Egy halom péniszfotóval indult, a végére összeomlott Európa egyik kirakatcsapata

2023. november 11. – 16:12

Egy halom péniszfotóval indult, a végére összeomlott Európa egyik kirakatcsapata
A teljes Ajax-csapat ünnepel a trófeával az európai kupagyőzelem után – Fotó: Neal Simpson / EMPICS / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A sportigazgató Marc Overmars szexuális zaklatás miatti kirúgása lavinát indított el a pár éve még a Bajnokok Ligája-döntő küszöbéig jutó Ajaxnál. Idén a kiesőzónába is zuhant a holland bajnokságot normál esetben letaroló csapat, amely soha nem látott hullámvölgybe került.

Az Ajax hatvan éve az európai futball egyik unikornisa: négyszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját, illetve elődjét, a BEK-et, ráadásul ebből három győzelem három egymást követő évben volt – ilyesmit csak három klub tudott valaha összehozni.

A legendás csapatnak számtalan nagy alakhoz kötődő nagy korszaka volt. Például amikor Johan Cruijff-fal a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején a három BEK-siker mellé sorozatban nyerték a bajnoki címeket és kupákat odahaza. Vagy a Marco van Basten-éra a 80-as évek végén, ami az 1987-es KEK-győzelemben csúcsosodott ki. De említhetjük az edző Louis van Gaalt is, akivel 1995-ben újra Bajnokok Ligáját nyertek.

A legutóbbi fellángolásuk alig pár éve volt: a Peter Bosz vezetésével Európa-liga döntőbe jutott csapatból Erik ten Hag által átépített keret, ami 2019 tavaszán Bajnokok Ligája-elődöntőig jutott, és ott a Tottenham csak az idegenbeli gólok segítségével ejtette ki őket. A nagyszerű eredmények és stílusteremtő játék mellett a világfutball talán legnagyobb tehetséggyára is az Ajax, pár portugál klub és mostanság a Salzburg mellett.

A futballszurkolók legkésőbb a tavalyi BL-csoportkörben vehették észre, mondjuk a Napoli elleni két meccsen kapott tíz gólból, hogy valami bűzlik az Ajaxnál. Ilyen jel volt az is, hogy a tavalyi szezonban Alfred Schreuder vezetésével sorban hét nyeretlen meccset (egy vereség és hat döntetlen) hoztak le a holland bajnokságban, amire 1965-ben volt utoljára példa náluk. John Heintinga beugrása sem sokat segített, az Európa-ligából azonnal kiesetek az Union Berlin ellen, majd a holland kupadöntőt is elbukták, ott a hagyományos nagy rivális PSV volt jobb náluk. Végül az Ajax a bronzérmet tudta csak megcsípni a bajnokságban, ami 2016-18 után ismét csak El-indulást jelentett.

A BL-pénzekről való lemaradás alapjaiban meghatározta a klub helyzetét, a 2023 tavaszán érkező új sportigazgatónak, Sven Mislitatnak a probléma enyhítése miatt 150 millió euróért kellett eladnia játékosokat, akiket kevésbé ismert és kevésbé jó igazolásokkal kellett pótolnia. Közben Maurice Steijn személyében új edző is jött, a klub pedig a közmondásos „too big to fail” (túl nagy ahhoz, hogy elbukjon) elvében bízva indult neki a 2023-as szezonnak.

Ez nem hogy nem jött össze, de a szezonjuk nagyjából november elejéig arról szólt, hogy lényegében hetente döntöttek meg elképesztőbbnél elképesztőbb negatív rekordokat. Egy ötmeccses vereségsorozat végén (ilyenre még nem volt példa a klub történetében) a bajnokság utolsó helyére zuhantak vissza. Aztán egy kicsit normalizálódott a helyzet, megnyerték két korábbi, elmaradt bajnoki mérkőzésük pótlását, ezzel meg is triplázták a bajnoki győzelmeik számát, és egyből a 11. helyig jutottak.

