Két perc alatt fordított Magyarország Szerbiában, a győzelemmel vezeti a csoportját

2023. szeptember 7. – 22:44

Két perc alatt fordított Magyarország Szerbiában, a győzelemmel vezeti a csoportját

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 2-1-es belgrádi győzelmével megerősítette az első helyét az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában. Szerencsés fordítás volt, mert a válogatott nem játszott jól, de az eredmény most tényleg mindennél fontosabb.

A magyar fociválogatott 2020-ban nyerni tudott Belgrádban a Nemzetek Ligájában (0-1), és ha már akkor sikerült a csapategységgel felülmúlni az ellenfél minőségi fölényét, akkor joggal bízhattunk abban, miért ne jöhetne össze még egyszer. Ehhez kellett egy nagy adag szerencse, de erre senki sem fog emlékezni már pár nap múlva sem. Ha végignézné, hogyan alakult ki a 2-1-es siker, itt megteheti.

Ha nem is volt zárt kapus a találkozó, mert gyerekek bemehettek a Rajko Mitić stadionba, a félelmetes hangulat elmaradt. Marco Rossi csapata magabiztosan passzolgatott az első tíz percben, a szerbekből hiányzott a lendület, sőt igazából a tervszerűség is.

A tizedik percben aztán váratlanul előnybe került a hazai csapat.

Dibusz Dénes ívelt előre egy labdát, a kezdőkörből visszafejelték, Sergej Milinković-Savić úgy vette át, hogy rögtön indítani tudta Dušan Tadićot, aki már ziccerben volt, de önzetlenül passzolt a tizenhatoson belül. A másik oldalon érkező Dušan Vlahović rosszul találta el – kapura se ment volna a kísérlete –, a menteni igyekvő Szalai Attila viszont szerencsétlenül nyúlt a labdához, és a lábáról az üres kapuba pattant. Szalai a Bundesliga-szezont is pechesen, öngóllal kezdte.

Két perc sem telt el, amikor egy újabb veszélyes támadást láttunk, Vlahović hét méterről a kapu mellé lőtt. A védelem mögé beívelt labdák nem egyszer zavarba hozták a mieinket, a Szaúd-Arábiába igazoló Aleksandar Mitrović is előtt adódott egy lehetőség, de nem tudott élni vele. Filip Kostić lövése már sokkal veszélyesebb volt, de akkor az oldalháló rezdült.

A magyaroknál többet volt a labda, de a fordulatra a 34. percig kellett várni. Akkor Loïc Négo kapott egy nem túl jó indítást a jobb oldalon – a Le Havre játékosa addig is aktívan mozgott, meg lehetett játszani –, de úgy kapott bele a labdába, hogy az a tizenhatoson belülre betörő Sallai Roland elé került. A Freiburg játékosa ballal lőtt, ezt kiütötte Vanja Milinković-Savić, Sallai ismételhetett, de nem tudta irányítani a labdát, (gól)passznak viszont tökéletes volt a megoldása, mert Varga Barnabásnak csak bele kellett tennie a bal lábát az ötösön, és máris 1-1 lett.

Támadásban maradt a magyar csapat, Callum Styles szöglete után nagy kavarodás alakult ki, a kapus nem volt a feladata magaslatán. A labda Lang Ádám elé került, keresztbe rúgta, Willi Orbán pedig a legjobb ütemben mozdult rá, és négy méterről védhetetlenül vágta a kapuba a labdát.

Willi Orbán nagy csatát vívott Vlahovićcsal, a Juventus csatárával, és még el is döntötte a meccset – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
Willi Orbán nagy csatát vívott Vlahovićcsal, a Juventus csatárával, és még el is döntötte a meccset – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Ennek a fordulatnak nem volt előjele, ám amíg Marco Rossi csapatát nem zavarta meg az elején bekapott gól, a szerbekről ezt nem mondhattuk el. Ha nem is estek pánikba, valamire való támadást már nem vezettek, így az első félidőben el sem találták el a kaput.

A fordulás után rákapcsolt a hazai csapat. Ennek első jeleként az 54. percben Milinković-Savić fejelhetett hét méterről, a védők nem tudtak közbeavatkozni, de nem találta el a kaput. Sokáig arra sem kellett várni, hogy Szerbiának legyen kapura tartó kísérlete, mert az 58. percben Vlahović bombájánál Dibusz szenzációs védéssel mentett. Mitrovics tökéletesen csúsztatta meg a labdát, a Juventus csatára az ötös sarkának környékéről tüzelt, a Fradi kapusa viszont egy hihetetlen reflexmozdulattal kapott bele a labdába. Ezt még jó sokszor ismételni fogják a nagy bravúrok közt.

Két perccel később még fokozta a parádéját a kapus, Miloš Veljković fejesénél is nagyszerűen vetődött, és kipiszkálta a bal alsóból a labdát. Vlahović fejesénél nem kellett közbeavatkoznia, az oldalhálóba ment a labda.

A szerbek ezt a nyomást nem tudták állandósítani, de a 73. percben jött az újabb lehetőség, akkor Andrija Živković a kapufát találta el, de a partjelző jelezte: lesen állt. Már a 90. percben jártunk, amikor Nemanja Gudelj is megpróbálta bevenni a kaput, de 18 méteres lövése 20 centivel ment mellé. A zárójelenet Szoboszlai Dominik nevéhez fűződött, de a lövése mellément.

A lényegen mindez nem változtatott, Magyarország győzött, és megszilárdította vezető helyét a csoportja élén. A csapat nem játszik selejtezőt vasárnap, akkor a cseheket barátságos találkozón fogadja. Októberben Szerbia jön a Puskás Arénába a visszavágóra.

„Jókor voltam jó helyen a gólom előtt, a megfelelő helyezkedés ösztönös dolga egy csatárnak” – nyilatkozott az M4-nek Varga Barnabás a találatáról.

„Képesek voltak sokat szenvedni ezért a győzelemért. Sokat szenvedtem én is a kispadon. Jól reagáltunk a hátrányra, azt játszottuk, amit megbeszéltünk. Minden meccs egy fontos teszt, mert a jövő válogatottját építjük” – ezek már a kapitány szavai voltak. Nagy Ádámot és Negót külön kiemelte, mert jól játszottak, és akik kritizálták emiatt, most elhallgathatnak.

Szerbia-Magyarország 1-2 (1-2)
Szerbia: V. Milinković-Savić – Veljković, Gudelj, Pavlović – Radonjić (Živković, a szünetben), Maksimović (Milenković, 63.), S. Milinković-Savić, Kostić (Mladenović, a szünetben) – Tadić (Ilić, 86.), Mitrović, Vlahović (Jović, 86.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Szalai A., Orbán – Nego, Nagy Á. (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) – Sallai (Csoboth, 94.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 77.)

A csoport állása: 1. Magyarország 10 pont, 2. Szerbia 7, 3. Montenegró 5, 4. Litvánia 2, 5. Bulgária 2.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!