A videóbíró legnagyobb botránya robbant ki Angliában, ami Szoboszlai csapatát sújtotta

2023. október 2. – 09:09

A videóbíró legnagyobb botránya robbant ki Angliában, ami Szoboszlai csapatát sújtotta
Az indítás pillanata, Szalah a legjobb ütemben passzol, a kolumbiai Diaznak, aki meg sem állt a kapuig, de hiába – Fotó: Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

19 mérkőzés után megszakadt a Liverpool veretlenségi sorozata, miután szombat este 2-1-re kikapott a Tottenhamtől. A meccs nem azért volt botrányos, mert a Pool kilenc emberrel fejezte be. Annál inkább nagyobb vihart váltott ki a Liverpool meg nem adott gólja, amit les miatt vettek el még 0-0-s állásnál. A 34. percben már nyolc perce emberhátrányban játszott a vendégcsapat, de ez nem látszott meg a teljesítményén. Szalah nagyszerű labdával ugratta ki Luis Díazt, aki 12 méterről remekül lőtte a jobb alsóba. A partjelző jelzett, a játékvezető ennek hatására lest ítélt, a videóbíró azonban nem bírálta felül.

Már a közvetítés alatt bemutattak egy képet, amin jól látható, az egyik hazai védő belógott, Díaz mögüle indult, nem lehetett les. Ezek után hatalmas megrökönyödésre Simon Hooper játékvezető nem gólt és középkezdést ítélt, hanem szabadrúgást a les miatt. Vagyis a nem létező les miatt. Ezért nem is került elő egy bizonyító erejű fotó sem a 90 perc alatt, amiben bevonalazzák a védekező és a támadó játékos pozícióját a labda elrúgásának pillanatában.

Két perc múlva a Tottenham belőtte a vezető gólját, ezt még a vörösök ki tudták egyenlíteni, majd elveszítették a félidőben beálló, a 69. percben a második sárgáját begyűjtő Jotát is.

Matip a fejét fogja, a 96. percben a saját kapujába vágódott a labda – Fotó: Henry Nicholls / AFP or licensors
Matip a fejét fogja, a 96. percben a saját kapujába vágódott a labda – Fotó: Henry Nicholls / AFP or licensors

A 96. percben, lényegében az utolsó támadásnál Matip szerencsétlenül ért bele egy jobbról erősen belőtt labdába, és a Tottenham megszerezte a győzelmet. A Tottenhamnek 17, míg a Liverpoolnak 16 pontja van, előbbi a második, utóbbi a negyedik a tabellán, amit a Manchester City vezet.

A Liverpool német edzője, Jürgen Klopp közvetlenül a meccs után szelíden reagált az esetre. Azt nyilatkozta, senki sem várja el, hogy a pályán száz százalékban helyes ítéletek szülessenek, de ha már használják a videótechnológiát, akkor annak pontosnak kellene lennie.

Nem lehet elégszer elismételni, a VAR-t a hibák kijavítására hozták létre, és a legfontosabb feladata egy rossz ítélet korrekciója. A videó előtt ül a VAR, és a segítője, az aVAR.

Szombat este azonban azt láthattuk, hogy a rossz ítélet egy indokolhatatlan, komikus félreértés miatt megmaradt, amire eddig még nemigen volt példa. Igaz a Sky Sport statisztikája szerint két év alatt ez volt a 14. eset, amikor a bírói testület (PGMOL) elnézést kért.

A játékvezetői szervezet azonnal érezte, hogy be kell ismerni a hibát, még a közvetítés alatt eljuttatták a közleményüket a csatornához. Ennek lényege: kritikus emberi hiba történt a mérkőzésen. Mivel Angliában a videó előtti két játékvezető és a meccset dirigáló játékvezető közti beszélgetés nyilvános, ezért kiderült, a nyugodt körülmények közt dolgozó, a meccs nyomását nem érző Darren England azt hitte, hogy Hooper gólt ítélt, azért azt mondta neki, hogy az ellenőrzés befejezve. Mivel Hooper nem gólt ítélt, hanem lest, szabadrúgással folytatódott a játék.

Amit a Tottenham elvégzett, a meccs 0-0 maradt. Azt csak elképzelhetjük, hogy England mit érzett akkor, amikor látta, hogy az állás változatlan maradt. Ilyenkor azonban a szabályok szerint már nem ordíthatott rá a fülére, hogy vissza az egész, mert a labda már ismét játékban volt. Hogy a VAR-szobában ülők mennyire őrlődhettek emiatt, az nem derült ki.

Vasárnap este a Liverpool közleményt adott ki, amiben azt írták, minden lehetőséget megvizsgálnak. Úgy kezdték, hogy teljes mértékben elfogadják azt a nyomást, ami alatt a játékvezetők vannak, de ezt a nyomást a VAR léte és működése állítólag enyhíti, nem pedig súlyosbítja. Nem kielégítő, hogy nem volt elég idő a helyes döntés meghozatalához. Elfogadhatatlan, hogy a „jelentős emberi hiba” fordulat előkerült.

„Minden eredményt a teljes átláthatóság mellett kellene megállapítani. Ez létfontosságú a jövőbeli megbízhatóság miatt. A minden klubot érintő tanulságok levonása, a folyamatok javítása szükséges, hogy ilyen helyzet ne fordulhasson elő még egyszer.

Englandet már a vasárnapi meccsről levették, segítője pedig a Chelsea hétfői találkozójától maradt távol. Angliában idén februárban már volt egy nagy visszhangot kiváltó eset, akkor az 51 éves Lee Mason nem vette észre, hogy a Brentford egyenlítő gólja lesről született az Arsenal ellen. Az Arsenal ezzel két pontot bukott, de az végső soron egyszerű elnézés volt, amiért fel is bontották a szerződését. Még ugyanebben a fordulóban rossz vonalat húztak be, ami megint csak nem erősítette a videóbíró-rendszerbe vetett hitet.

Most viszont egy olyan kommunikációs baleset történt, ami a Monty Python sorozat forgatókönyvíróinak sem jutott volna eszükbe, és mindenkit felháborított, nem csak a klub szimpatizánsait.

Szoboszlai Dominik ezúttal is végig a pályán volt, ő úgy kommentálta, nem találja a szavakat, de lépjünk tovább. A Liverpool az Európa Ligában csütörtökön a Royal Union SG-t fogadja.

A videóbíró ténykedését a vb-n is vizsgáltuk, akkor két súlyosabb hibáját lehetett felfedezni, az egyik jelentősen befolyásolta a továbbjutást. Uruguay ellen ugyanis ítéltek egy olyan tizenegyest, amit nem kellett volna befújni, a katari VAR-bíró tévesen értelmezett egy szabályt, a dél-amerikai ország ezzel kiesett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!