De mik lehetnek az összeomlás mélyebb okai? Miként történhetett meg ez a zuhanás, ami Hollandia legikonikusabb csapatánál eddig elképzelhetetlen volt? Néhány Ajax- és hollandfutball-szakértő segítségével, három fő kérdést körbejárva elemezzük ki a helyzetet.

Évekig tarthat, mire kikecmeregnek ebből

Térjünk is rá az Ajax összeomlásának történelmi kontextusára, illetve a vezetőségben található gondokra. Ebben Karan Tejwani, az Ajax újjászületéséről szóló Glorious Reinvention c. könyv szerzője lesz segítségünkre.

„Az Ajaxnál ez egyfajta visszatérő motívum – úgy érzem, gyakran elfelejtik, hogy Marc Overmars sportigazgatói korszakát megelőzően az Ajax vezetése egy kicsit esetleges volt. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején hasonló hanyatlás volt tapasztalható (2000-re az 1995-ös Bajnokok Ligája-győztes csapat teljes létszámban eltűnt). Volt egy időszak, amikor Louis van Gaal után és Frank de Boer előtt is folyamatosan jöttek-mentek az edzők – azt hiszem, tizenkét különböző szakember volt ugyanennyi év alatt.

Gyakran voltak sikeres időszakok is, amelyeket meredek visszaesés követett. Az egyetlen meglepetés itt az, hogy sokan úgy érezték, hogy jó alapokat építettek ki, és a pénzügyek jobbnak tűntek, mint valaha, hogy ilyesmi ne történjen meg. Én személy szerint azt gondoltam, hogy az Ajax küszködni fog, amint véget ér az Erik ten Hag-korszak, de nem számítottam arra, hogy a visszaesés ilyen mértékű lesz. Az Ajax túl sok meghatározó játékost adott el, nem pótolta jól őket, elhanyagolta az akadémiáját – ezt a hibát a század elején egyszer már elkövették – és rosszul erősítették a háttérstábot is. Nem szokványos, hogy az Ajax a szezon elején a kieső helyekkel néz szembe, de egy sikeres időszak után nem ritka a visszaesés” – kezdte Tejwani.

Overmars 2022-es kirúgása fordulópontnak bizonyult. Szakmai szempontból minden szinte kifogástalanul ment a csapatnál, ám a sportigazgató szexuális zaklatási botrányba került: mint kiderült, legalább tizenegy női kollégájának kéretlenül küldözgetett képeket a nemi szervéről, nem egyszer munka közben, a csapat mosdójából. Hat nappal azután, hogy 2022 februárjának elején a holland NRC újság előállt a zaklatás áldozatainak történetével, az Ajax ki is rúgta a holland futball legnagyobb hatalmú figuráját.

Tejwani sem vitatja, hogy Overmars kirúgása kulcsfontosságú volt, de szerinte sok különböző ponton jutott vakvágányra a klub. Az első állomás mindenképp Overmars távozása, illetve az ő nem megfelelő pótlása volt. „Ott volt Klaas-Jan Huntelaar és Gerry Hamstra duója, akik közel sem voltak olyan tapasztaltak és hatékonyak, és a 2022-es eladásokból származó pénzt sem költötték el jól. Huntelaart el lehetett engedni, tekintve, hogy ez volt az első próbálkozása a poszton, és még mindig tanult, de felelőtlen döntés volt, különösen annak fényében, hogy a csapat egy átmeneti időszakban volt. Ujjal lehet mutogatni a felügyelőbizottság irányába is, amely láthatóan félt véget vetni a rosszul alakuló dolgoknak, azaz kirúgni a felelősöket. Alfred Schreudert az előző szezonban túl későn engedték el, és ugyanez elmondható Maurice Steijnről is. A bizottság és a labdarúgó oldal közötti bizalomhiány is problémát jelent. Sven Mislintatot azért hozták, hogy megállítsa a rothadást és fiatal csapatot építsen, de ő sosem értett egyet az edzővel, Steijnnel. Mislintat nem akarta őt alkalmazni, Steijn pedig tudta ezt, és állítólag figyelmen kívül hagyta Mislintatot és javaslatait.”

