23 év után címegyesítés a nehézsúlyban: Fury és Uszik a Wembley-ben bokszolnak

2023. március 11. – 12:26

23 év után címegyesítés a nehézsúlyban: Fury és Uszik a Wembley-ben bokszolnak
Uszik Joshua ellen Szaúd-Arábiában védte meg bajnoki öveit, előtte a fronton szolgált – Fotó: Ayman Yaqoob/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Április 29-én, a londoni Wembley Stadionban rendezik a profi ökölvívás nehézsúlyú kategóriájának címegyesítő világbajnoki mérkőzését Tyson Fury és Olekszandr Uszik között – jelentette az MTI.

Uszik egyik ügyvédje a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, sikerült megállapodni a részletekről. Az már decemberben eldőlt, hogy a brit és az ukrán öklöző összecsap egymással 2023 első felében, az időpont és a helyszín vált most biztossá.

A 35 éves Uszik a Boksz Világszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoka, míg a 34 éves Fury a Boksz Világtanács (WBC) címvédője, csatájuk győztese pedig – mint valamennyi komoly cím birtokosa – vitathatatlan bajnoka lesz a nehézsúlynak, amit legutóbb Lennox Lewis mondhatott el magáról 1999-2000-ben. Eddig összesen öt vitathatatlan világbajnoka volt a súlycsoportnak.

Uszik a 2012-es londoni olimpián megnyerte a nehézsúlyban az olimpiai aranyérmet. 2013-ban állt profinak, előbb a cirkálósúlyban ért el sikereket, majd 2020-ban Derek Chisorát legyőzve lett az övé a WBO interkontinentális címe. 2021-ben a WBA, WBO és az IBF öveit birtokló Anthony Joshua ellen mérkőzött Londonban, és pontozással győzött. Ennek a visszavágóját Szaúd-Arábiában rendezték tavaly augusztusban, és ott is nyert. Uszik a győzelmét Ukrajnának ajánlotta.

A negyedik nagy szervezet, a WBC világbajnoka, Tyson Fury 2022. decemberben járt legutóbb a ringben, akkor Chisorát verte meg. Mindkét ökölvívó veretlen, garantáltan nagy küzdelem várható, a konkrét díjalapot még nem nevezték meg, augusztusban 500 millió fontról beszéltek. Uszik úgy nyilatkozott korábban, hogy belemegy a 70-30-as felosztásba, ha Fury egymillió fontot felajánl az ukrán népnek.

Uszik a háború kitörése után önként ment a frontra, majd rábeszélték, inkább a ringben szerezzen hírnevet szülőhazájának. Uszik mellett még sok ukrán élsportoló beállt a hadseregbe, róluk itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!