Verstappen cicázott a mezőnnyel a brazil sprintfutamon

2023. november 4. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Lando Norris indulhatott az élről a Brazil Nagydíj szombati sprintfutamán, de már a célegyenes végén Max Verstappen volt az élen. A háromszoros világbajnok holland kivételesen nem egy tökéletesnél is jobb rajttal ugrott előre, hanem az első kanyarban fékezte ki a McLaren fiatal tehetségét. Norris ráadásul hamar vesztett még egy pozíciót, George Russell az egyik Mercedesszel támadta meg váratlanul a pálya második felén. Russell ráadásul az előzés után lendületben is maradt, és pár körig tapadni tudott az élen haladó Verstappenre, de aztán ahogy üzemi hőmérsékletre hevült a gumi a McLarenen, Norris vissza tudta venni a második helyét.

Eközben a 4–5. helyen is nagy csata zajlott, Sergio Pérez támadta Lewis Hamiltont, akit a negyedik kör legelején, a nyitható hátsó szárny segítségével tükörsimán visszaelőzött. Pérez a nyolcadik körben csak egy pillanatra, a tizedikben viszont már végleg megelőzte a másik Mercedest is, feljőve a harmadik helyre.

A 24 körös futam felénél kisebb meglepetés kezdett érni azzal, hogy a Ferrarikon elég korán elkoptak a lágy gumik. Ezzel helyzetbe került a két AlphaTauri, ekkor ugyanis a 6–9. helyek között Charles Leclerc, Cunoda Juki, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo sorrendben jöttek a versenyzők. Ricciardo a tizenegyedik és a tizennegyedik körökben is csak rövid időre került a Ferrari elé, másodikra viszont annyira az előzésre koncentrált, hogy végül túlvállalta magát, és pozíciót vesztett Oscar Piastrival szemben. Mögöttük, a pontszerző helyektől már messzebb a két Aston Martin és a két Alpine is óriási csatában voltak egymással, de a végén ez a futam közbeni izgalmakon túl nem sokat jelentett – végül a két Aston nyerte a minicsatát, Fernando Alonso lett a 11., Lance Stroll a 12., utánuk jött Pierre Gasly és Esteban Ocon.

Az utolsó négy körre elfogytak Hamilton alatt a lágy gumik, ezért előbb Leclerc, majd Cunoda előzte meg meglehetős könnyedséggel a Mercedest, amire a végén még a nyolcadik Sainz is jelentett némi veszélyt, de végül nem cseréltek helyet, részben amiatt, mert Sainznak a hajrában az egy pontért hajtó Ricciardo ellen is védekeznie kellett, ahogy egyre több autón elkoptak a lágy gumik.

Max Verstappen Lando Norris előtt – Fotó: Nelson Almeida / AFP
Max Verstappen Lando Norris előtt – Fotó: Nelson Almeida / AFP

Az élen Verstappen pont annyit adott ki magából (és vett ki a gumijaiból), hogy tisztes távolságon kívül tartsa a mögötte haladó Norrist. A páros nagyon simán szakította le a mezőny többi tagját, Verstappen 4,2 másodperccel nyert Norris előtt, Pérez pedig 9,3 másodperccel a második mögött leszakadva ért csak célba. A negyedik helyen az onnan is rajtoló Russell ért be, majd Leclerc, Cunoda, Hamilton, Sainz zárták a pontszerző nyolcast. Verstappen 4,2 másodperces előnyéhez érdemes hozzátenni, hogy úgy 6-8 körrel a leintés előtt még 2 másodpercen belül volt hozzá képest Norris, majd szóltak neki, hogy kicsit nyomja meg a végét, onnantól végleg eldőlt, hogy nincs miért izgulni.

A vasárnapi futamot, ami magyar idő szerint 18.00-kor rajtol majd, Verstappen kezdi az élről Leclerc, illetve a két Aston Martin és a két Mercedes előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!