Az is gondot jelentett Tejwani szerint, hogy Schreuder és Steijn kirúgása után túl sokáig vonakodtak, hogy holland vagy külföldi edzőt keressenek. 1989 óta egyetlen külföldi edzője volt a csapatnak, és a holland média által közvetített kép szerint az igazgatótanács úgy érezte, hogy egy külföldi edző nem értené meg az Ajax ethoszát, annak ellenére, hogy ugyanez az igazgatótanács hajlandó szabadon szerződtetni külföldi játékosokat, és elhanyagolni a saját akadémiájukat. Ez egy nagy konfliktus, és a szurkolók ellenállása, hogy elfogadják az igazgatótanács döntéseit, nyilvánvaló, amint azt a Johan Cruyff Arénán belül és kívül nemrégiben ellenük szervezett tüntetéseik is mutatják.

Marc Overmars, az Ajax egykori igazgatójának transzparense az Ajax Amsterdam és az RKC Waalwijk közötti holland mérkőzésen 2022. március 6-án, Amszterdamban – Fotó: Maurice Van Steen / ANP / Getty Images
Marc Overmars, az Ajax egykori igazgatójának transzparense az Ajax Amsterdam és az RKC Waalwijk közötti holland mérkőzésen 2022. március 6-án, Amszterdamban – Fotó: Maurice Van Steen / ANP / Getty Images

Tejwani ígéretesnek látja az október 30-án kinevezett új vezetőedző, John Van't Schip első napjait. Vele nyertek pár nap alatt két meccset (bár a Brighton elleni El-meccset aztán elbukták), és úgy látja, az új edző érkezésére a nyáron szerződtetett játékosok is pozitívan reagáltak. A jelenleg 11. helyen álló csapat 15 pontra van a Bajnokok Ligája-selejtezőt jelentő 3. helytől, és bár még sok van hátra a szezonból, Tejwani szerint idén is lemarad a BL-ről az Ajax, ami anyagi oldalon is újabb komoly érvágást jelent majd.

„A problémáikat az is tetézi, hogy most már nincsenek olyan játékosok, akiknek az eladásából hatalmas összegeket tudnának kaszálni. Az eladások és a BL a legnagyobb bevételi forrásaik. Úgy érzem, hogy az Ajax néhány évig küszködni fog – valószínűleg még legalább két évig nem nyerik meg a bajnokságot. A közép-hosszú távú megoldás az lenne, ha felvennének egy alkalmas sportigazgatót, végre betömnék az Overmars okozta lyukakat és dolgoznának.

Az Ajax közelmúltbeli sikereinek alapvető része volt az egységes filozófia és a szurkolókkal való kapcsolat. Mindkettő elveszett 2022 óta.”

Az Ajax-szakértő Tejwani egy elég borús jövőkép felvázolásával zárja: már az is sikerként értékelné, ha a következő pár éven belül egyszer sokáig eljutnának az Európa-ligában, miután a jó BL-szerepléshez még évekig nem lesz elég jó a keret. Kiutat jelenthet, ha elkezdik újra visszaépíteni az akadémiát a régi szintjére, és onnan kezdenek felemelni játékosokat, mivel „az akadémia mindig is egy sikeres Ajax-csapat alapköve volt”.

Nagy bajban lehet az Ajax hátországa

Az Ajax akadémiájának gondjaira térve át is adnánk a szót Chaka Simbeye játékosmegfigyelőnek, aki Latin-Amerika tehetségei mellett az Ajax utánpótlását is kiemelten figyeli. „Nagyban Marc Overmarsra és a kapcsolataira támaszkodtak a scouting terén, és miután szexuális visszaélések miatt kirúgták, az Ajax játékosmegfigyelési struktúrájának nagy része vele együtt távozott.” Vele ment a játékosok felderítésében segítő jobbkeze, Gerry Hamstra is, ezért kerültek abba a kényszerhelyzetbe, hogy több mint egy év szünet után felvegyék Sven Mislintatot. „Mislintat szintén a scoutingot és a klubstruktúrát volt hivatott modernizálni az Ajaxnál, de csak néhány hónapig bírta, miközben azt is fontos megemlíteni, hogy Erik ten Hag is távozott, ahogy az Overmarsszal szoros viszonyt ápoló Edwin Van der Saar vezérigazgató is. Mindez a lemorzsolódás vezetett a jelenlegi szorult helyzethez, mivel Ten Hag utódjának megtalálása már nehéz lett volna, lévén az Ajax a negyedik (Madurót is beleszámítva az ötödik) vezetőedzőnél tart távozása óta.”

