Alonso az utolsó körben jött fel a 3. helyre Brazíliában, Leclerc már a felvezető körben kicsúszott

2023. november 5. – 20:19

Alonso az utolsó körben jött fel a 3. helyre Brazíliában, Leclerc már a felvezető körben kicsúszott
A Brazil Nagydíj rajtja – Fotó: Carla Carniel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A félbeszakított időmérőt Max Verstappen nyerte szombaton, így a Red Bull háromszoros világbajnoka indulhatott az élről a vasárnapi futamon. Mellőle Charles Leclerc rajtolhatott a Ferrarival, utána viszont nagy meglepetése a két Aston Marton következett a rajtrácson. A tavalyi Brazil Nagydíj győztese, George Russell például csak a nyolcadik helyről vághatott neki a versenynek, igaz, a Mercedes brit pilótája kéthelyes rajtbüntetést is kapott feltartás miatt. Verstappen csapattársa, Sergio Pérez megint nagyot betlizett, a mexikói pilóta csak 9. lett az időmérőn.

Tavaly nem ment jól Verstappennek Brazíliában, csupán hatodik lett a fordulatos versenyen, de ebben az is közrejátszott, hogy a futam elején ütközött Lewis Hamiltonnal. Most minden esélye megvolt a hollandnak, hogy javítson és 2019 után újra nyerjen Brazíliában, főleg, hogy a szombati sprintfutamot is simán behúzta. Igazán nagy csatára a 2-3. helyekért lehetett számítani: a Ferrarik, a Mercedesek és az Aston Martinok mellett a 6. helytről rajtoló Lando Norrisnak is minden esélye megvolt a dobogóra, mivel a sprintfutamon is erős tempót villantott a McLaren.

Még el sem rajtolt a Brazil Nagydíj, de már eldőlt, hogy ki lesz a verseny legnagyobb vesztese. Charles Leclerc még a rajtrácsra sem tudott felállni, mert a felvezető körben kicsúszott és összetörte az autóját. A visszajátszás alapján nem volt egyértelmű, hogy Leclerc hibázott-e, mindenesetre a Ferrari pilótája hidraulikai hibára panaszkodott a rádióban. A közvetítésben hallani lehetett, ahogy azt hajtogatja, hogy „mi a fenéért vagyok ilyen balszerencsés?”

Norris számára viszont fantasztikusan kezdődött a futam, hatalmasat rajtolva megelőzte Hamiltont és a két Aston Martint, amivel egyből feljött a második helyre, közvetlenül Verstappen mögé. A Brazil Nagydíj rajtja sem ment le baleset nélkül: Nico Hülkenberg (Haas) pöckölte megAlex Albont, aki így pont Hülkenberg csapattársát, Kevin Magnussent lökte ki. Mindketten kiestek, a sok törmelék és a gumifal javítása miatt félbe kellet szakítani a versenyt. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) és Oscar Piastri (McLaren) autója is megsérült a rajt utáni kavarodásban, de mindketten folytatni tudták a versenyt.

Alex Albon és Kevin Magnussen ütközése – Fotó: Carla Carniel
Alex Albon és Kevin Magnussen ütközése – Fotó: Carla Carniel

A verseny jó 20 perces csúszással folytatódott. Az újraindítás után Norris megtartotta a második helyét Hamiltonnal szemben, akit viszont Fernando Alonso tudott megelőzni egy váratlan manőverrel. Norris remek tempót diktált az új rajt utáni körökben, volt, hogy egy másodpercen belül volt Verstappenhez képest. A háromszoros világbajnok gyorsan reagált, és 1-2 körön belül 2 másodperc fölé tornázta a különbséget Norrisszal szemben.

A 27. körben Verstappen és Norris egyszerre állt ki kereket cserélni, amiből a háromszoros világbajnok jött ki jobban, mert hirtelen 5 másodpercre növelte előnyét a McLarennel szemben. Norris később sem tudott közelebb kerülni Verstappenhez, a második kiállás után már több mint 11 másodperc volt köztük. Norris második helye sem forgott veszélyben, mert körülbelül ugyanennyire volt tőle a harmadik helyen autózó Alonso.

Max Verstappen és Lando Norris – Fotó: Amanda Perobelli
Max Verstappen és Lando Norris – Fotó: Amanda Perobelli

Az utolsó dobogós helyért Pérez volt csatában az Aston Martinnal. Ehhez először a két Mercedesen kellett átverekednie magát a mexikóinak: a 14. körben megelőze Russellt, majd négy körrel később Hamiltont is legyűrte, amivel feljött a negyedik helyre. Alonso ekkor már több mint 8 másodpercre volt tőle, azonban a verseny utolsó negyedére sikerült utolérnie.

A háromszoros világbajnok remekül tartotta maga mögött a jóval gyorsabb Red Bullt. Kizárólag a kigyorsításokra koncentrált, ami egészen az utolsó előtti körig működött is, ekkor azonban Pérez közel tudott hozzá maradni a célegyenesben és az első kanyarban elment mellette. Ezzel még nem volt vége a csatájuknak, mert az egyik egyenesben Alonso azonnal visszaelőzte Pérezt. A befutó így is hihetetlenül szoros lett, Pérez az utolsó métereken is megpróbálta még legyorsulni Alonsót, a leintésnél végül mindössze 53 ezred volt köztük.

A 2023-as Brazil Nagydíjat Verstappen nyerte Lando Norris előtt, amivel 17-re növelte az egy szezonon szerzett futamgyőzelmeinek számát, ami természetesen új rekord az F1 történetében. Norrisék mögött tehát Alonso lett a harmadik, Pérez pedig a negyedik, Stroll-Sainz-Gasly-Hamilton-Cunoda-Gasly volt a további pontszerzők sorrendje.

A világbajnoki cím sorsa már korábban eldőlt, az immár háromszoros világbajnok Max Verstappennek 524 pontja van, a pontversenyben második helyen álló Péreznek 258, Lewis Hamiltonnak pedig 228. A konstruktőrök között is már megvolt a bajnokavatás: a Red Bull 782 ponttal áll az élen, a Mercedes 382 ponttal a második, a Ferrari 362 ponttal a harmadik.

A 2023-as F1-es világbajnokság két hét múlva Las Vegasban folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!