Sallai Roland álomgóljával újabb 2-1 a szerbek ellen, közel az Eb-részvétel

2023. október 14. – 22:42

Sallai Roland álomgóljával újabb 2-1 a szerbek ellen, közel az Eb-részvétel
Nego passzából Sallai egészen kivételes gólt szerzett – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott megerősítette vezető helyét Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában, miután 2-1-re legyőzte Szerbiát 65 ezer ember előtt a Puskás Arénában. Ha kedden Litvániában is nyer, a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül kijut a 2024-es németországi Eb-re.

A szeptember eleji 2-1-es belgrádi magyar győzelem után a szerbek kapitánya, Dragan Stojković úgy nyilatkozott, hogy a visszavágás vágyával érkeztek Budapestre. Kisebb átalakítást is végrehajtott a csapatán, kihagyta például a 34 éves Dušan Tadićot a kezdőből, de ettől még ugyanolyan támadó szellemű maradt a csapata. Marco Rossinak kényszerűen kellett változtatni, a Lipcse középhátvédje, Willi Orbán ugyanis megsérült a csehek ellen. Orbán nélkül a csapat sebezhetőbb, ám ez csak helyenként érződött szombat este, mert ismét a magyar csapat nyert. Addig azonban sok minden történt – ha részletesen végignézné, íme a közvetítésünk.

Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni kell, akkor minden úgy lesz, ahogy lenni kell

– a magyar szurkolók ezzel az üzenettel indították a csatába a játékosokat. A molinón az e betűk helyett ö hangzók voltak, ahogy Rózsa Sándor mondta annak idején a betyároknak.

A most a csapatba kerülő Mijat Gaćinović előtt adódott az első negyedóra végén a legnagyobb lehetőség. Aleksa Terzić szöktette az AEK játékosát, aki senkitől sem zavartatva tört be a tizenhatoson belülre, de lövés helyett passzolt 10 méterről, és rosszul tette. Szalai Attila becsúszva mentett. Rögtön az ellentámadásból veszélyes magyar helyzet alakult ki, Szoboszlai a megindulása és a cselei után nem lőtt, hanem Negót hozta helyzetbe, akinek a labdáját blokkolták. Ez a szöglet nem lett veszélyes, egy perc múlva egy másikat ívelhetett be Szoboszlai Dominik, lövésre tette vissza, de ebből a szerbek vezettek egy villámgyors kontrát. Andrija Živković és Aleksandar Mitrović egyedül mentek a kapu felé, Nagy Ádám kiszolgáltatott helyzetben volt, de Živković passza körülbelül húsz centivel hosszabb lett, így a jól kivetődő Dibusz Dénes elütötte a labdát, és megakadályozta a gólt.

A 21. percben megszerezte a magyar válogatott a vezetést. Sallai Roland remekül ugratta ki a jobb oldalon Loic Negót, aki tökéletesen adott középre, ahol tökéletesen érkezett Varga Barnabás, és 10 méterről higgadtan helyezte a labdát laposan a kapuba. Vargának ez volt a szezonban a 19. találata, tizenhetet a Fradiban, kettőt a válogatottban ért el. A helyzetkihasználása pedig imponáló.

Varga lábát már elhagyta a labda, a következő pillanatban pedig már ünnepelhettek a magyar szurkolók – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Varga lábát már elhagyta a labda, a következő pillanatban pedig már ünnepelhettek a magyar szurkolók – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A szerbek azonnal váltottak, beszorították a mieinket, a 32. percben Mitrović csapott le arra labdára, amit röviden kapott a saját térfelére visszalépő Nagy Ádám. A kapuját messze elhagyó Dibusz mellett elvitte a labdát a kicsit darabosan mozgó csatár, de Szalai szépen zárt vissza. A szerbek a kapunk előtt maradtak, és a ballábas Živković szögletére Strahinja Pavlović, a Salzburg védője érkezett a röviden, és a csúsztatása után a kapuban kötött ki a labda.

Egy perc sem telt el, amikor Sallai szenzációs gólt lőtt, olyat, amit hetekig fognak ismételni az összes csatornán.

Nego tette jobb oldalról középre a labdát, Sallai jobb sarokkal vette át, és ezzel önmagát hozta lövőhelyzetbe, és egy pattanás után 19 méterről ballal a kapu jobb oldalába zúdította a labdát. A szerb védelemnek esélye sem volt arra, hogy közbelépjen.

A félidő utolsó perceiben is szorongatott a vendégcsapat, de Dibusz a helyén volt, amikor Živković a kapura fejelt. Veszélyes szituáció volt, de a legaktívabb szerb már nem igazán tudta jól irányítani a labdát.

A második félidőre nagy lendülettel jött ki Szerbia, három perc alatt két gólt is lőtt, de mindkettő les volt. A másodiknál Mitrović kegyetlenül bebombázta a bal felsőbe, de a neki a labdát lekészítő Živković volt lesen. Nem sokkal, de szerencsénkre a partjelző jól szúrta ki.

Marco Rossi kapitány a 62. percben érezte, hogy frissítenie kell, mert a labdatartás nem nagyon ment, a szerbek ez idő tájt uralták a meccset. Negót Bolla, Stylest Kalmár váltotta. A játék a kapunk előtt folyt a következő percekben is, de a 67. percben egy mintaszerű kontrát vezetett a magyar csapat. Szalai labdát szerzett a saját tizenhatosánál, Szoboszlaihoz passzolt, majd tőle kapta vissza a labdát a bal oldalon. A beadása pontos volt, Varga ívelt fejese azonban a lécen csattant.

A 70. percben a szerbek egy szöglet után két másodperc alatt kétszer találták el a bal oldali kapufa tövét. Másodszorra a gólszerző Pavlović hagyta ki a lehetőséget. Erre válaszul a másik oldalon Bolla Bendegúz hagyta maga mögött a védőket, megigazította a labdát a tizenhatoson belül, de mellégurított. Egy perc telt el, amikor Sallai beadásáról centikkel maradt le Varga, aki ugyan beleért a labdába, már nem tudta megfelelően a kapu felé irányítani.

Az utolsó tíz percre Varga újabb fejesével fordultak a csapatok, inkább benne volt a meccsben ekkor a harmadik magyar gól, mint a szerbek egyenlítése.

Az utolsó percekben viszont nagy nyomás alatt volt a magyar kapu, Szerbia mindent megtett, hogy kiharcolja a döntetlent. A 94. percben nagy szerb lehetőség maradt ki, az utolsó szögletnél pedig Dibuszt akadályozták meg a kijövetelben. És ezzel vége lett. Magyarország oda-vissza megverte a vb-résztvevő szerbeket.

  • A csoport állása: 1. Magyarország 13 pont, 2. Szerbia 10, 3. Montenegró 8, 4. Litvánia 5, 5. Bulgária 2.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!