Új világcsúcs rúdugrásban: Duplantis a 623 centit is átvitte

2023. szeptember 18. – 07:46

Új világcsúcs rúdugrásban: Duplantis a 623 centit is átvitte
A svéd olimpiai bajnok rúdugró, Armand Duplantis új világcsúcsot ugrott a eugene-i Gyémánt Liga-versenyen 2023. szeptember 17-én – Fotó: Ali Gradischer/ Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

6,23 méterre javította a férfi rúdugrás világrekordját Armand „Mondo” Duplantis a Gyémánt Liga-sorozat eugene-i állomásán vasárnap – írta az MTI.

A 23 éves olimpiai bajnok svéd rúdugró hetedszer ugrott világcsúcsot, idén már több alkalommal is próbálkozott a 623 centiméteres magasságon, de eddig nem járt sikerrel. Duplantis vasárnap 6,02 m után 21 centit emelt, és elsőre teljesítette a világrekordot érő magasságot.

A kétszeres világbajnok Duplantis az első világbajnoki címét tavaly éppen Eugene-ben szerezte, akkor 621 cm-rel – szintén világcsúcsot teljesítve – nyerte meg a döntőt, majd idén augusztusban a budapesti vb-n 6,10 méteres ugrással lett ismét világbajnok.

A eugene-i versenyen női 5000 méteres síkfutásban is új világcsúcs született, az etióp Gudaf Tsegay csaknem öt másodpercet faragott a korábbi rekordból. A kétszeres világbajnok Tsegay 14:00.21 perces idejével a kenyai Faith Kipyegon idén június 9-én, Párizsban elért 14:05.20 perces világcsúcsát adta át a múltnak. Tsegay az utolsó körre hatalmas előnnyel fordult, és nem sok hiányzott neki ahhoz, hogy 14 perc alá vigye a szám világrekordját.

A kiemelkedő eredmények sora férfi 3000 méteren folytatódott, ahol az olimpiai bajnok norvég Jakob Ingebrigtsen 7:23.63 perces idővel új Európa-csúcsot állított fel. Ingebrigtsen nagyon elkészült az erejével, valósággal átvetődött a célvonalon, és a célfotó alapján mindössze 0.01 másodperccel előzte meg az etióp Yomif Kejelchát, aki szintén kontinentális rekordot állított fel.

Férfi 800 méteren is az utolsó lépéseken dőlt el az aranyérem sorsa, ezen a távon a budapesti vb-hez hasonlóan a kanadai világbajnok Marco Arop és a kenyai Emmanuel Wanyonyi csatázott, ezúttal a vb-ezüstérmes Wanyonyi volt a gyorsabb.

Férfi diszkoszvetésben az ausztrál Matthew Denny országos rekordot ért el 68,43 méteres egyéni legjobbjával, ezzel legyőzte világbajnok szlovén riválisát, Kristjan Čeh-t is.

Az amerikai sprinter, Shericka Jackson is duplázott, a szombati 100 méteres győzelme után 200-on sem talált legyőzőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!