Ez az időszak a sok jövés-menésen felül sem volt túl harmonikus az Ajaxnál, leginkább Mislintat és a vezetőedző Steijn ellentéte miatt – Mislintat ugye épp azért érkezett, hogy új, hosszú távú megoldást jelentő edzőt találjon, de ez nem jött össze. Steijn nyíltan kritizált pár új igazolást, Mislintat pedig beleszólást akart a kezdőcsapatba, szóval nem jöttek ki jól. „Az Ajaxnak volt egy olyan struktúrája, amely néhány emberre támaszkodott, mint Van der Saar, Overmars és ten Hag, mivel miután rövid időn belül mindannyian távoztak, összeomlott, mivel nem hagytak megfelelő rendszert a helyén” – véli Simbeye, aki azzal folytatja, hogy az Ajax láthatóan arra törekedett az elmúlt évtizedben, hogy a holland bajnokság Bayern Münchenje legyen, ami azt is jelenti, hogy „pénzügyi óriássá váljon a bajnokságban, ami a címek uralásához vezetne”.

Az Ajaxnál ez persze egy saját identitással párosult volna, amibe Mislintat kívülállóként érkezett, a két oldal pedig nem annyira passzolt. Itt megjegyzendő, hogy Mislintat Dortmundtól, Arsenalon át Stuttgartig az elképesztő szeméről és a világ legkülönbözőbb pontjain megtalált csiszolatlan gyémántokról híres, ami szinte mindig kizárja a saját nevelésű játékosokat.

„Az Ajax jelenlegi fiataljai nehezen tudnának beverekedni magukat az első csapatba, ha ennyi játékos állna az útjukban. Az Ajax identitása állítólag az, hogy először az akadémiát nézik meg, mielőtt a piacra lépnének.”

Ehhez képest 2023 nyarán egy generációnyi játékost adtak el vagy passzoltak le kölcsönbe. A nyáron egy generációnyi játékos, köztük Youri Regeer és Sontje Hansen végleg távozott, míg Youri Baas, Naci Unuvar, Kian Fitz-Jim és Christian Rasmussen kölcsönben távozott, mivel nagyra értékelt fiatalok voltak, de megrekedtek a Jong Ajax és az első csapat között. Fitz-Jim izgalmas, mivel az AZ Alkmaartól érkezett, és a Barcelona célpontjaként emlegették, és úgy gondoltak rá, mint aki az Ajax Pedri-verziója lehet, mivel nem tudott közvetlenül átkerülni a Jong Ajaxból az első csapatba, és most az Excelsiornál van kölcsönben. Jorel Hato, Kristian Hlynsson és nemrég Ar'jany Martha ugyanebből a generációból került az első csapatba, és különösen érdekes lesz, mi történik ezzel a kölcsönjátékos-csoporttal.

Kian Fitz-Jim a Jong Ajax játékosa az FC Groningen elleni meccsen 2023 augusztus 11-én – Fotó: Pieter van der Woude / BSR Agency / Getty Images
Kian Fitz-Jim a Jong Ajax játékosa az FC Groningen elleni meccsen 2023 augusztus 11-én – Fotó: Pieter van der Woude / BSR Agency / Getty Images

A kérdés az, hogy az elmúlt egy évben megtorpant-e a fejlődésük, annyira, hogy már nem Ajax első csapat szintűek? Az említett játékosok némelyikénél ez lehet a helyzet. „Az edzőváltással a Jong Ajax, a klub ificsapata játékosai számára nehezebb lesz a végleges feljutás, mivel az akadémia még mindig ontja magából a tehetséges fiatalokat, még a jelenlegi U18-as csapattal is. Az egyik legaggasztóbb dolog a jövőben az ifjúsági játékosok felderítése lesz, különösen az edzői és az igazgatói szinten tapasztalható fluktuáció miatt, főleg úgy, hogy az Ajax a skandináv és a belga piacról érkező jobb játékosok felderítésére is támaszkodik, hogy fejlessze ifjúsági csapatait. Úgy gondolom, hogy az akadémiával kapcsolatos problémák a fluktuáció miatt inkább az elkövetkező években lesznek érezhetők, mint most. ”

Korai lenne temetni őket?

