Uszik kiütéssel védte meg a nehézsúlyú címét, ellenfele szerint elcsalták a győzelmét

2023. augusztus 27. – 10:48

Uszik kiütéssel védte meg a nehézsúlyú címét, ellenfele szerint elcsalták a győzelmét
Olekszandr Uszik a padlón a Daniel Dubois-tól kapott, később övön aluli ütésnek nyilvánított találata után – Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kiütötte a brit Daniel Dubois-t, így ismét megvédte nehézsúlyú bajnoki címét (egészen pontosan a WBF, az IBF és a WBO öveit) az ukrán Olekszandr Uszik. Ellenfele ugyanakkor már a meccs után csalást emlegetett, a brit bokszoló promótere pedig visszavágót követel, miután az Uszik az ötödik menetben több perc pihenőt kapott egy padlózás után, mert a bíró övön alulinak ítélte Dubois ütését – írja a Eurosport.

Dacára annak, hogy a meccset Uszik zárta le a kilencedik menetben egy jobbkezes ütéssel, ami után Dubois nem tudott időben felállni a padlóról, az ukrán ötödik menetes megrogyása jóval nagyobb visszhangot váltott ki. Ez kétségtelenül vitatott döntés volt, még a meccset közvetítő TNT Sports kommentátora is úgy gondolta, hogy valójában csak túl magasra volt húzva az ukrán nadrágja.

A meccs utáni sajtótájékoztatón az ukrán már melegítőnadrágban demonstrálta, hogy meddig van felhúzva a gatyája, a stábja pedig egyértelműen elutasította, hogy a bekapott ütés ne lett volna övön aluli. Dubois ugyanakkor közvetlenül a meccs után arról beszélt, hogy szerinte erről szó sincs, és úgy érzi, elcsalták a győzelmét. Az esetről készült kép alapján nehéz megmondani, hogy kinek van igaza, bár az egyértelműnek tűnik, hogy Uszik nadrágja feljebb van húzva, mint a melegítője.

A meccset egyébként Uszik kezdte jobban, és egészen az ötödik menetig egyértelműen ő volt nyeregben, de az egyértelmű, hogy a bírótól kapott mentőöv nélkül nem tudta volna folytatni a testre bekapott ütés után. Az ukrán bajnok a hatodik menetet el is vesztette, de a végét azért sikerült megnyomnia, és a továbbiakban is hasonló taktikát követve a kilencedik menetre annyira felőrölte a britet, hogy végül ki is tudta ütni őt.

Uszik tavaly az általa egyszer már megvert Anthony Joshua ellen védte meg a bajnoki címét, idén pedig eredetileg nem Dubois, hanem a már visszavonult Tyson Fury ellen bokszolt volna. Ez lett volna 23 év után az első címegyesítés a nehézsúlyban, a veretlen, egyetlen döntetlennel rendelkező Fury pedig jóval magasabb szintet képvisel Dubois-nál, úgyhogy volt is miért várni. A tárgyalások végül az utolsó pillanatban kútba estek a pénz elosztása miatt, Fury pedig jelenleg gőzerővel készül az október 28-i küzdelmére az MMA-s Francis Ngannou ellen, úgyhogy nem tudni, mikor valósulhat meg az összecsapás, ha egyáltalán megvalósul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!