Egy edző szerint testszégyenítés volt, amikor az atlétikai vb kabalája szumósként állt a női súlylökők mellé

2023. augusztus 29. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az atlétikai világbajnokság kabalaállatának, Youhuúnak már a bemutatkozása is vitákat váltott ki. A tévéstúdiókba beszabaduló rackaember fenéken billentett egy műsorvezetőt, Rubint Rékának megpaskolta a fenekét, majd egy focimeccsen is feltűnt a kellemetlenül viselkedő kabala.

A vb kilenc napja alatt sem tétlenkedett Youhuu, akinek a bőrébe három, észak-amerikai sporteseményeken edződött profi szórakoztató bújt. A racka juh figura kétségkívül hatékonyan működött, de voltak, akik szerint több esetben túllőtt a célon.

A német szövetség alkalmazásában álló diszkoszvetőedző, René Sack ugyan nem volt kint a világbajnokságon, de a tévén keresztül követte az eseményeket, és néhány Youhuu-megmozduláson kiakadt.

„Ha ezúttal nem is vettem részt a világbajnokságon, nagyon élvezetes volt nézni. Főleg a dobószámokat. Idén nagyon magas a szint és megjósolhatatlan [az eredmény]. Emiatt volt izgalmas nézni. De ezúttal is volt néhány WTF-jelenet. Főleg a kabalafigurával. Ülni a nagydarab diszkoszvetők között a döntőben, és jelentkezést hirdetni a bikiniversenyre? Talán viccesnek tűnik, de nem akkor, amikor atlétaként ott vagy. Még monoklit is csinálhattak volna a kabalának” – írta Instagramján Sack.

Youhuu dobóatlétáknak hirdetett bikiniversenyt – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Youhuu dobóatlétáknak hirdetett bikiniversenyt – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Szerinte az a jelenet is veszélyes volt, amikor Youhuu bebújt egy kanapé mögé abban a szobában, ahol a továbbjutásra esélyes sportolók még az eredményeket várták, és a racka megijesztette Anthonique Strachant. Ahogy előbújt Youhuu, a 200 méteren induló sprinter ijedtében felpattant. Sack szerint akár sérülés is lehetett volna ebből az esetből. Strachan egyébként látszólag jól fogadta a dolgot, elnevette magát, majd megölelte a kabalát.

Sack úgy véli, hogy legmélyebbre akkor süllyedt Youhuu, amikor a női súlylökők bemutatásánál szumóbirkózónak öltözött. „Miért viselt szumójelmezt? Ez egy rossz sztereotípia és egy régen elavult kép az erős nőről, aki dob. Lehet, hogy nagyobbak és erősebbek, mint a normál nők, de messze vannak a kövértől. Dobóként muszáj felvenni némi tömeget. De a legtöbb ember meglepődne, hogy milyen atletikusak ezek a lányok. (Erre jó példa az Európa-játékok, ahol a belga csapatban kényszerűségből egy súlylökő állt be a gátfutásra.) Én mint edző szeretem látni, hogy a dobók egyre atletikusabbak. Akkor miért ez a testszégyenítés? Ne értsetek félre. Szeretem, ha egy menő kabala szórakoztat. Biztos vagyok benne, hogy mindenki emlékszik a Hero the Hedgehog-ra a 2017-es londoni vb-ről – nagyszerű volt. De idén néhány vicc nagyon rossz és néha sértő (és személyes) volt.”

Sackkal egyetértett a női súlylökés bajnokának edzője, Paul Wilson is. „Idióta volt” – írta a német posztjához. Jean-Pierre Vazel francia edző pedig azt hozta fel, hogy a kabala többször felugrott a lelátók mellvédjére, és takarta az első sorokban ülők kilátást. Ez a technikai számoknál lehet zavaró, hiszen az edzők általában onnan figyelik sportolóik mozgását, és adnak a látottak alapján utasításokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!