Lyles harmadik aranyát nyerte a vb-n, az amerikai női váltó világbajnoki csúccsal győzött

2023. augusztus 26. – 22:15

Lyles harmadik aranyát nyerte a vb-n, az amerikai női váltó világbajnoki csúccsal győzött
Sha'Carri Richardson az első helyen hozta be az Egyesült Államok női váltóját – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Noah Lyles a harmadik aranyérmét nyerte a budapesti atlétikai világbajnokságon, a 100 és a 200 méteres síkfutás után az Egyesült Államok váltójával 4x100 méteren is győzött. A nőknél is az amerikaiak nyertek, 41,03 másodperces világbajnoki csúccsal.

A férfi döntőbe az olasz váltó került a legjobb idővel, de csak pár század választotta el őket Jamaicától, Japántól és az Egyesült Államoktól. A favoritnak az amerikaiak tűntek, már csak azért is, mert Lyles nem is futott az elődöntőben.

A döntőben a rajtot nagyon jól elkapta az amerikai váltó, de Jamaica és Olaszország még tudta velük tartani a ritmust. Az amerikaiak váltásai is jól sikerültek, az utolsó százat futó Lyles már előnyből indult, és onnan már nem tudott hibázni. 37,38-nál állt meg az óra, a világ idei legjobb idejével nyert az amerikai csapat. A második helyre az olaszok érkeztek meg, akik még talán jobban is ünnepelték ezt a sikert, mint a világbajnokok. Jamaica lett a harmadik, majdnem négy tizedet kapva az USA-tól.

Lylesnál már a 200 méter megnyerése után is emlegettük Usain Boltot, a triplázással is a nagy előd nyomdokaiba lépett – annyi különbséggel, hogy a jamaicai Bolt három világbajnokságon is képes volt megnyerni a 100-at, a 200-at és a váltót.

A 4x100 métert megnyerő amerikai női váltó – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A 4x100 métert megnyerő amerikai női váltó – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A nőknél az Egyesült Államok váltója 41,03 másodperces világbajnoki csúccsal nyert, a második helyre a nagy rivális Jamaica jött be, Nagy-Britannia váltója pedig a bronzérmet szerezte meg. Az amerikaiaknál Sha'Carri Richardson volt a befejezőember, és nagy fölénnyel hozta be első helyre csapatát. Budapesten már a második aranyát nyerte, a 100 méteres síkfutásban is ő lett korábban a bajnok.

Richardson a célvonal után még nagy lendülettel ment tovább, majd a kanyarban szó szerint belefutott a még ünneplő amerikai férfi váltóba. A friss győztest egy bodicsekkel állították meg, ami először egy ölelés akart lenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!