Rossi: Ha nincs meg a megfelelő hozzáállás, akkor rémálom lehet belőle, sajnos most ez történt

2023. október 17. – 23:37

Másolás

Vágólapra másolva

A győzelemért ment Litvánia a magyar futballválogatott, azzal ugyanis már most meglehetett volna a biztos kijutás a 2024-es Európa-bajnokságra. A kijutás nem került veszélybe, ám csak novemberben lehet meg, miután pocsék kezdés után 2-0-s hátrányból kellett felállni a litvánok ellen – még a 2-2-es döntetlenhez is heroikus küzdés kellett.

Azt, hogy az első félidő finoman szólva sem sikerült jól, senki nem tagadta a meccs utáni értékelés során. Marco Rossi szövetségi kapitány kemény szavakkal kezdte a nyilatkozatát, amikor arról kérdezték, mit lehet tanulni egy ilyen döntetlenből.

„Amit meg kell érteni, az az, hogy ha nincs meg a megfelelő hozzáállás, akkor rémálom lehet belőle. Sajnos most ez történt az első félidőben” – mondta.

Rossi szerint egyfelől az okozta a gondot, hogy az első félidőben nem nyerték meg a magyar játékosok a párharcaikat, de az sem jött jól, hogy a hideg, csúszós litván pályához kevésbé passzoló játékstílust erőltettek. A második félidőben aztán már fölényben játszottak, szereztek is két gólt, és ha meglett volna az a szerencse, ami szombaton a szerbek ellen megvolt, még kettőt szerezhettek volna.

A szövetségi kapitány azt is elmondta, nem szabad elfeledni, hogy egy fejlődő, fiatal csapatról van szó, és a megfelelő úton haladva sem szabad azt gondolni, hogy az majd mindig felfelé vezet. „Néha meg kell állni levegőt venni és újrakezdeni. Most meg kell állni és újrakezni” – mondta, hozzátéve, hogy Bulgária ellen tehetik meg ezt. Ott egy pontot kell szerezni a biztos Eb-részvételhez, de a cél nem a döntetlen, hanem a győzelem.

Kitért arra is, hogy mit mondott a szünetben az öltözőben, amitől egészen más mentalitásra váltott az akkor még 2-0-s hátrányban játszó csapat: elsősorban azt kérte, hogy vállalják fel keményebben a párharcokat, álljanak bele az ütközésekbe, ne féljenek a litvánok agresszivitásától. Ezt bejött, a második félidőben már jobban fel tudták törni az addig remekül tartó hazai védelmet. A két gól mellett több óriási lehetőség is kimaradt, nem lehetnek elégedettek a pályán mutatott játékkal, de az első félidőt látva Rossi szerint el kell fogadni a megszerzett egy pontot.

Szoboszlai Dominik, a válogatott csapatkapitánya sem kertelt, szerinte nagyon rég játszott utoljára ilyen rosszul a csapat, az első félidőben semmit nem úgy csináltak, ahogy kellett volna. Az egyetlen pozitívum, amit ki tud emelni – ez egyébként több társa esetében is így volt – az az, hogy a második félidőre feljavultak, meg tudták mutatni a csapat igazi arcát. Reméli, hogy a bolgárok ellen, november 16-án meglesz a továbbjutás.

Szoboszlai Dominik – Fotó: Ints Kalnins / Reuters
Szoboszlai Dominik – Fotó: Ints Kalnins / Reuters

A rossz meccskezdést emelte ki a válogatott csatára, Varga Barnabás is, hozzátéve, hogy bár a szünetben rendezték a sorokat, végül nem lett meg a fordítás. Leginkább talán azért, mert későn született a csapat két gólja, ha az első előbb jön, nagy esélyük lett volna, hogy felálljanak és fordítsanak 2-0-ról, mert ezt nem érezte behozhatatlan hátránynak.

A védő Szalai Attila szerint nem a litvánok lepték meg őket, inkább magunak okozták a problémát. A meccs közben egyébként is feltűnő hiányosságot emelte ki ő is: nem nyerték meg a párharcokat, az 50-50-es szituációkat.

„Nem volt méltó hozzák az első félidő”

– értékelt, hozzátéve, hogy a szünetben rendezni tudták a soraikat, és a láthatóan másfajta mentalitásnak meg is lett az eredménye. Ez arra volt elég, hogy kiegyenlítsenek. Külön kitért arra, hogy a sok magyar helyzet mellett a litván kapus óriási szerephez jutott, háromszor is a gólvonalon védett. Pozitívumként értékelte, hogy nem adták fel, fel tudtak állni. és mindenképp azon lesznek, hogy Bulgáriában már meglegyen az Eb-kijutás, aminek terhe szerinte nem tette görcsössé a csapatot, inkább a rájuk jellemző agresszivitás hiányzott, ezt használták ki a litvánok.

A selejtezőcsoportját továbbra is vezető magyar válogatottnak a fennmaradó két Eb-selejtezőn egy pontot kell szereznie a biztos Európa-bajnoki szerepléshez. November 16-án Bulgáriában játszanak, majd november 19-én Montenegrót fogadják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!