Visszavonult Márton Anita, a magyar atlétika első világbajnoka

2023. szeptember 21. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette visszavonulását Márton Anita, a magyar atlétika első világbajnoka. Az olimpiai bronzérmes súlylökő csütörtökön az M4 Sport műsorában azt mondta, a budapesti világbajnokság után kért egy kis gondolkozási időt, majd a befejezés mellett döntött.

„Nem volt egyszerű döntés, pro és kontra érveim voltak. A világbajnokság után kértem gondolkodási időt, és így döntöttem. Nem fog bekerülni a szekrény aljába a felszerelésem, továbbra is szeretnék edzeni, mozogni, viszont a versenyzésről visszavonulok” – idézte Márton Anita szavait a Nemzeti Sport.

Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A 34 éves Márton a pályafutását felidézve kiemelte, nem indult könnyen, de megtanulta magát túltenni a nehézségeken, sőt, az lett a védjegye, hogy mindig az utolsó lökésre tudott javítani és elérni a jobb helyezéseket, vagy éppen az országos csúcsokat.

Az elmúlt tíz évben Márton Anita volt a magyar atlétika legmeghatározóbb szereplője, a békéscsabai súlylökő a szabadtéri és a fedett pályás versenyekről is megbízhatóan szállította az érmeket. A 2018-as fedett pályás világbajnokságon aranyérmet, a 2017-es szabadtéri vb-n pedig ezüstérmet nyert. A 2016-os riói olimpián bronzérmes volt.

Szabadtéren 17-szeres, fedett pályán 14-szeres országos bajnok súlylökésben, emellett diszkoszvetésben és súlyemelésben is szerzett magyar bajnoki címet. Női súlylökésben ő tartja a szabadtéri (19,87 méter) és a fedett pályás (19,62 méter) országos csúcsot. Hatszor választották az év magyar atlétájának. Márton Anita pályafutásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!