Kínkeservesen, de megverte Montenegrót a magyar válogatott a kézi-Eb-n

2024. január 12. – 22:09

Kínkeservesen, de megverte Montenegrót a magyar válogatott a kézi-Eb-n
Lékai Máté öröme – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott győzelemmel mutatkozott be a németországi Európa-bajnokságon. Az előző Eb-n 11. helyezett Montenegrót két góllal sikerült felülmúlni, 26-24-re.

A tavalyi világbajnokság nyolcadik helyével az olimpiai selejtezőt már elérte a kéziválogatott, vagyis nyugodtabban, felszabadultabban kezdhette ezt a tornát. A kapus Mikler Roland ezt az Eb-t kihagyta, ott volt viszont a tavalyi csapathoz képest Fazekas Gergő és Máthé Dominik.

Az ellenfél kezdett, a magyar kapuban az Eb-újonc Palasics Kristóf állt, de Branko Vujovic rögtön fel is avatta. Ancsin Gábor és Szita Zoltán volt a két átlövő, Lékai Máté irányított, Bánhidi Bence került beállóba, Krakovszki Zsolt és Bóka Bendegúz a két szélre. Az első öt perc után 3-2-es magyar vezetést láttunk, majd Lékai Máté hetese azért volt fontos, mert belőtte az ötszázadik gólját a válogatottban. A tizedik percre 7-5 állt az eredményjelzőn, Palasics bravúrja után Krakovszki húzta le a kipattanót, és egészen a kapuig rohant vele.

Montenegró időkérése és néhány elkapkodott magyar támadás után a magyar előny eltűnt az első negyedóra végére. (7–7) Lékai az elhibázott hetese után remek testcselekkel és pontos lövésekkel fejezett be két akciót, így ismét nálunk volt a vezetés.

Ez a kétgólos differencia a félidő végére megint elolvadt, noha a védekező specialista Sipos Adrián is betalált, és azt is megfigyelhettük, hogy a kapitány, Chema Rodriguez emberelőnyben levitte a kapust, és a 7-5-ös játékot jól alkalmazva pillanatok alatt sikerült gólokat lőni.

Mivel a félidő utolsó pillanataiba sok hiba csúszott, lerombolták azt, amit addig felépítettek, és így 14-14 lett a szünetre.

A fordulás után három perc sem kellett, ismét megvolt a kétgólos különbség, Máthé Dominik is gólt szerzett. A 38. percben 19-16-ra vezetett a magyar csapat, Montenegró emberelőnyben a biztos ziccernél is jobbat akart, és a kipasszolt labda kiment a játéktérről. Bánhidi ezt meg is büntette a másik oldalon. Öt perc múlva ez az előny is gyorsan elfogyott, és ha Palasics nem fog egy ziccert, át is vehette volna a vezetést Montenegró. A bravúr után Lékai volt eredményes. A magyar irányító labdát szerzett, de azt hitte, üres a kapu, ezért a félpályáról rálőtte, csakhogy Simic ott állt öt méterre a vonaltól.

Palasics a helyzet magaslatán – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Palasics a helyzet magaslatán – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A 47. percben Chema Rodriguez időt kért, hogy rendezze a sorokat, és megnyugtassa a csapatát, mert kicsivel több koncentrációval már sokkal magabiztosabban lehetett volna vezetni. Egy szabálytalan magyar csere után kétperces kiállítás jött – ez volt a meccsen a hetedik –, és ezt az esélyt már nem hagyta ki az ellenfél.

A hosszú hullámvölgyből Rosta hetesével kecmergett ki a csapat, de erre Borozan válaszolt, aztán Bánhidi beállóból kétszer volt eredményes. Palasics sokadik védése kellett ahhoz, hogy az utolsó tíz percre, a legfontosabb szakaszra 23-21-es magyar vezetéssel forduljunk.

Amiért perceken át harcolt a csapat, másodpercek alatt eladta megint, de szerencsére 23-23 után Hanusz Egon továbblökte a csapatot, igaz az ő találatára Dragasevic válaszolt. Bánhidi a hatodik góljával gondoskodott arról, hogy az utolsó öt perc 25-24-ről induljon.

Ligetvári Patrik a legjobbkor blokkolt egyet, aztán mindkét oldalon hibáztak, egy perccel a vége előtt a magyar kapitány időt kért. Egy zaklatott támadás végén Bodó belevágta a labdát a blokkba, 40 másodperce maradt a riválisnak, hogy döntetlenre hozza a meccset.

Magyarország csak pontos védekezéssel nyerhetett.

A balkezes Vujovic átlövésénél Palasics lábbal védett, Ligetvári vetődött, és megfogta a kipattanó labdát. Még egy támadás benne volt a meccsben, Fazekas észrevette az előrefutó Ilicset, aki pedig egy másodperccel a vége előtt értékesítette a ziccert. A 26-24-es győzelem értékes, mivel a másik meccsen a szerbek nem tudták megtartani három gólos előnyüket Izlanddal szemben, és döntetlenre végzett (27-27), Magyarország vezeti a csoportját. Vasárnap Szerbia jön, kedden Izland.

„Tipikus első meccs volt, rengeteg hibával, magam sem értem, néhány pillanatban miket csináltam a pályán. Ennél jobb játék kell a folytatásban. De ha minden meccsen rosszul játszunk és nyerünk, akkor is boldogok leszünk. Nyögvenyelős volt, de nyertünk” – értékelt Lékai Máté csapatkapitány az M4 Sportnak.

Bánhidi Bence a küzdést emelte ki, a fiatalokat segítették az időseket, az időseket pedig támogatták a fiatalok. Chema Rodriguez arra helyezte a hangsúlyt, hogy lezárhatták volna korábban a meccset, de ezzel gondjaik akadtak, de a védekezés kisegítette a csapatot. A 60 percen át pályán lévő Palasics, akinek ez volt az ötödik meccse a válogatottban, elismerte, hogy semmi más nem járt a fejében, minthogy az utolsó támadásnál valahogy kiszedje a labdát. Előtte voltak hibái, de a győzelem a legfontosabb.

Magyarország–Montenegró 26-24 (14-14)
München, v.: I. Covalciuc, A. Covalciuc (románok)
lövések/gólok: 44/26, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/2
kiállítások: 14, illetve 12 perc
Magyarország: Palasics – Szita 2, Bánhidi 6, Lékai 5, Sipos 1, Ancsin 2, Krakovszki Zs. 3, cserék: Bóka 2, Hanusz 1, Ligetvári, Bodó, Rosta 1, Ilic 1, Fazekas 1, Máthé 1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!