnél Kristjansson lehagyta Ligetvári Patrikot, a védő ellökte, az átlövő feje Bánhidi kezével találkozott. Nagy csattanás volt, a játékvezetők visszanézték videón, és úgy döntöttek, hogy Bánhidinek ezzel be is fejeződött a mérkőzés, piros lappal kiállították. A hetest Palasics szenzációs védéssel kifogta, Imre a szélről a kapuba pattintott, kettővel vezettünk, 7–5.

Ez az előny gyorsan elolvadt, de az első negyedóra végére Szita mellé bekapcsolódott Hanusz a játékba, és először elléptünk három góllal (10–7), az izlandi edző rögtön reagált és időt kért. Két gólt villámgyorsan faragott a hátrányából a felgyorsító Izland, de az egyenlítést Palasics meghiúsította. Elisson kiállítása után Bóka a szélről betalált, erre Magnusson válaszolt, de Imre duplája visszaállította a háromgólos differenciát, 13–10. Magnusson már tartott Palasicstól a büntetőnél, és a felső lécen csattant a labdája.

Imre Bence álomszerű bemutatkozását láttuk – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Imre Bence álomszerű bemutatkozását láttuk – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hanusz a másik oldalon átkígyózott a védők közt, először volt négy gól (14–10) , ebből a félidőre kettő megmaradt, mert Palmarsson is hozzászólt a meccshez, de Ancsinnal továbbra sem bírtak. Ő állította be a 15–13-as eredményt a szünetre. A magyar csapat összehangoltan és megtervezetten játszott, akkor sem esett kétségbe, amikor az előző meccs legjobbját, Bánhidi Bencét elveszítette.

Második félidő: totális magyar siker

Fazekas Gergő ahogy beállt, megtalálta az utat a kapuig, Palasicsban elakadt újra egy labda, Fazekas megint a hosszúba lőtt, és újra négy volt közte (17–13). A 36. percben Máthé Dominik ötre növelte a magyar előnyt (20–15), Izland nem igazán találta a magyar játék ellenszerét. Szita lövésénél a kapufa is segített, így nem maradtunk adósok a válasszal egy pontos hetesre.

A 40. percben 24–18-at mutatott az eredményjelző, miután Rosta Miklós elszakadt a védőitől, és hat méterről a kapuba pattintott. A magyar védekezés kemény volt, és lábon sem lassú, a riválisból pedig fogyott az ötlet. Egy kikényszerített labdaszerzés után Ligetvári ejtése 25–18-at jelentett, egyszerűen sebezhetetlennek látszott a magyar csapat.

Az utolsó negyedórában csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség. Rosta beállóból volt eredményes, és ekkor már nyolc gól volt a különbség a két csapat közt. Mivel egy Eb-n minden gólnak jelentősége van, Izland nem adta fel, de ez az egyébként dinamikus csapat öreguras benyomást keltett. És persze el is bizonytalanodtak, mert a később a meccs emberének választott és fantasztikus teljesítményt nyújtó Palasics jól olvasta a gondolataikat.

Az utolsó öt percre 29–22-vel kanyarodtak rá a csapatok, Sipos kiállítása nagyon nem hiányzott. Az utolsó percekben sem változott azonban a játék képe, a kétirányítós játékkal nem tudtak mit kezdeni az izlandiak, a kapitány jól forgatta ezen a poszton az embereit. A 33. magyar gólt Rosta lőtte, a 33–25-ös végeredmény reális.

A középdöntőben Ausztria ellen jön a folytatás csütörtökön. Aztán két nap múlva a horvátokkal kell felvenni a versenyt, majd hétfőn a németek jönnek, végül pedig a jövő szerdán a franciák.

Magyarország–Izland 33–25 (15–13)
München, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 45/33, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 8/6
kiállítások: 10, illetve 8 perc
Magyarország: Palasics – Lékai 1, Szita 5, Bánhidi, Sipos, Ancsin 4, Imre 4, cserék: Bóka 1, Ligetvári 1, Ilic, Rosta 4, Hanusz 5, Bodó, Máthé 4, Fazekas 4, Bartucz

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 6 pont
2. Izland 3 pont
3. Montenegró 2 pont
4. Szerbia 1 pont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!