„Talán egy kicsit túlreagáljuk az összeomlást – noha nyilván az eredmények alapján nem lehet nem így tenni. De inkább onnan közelíteném meg, hogy Erik ten Hag érkezéséig is voltak szebb időszakok például Peter Bosz alatt, sokkal inkább maga Ten Hag volt az, aki teljesen átváltoztatta az Ajaxot egy olyan klubbá amelyik leuralja a ligát a riválisokkal szemben és az európai kupákban is tényezővé vált, amire legutóbb a kilencvenes évek közepén volt példa”. Ezt már az a Marc Lamberts mondja, aki többek között a VVV-Venlónál együtt dolgozott az Ajaxtól október 23-án elküldött Maurice Steijnnel, és aki kiemelten figyeli a holland bajnokságot.

Lamberts meglátása szerint Ten Hagot nagyszerűen egészítette ki Overmars, aki rájött, hogy sportigazgatóként teljesítmény is kell, nem elég tehetséget eladni kell – hiszen a liga erről szól – hanem néha le kell igazolni olyan idősebb vezéreket mint pl. a nyáron elengedett Dušan Tadić vagy a Manchester Unitedből visszahozott Daley Blind. „Nem véletlen, hogy nélkülük jelenleg fejetlen a csapat. Emellett a kapuslegenda Edwin van der Sar neve, marketing és üzleti kapcsolatai és érzéke volt a siker harmadik alapja. Van der Sarnak nem volt választása Overmars elküldésével kapcsolatban, de talán jobb alternatívát kínálhatott volna Ten Hagnak a folytatáshoz – enélkül ő is könnyebb szívvel ment a Manchester Unitedhez. ”

„Egy kicsit szintén a klub által is szisztematikusan használt és megkonstruált dolognak, túlmitizáltnak tartom az Ajax akadémiát és Ajax wayt. Az utóbbi években pl. a PSV, AZ, Utrecht, Vitesse és a Feyenoord is legalább ilyen jól teljesített. A nemzetközi piacnak célozott marketingszlogen – miszerint az Ajax Hollandia klubja – kicsit mellément. Az angol nyelvre való átállás, a nemzetközi utak és meccsek tömkelege ellenreakciót váltott ki, és a klubon belül is néhányan úgy gondolták, hogy letértek az Ajax útjáról” – árnyalja a képet Lamberts. Szerinte elhibázott folytatás volt a 2022-es szezon végén távozó Ten Hag pótlására a segédje, Alfred Scheuder, míg a 2023 nyarán kinevezett Maurice Stein „szinte antiválasztás volt. Steijn kinevezése – noha a Spartánál vagy a Den Haagnál (Hága városként is szöges ellentéte Amszterdamnak) kiváló munkát végzett, gyakorlatilag egy válasz volt az elnemzetközieskedésre.”

Lamberts ebben a kérdésben is hasonlóságot lát a Bayern Münchennel, ahogy a németeknél, úgy az Ajaxnál is fő kérdés a sikeresség és a dominanciára való törekedés, de ez állandó háttérharccal párosul. Ez a modernizáció vs. alapértékek kérdéskör tört a felszínre abban is, ahogy a klubvezetés új edzőt keresett. Végül a „legyen holland anyanyelvű vagy beszéljen hollandul” elv nyert Mislintat nagyobb nevű, külföldi edzőt ambicionáló vágyaival szemben. Mivel csúcskategóriás holland edzőből nem sok van, „jött az antiklimaktikus választás Steijn személyében aki nyilván élete lehetőségét kapta.” Helyette, vagy mellette talán az Ajaxnál 2016-17 között már megfordul Peter Bosz lehetett volna – „a Dortmund-Leverkusen-Lyon triót megjáró ízig-vérig Cruijff fanatikus edző, akit anno Dennis Bergkamp utált ki az Ajaxtól, például igencsak kampányolt saját visszatérése mellett, de az Ajax vezetősége nem döntött időben, így ő a PSV-t választotta. Nem gondolom, hogy vele megoldódnának a vezetőségbeli gondok – sőt akár másfajta gondok is létrejönnének. Ugyanakkor, ahogy az elején említettem, már 2 elmaradt meccset 6 ponttal lehoztak, és így is eggyel kevesebbet játszottak, így 3 pontot szerezve már a hetedik helyen lennének. ”

