Egymás után dőltek meg a világrekordok futásban a párizsi Gyémánt Ligán

2023. június 9. – 23:36

Egymás után dőltek meg a világrekordok futásban a párizsi Gyémánt Ligán
Lameche Girma megdöntötte a 3000 méteres akadályfutás világcsúcsát Párizsban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi atlétikai Gyémánt Liga-állomáson két futóvilágcsúcs született, míg egy nem hivatalos számban is megdőlt az eddig legjobb idő.

Az etióp Lamecha Girmát egy ideje esélyesnek tartották, – idén fedett pályán, 3000 síkon futott világcsúcsot – , hogy megdöntse a férfi 3000 méteres akadályfutás világrekordját, amelyet 2004 óta a honosított katari, Szaif Szaeed Sahín tartott 7:53,63-mal. Girma nagyon bízott magába, előre bejelentette, hogy a világcsúcsért fog futni Párizsban. Ehhez iramdiktálókat is kapott, de nagyjából csak a féltávig tudták segíteni, onnantól egyedül kellett küzdeni a csúcsért. A mai modern technikának köszönhetően képben volt, hogy hogy áll, hiszen a pálya szélén végigfutó fénysor diktálta neki a tempót. Girma végig a fénypöttyök előtt futott, és végül 7:52:11-et repesztett.

A csodagyerekként induló Jakob Ingebrigtsen is csúcsért jelentkezett be a Gyémánt Liga előtt, igaz ő nem egy klasszikus, világversenyeken is szereplő számban, hanem két mérföldes síkfutásban. Ezen a távon nem is tartanak számon hivatalos világcsúcsot, csak a világ legjobb idejét. Eddig a kenyai Daniel Komen volt a leggyorsabb a még 1997-ben futott 7:58,61-gyével. Az 1950-es években még azt is nehezen tartották elképzelhetőnek, hogy valaki egy mérföldet fusson négy percen belül, mostanra pedig a legjobbak kettőt is össze tudnak szerkeszteni ilyen limittel.

A norvég Jakob Ingebrigtsen két mérföldön futotta a valaha volt legjobb időt – Fotó: Jeff Pachoud / AFP
A norvég Jakob Ingebrigtsen két mérföldön futotta a valaha volt legjobb időt – Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Ingebrigtsen is jól osztotta be az erejét, a táv végére gyakorlatilag egyedül maradt, bő száz métert vert a másodikra, miközben a korábban őt segítő versenytársai szurkolóként is hajszolták a rekordba. A norvég végül 7:54,10-zel ért célba, valószínűleg a budapesti világbajnokságon megint megpróbálja az 1500 és az 5000 méteres duplát.

A kenyai Faith Kipyegon 1500 után 5000-en is világrekorder lett – Fotó: Jeff Pachoud / AFP
A kenyai Faith Kipyegon 1500 után 5000-en is világrekorder lett – Fotó: Jeff Pachoud / AFP

A női 5000 méteren nem volt előre bejelentett csúcskísérlet, de az utolsó körökön két igazi klasszis csatájából jött ki a nagy eredmény. A szám esélyese a 10 000 méteren világbajnok, 5000 méteren 2020 óta világcsúcstartó Letensebet Gidey volt, de meglepetésre végig bírta vele az iramot, az inkább 1500-asnak számító kenyai Faith Kipyegon. Utóbbi is szenzációs formában van, hiszen pont egy hete futott világrekordot 1500-on. Mostantól kétszeres rekordernek is mondhatja magát, hiszen az utolsó 500 méteren élre állva lehajrázta Gidey-t, és közel másfél másodperccel világcsúcsát is megjavította, 14:05,22 számít mától kezdve etalonnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!