Egyelőre az erős Ajax-kötödésű, a klubnál játékosként 16, majd edzőként 9 éves lehúzó John van't Schip visszahozatala és a Hapoel Tel-Aviv-edző Michael Valkanis segédedzővé kinevezése jó döntésnek tűnik. Ráadásul úgy, hogy nem is ez volt az eredeti terv. Van't Schip valójában technikai igazgatónak jött volna a jövő év elejétől, de az októberben, súlyos betegség után meghalt felesége, Danielle utolsó kívánsága az volt, hogy John vállalja el minél előbb az Ajaxot. A holland klub előtt utoljára a görög válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Van 't Schip, aki amúgy a klublegenda Marco van Basten elválaszthatatlan barátja, emberséggel és empátiával nyeri a meccseket és vissza a játékosok bizalmat.

John van 't Schip, az AFC Ajax vezetőedzője edzi Carlos Forbsot az UEFA Európa Liga Brighton elleni mérkőzésén 2023. november 9-én – Fotó: Rene Nijhuis / BSR Agency / Getty Images
John van 't Schip, az AFC Ajax vezetőedzője edzi Carlos Forbsot az UEFA Európa Liga Brighton elleni mérkőzésén 2023. november 9-én – Fotó: Rene Nijhuis / BSR Agency / Getty Images

Ezt talán Chuba Akpom példája és helyzete adja vissza. A nyáron 12 millió euróért megvett játékos tavaly 28 gólig jutott a Middlesbrough-ban az angol másodosztályban, az Ajaxban viszont mellőzték Van 't Schip érkezéséig, hogy aztán az új edző alatt úgy szerezzen három gólt, hogy csak 28 percet töltött a pályán két meccsen. Ezek után nem csoda, hogy meglehetősen érzelmes interjút adott a változásokról:

„Ez a szezon eddig egy katasztrófa volt. Személyesen és a csapat számára is, és ezt mindannyian tudjuk, ez nem titok. Hogy őszinte legyek, két hónapja nem éreztem magam rendben, és csak ezen a héten éreztem magam rendezettnek. Egyedül voltam egy hotelszobában, nem kaptam játéklehetőséget, és valahogy úgy éreztem, hogy egyedül vagyok itt, de ezen a héten úgy éreztem, hogy visszatértem a normális önmagamhoz. Jött az új vezetőedző és rögtön emberi hangon beszélt velem, megkérdezte, hogy vagyok, és hogy van a családom. Labdarúgók vagyunk, de elsősorban emberek, és nagyra értékeltem azt a beszélgetést, amelyet a vezetőedzővel és az asszisztenssel folytattam, és amikor eljöttem a találkozóról, boldog voltam, úgy éreztem, hogy visszatérhetek a munkához. Szóval ez egy csodálatos hét volt mindannyiunk számára. Ez az emberi szint előtte egyáltalán nem volt meg, hogy őszinte legyek.”

Tény ugyan, hogy három nap alatt több pontot szereztek Van ’t Schip vezetésével, mint addig az első kilenc bajnokin. Ha csütörtökön legyőzték volna a Brightont az Európa-ligában, ott is továbbjutó helyre kerültek volna, így viszont a maradék két meccsen szinte csak a csodában bízhatnak. Ugyanakkor a katasztrofális kezdet, a liga csak 3. keretértéke, az alábbi modellek és a történelem sem mellettük szólnak, szóval lesz dolga Van ’t Schipnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!