Noah Lyles megcsinálta a sprint duplát, amire utoljára Usain Bolt volt képes

2023. augusztus 25. – 22:04

Noah Lyles megcsinálta a sprint duplát, amire utoljára Usain Bolt volt képes
Noah Lyles ünnepli második budapesti aranyérmét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Noah Lyles a világcsúcsot sem tartotta lehetetlennek 200 méteres síkfutásban, de végül csak a világbajnoki címmel kellett beérnie, ez már egy héten belül a második neki, hiszen a 100-at is ő nyerte.

Noah Lyles hatalmasra fújt önbizalommal készülődött a budapesti vb-re. Először azt mondta, hogy akkor lenne teljesen elégedett, ha három aranyérmet nyerne, és közben megdöntené Usain Bolt 200 méteres világrekordját. A vágyait később kicsit lejjebb tekerte, három éremre módosította, de a 200-nál, amelynek ő a címvédője, azért csak az aranyat tartotta elfogadhatónak.

A nagy vállalásból az amerikai sprinter egyet már kipipált akkor, amikor kisebb meglepetésre megnyerte a 100 méteres síkfutást, pedig annak nem ő az igazi specialistája. Kétszázon formalitásnak tűnt a győzelme, mert az idei eredmények arra utaltak, hogy senki sem képest most megverni.

Noah Lyles és Erryon Knighton ünnepli 200-on szerzett érmét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Noah Lyles és Erryon Knighton ünnepli 200-on szerzett érmét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

200 méteren pedig Lyles tavaly 19,31 másodperces idővel nyerte a világbajnokságot, ami minden idők harmadik legerősebb eredménye, és csak 12 századdal több, mint Bolt 19,19-es világrekordja. A sprintert képesnek is tartották a világcsúcsra, az egyenesben talán a leggyorsabb, ott érezhetően nőtt a sebessége, az első százon, amelyet kanyarban kell futni, viszont még nem látták tökéletesnek.

Az amerikai sprinter nemrég két számot írt ki Instagramján: 9,65 és 19,10, és mellé a budapesti világbajnokság hashtagjét is odarakta. Százon nem jött össze neki az áhított idő, a döntőben is csak 9,83-mal győzött. A 19,10 pedig ugye világrekord idő is.

A 200-as döntőben Lyles a kanyarban még nem volt egyértelműen az élen, de az egyenes már valóban az övé volt, a 9-es pályán a botswanai Letsile Tebogo próbálta vele tartani a lépést, míg mellette a tavalyi vb-harmadik Erryion Knighton. Az utolsó 30-on már nyilvánvaló volt, hogy Lyles verhetetlen. Az amerikai 19,52-es idővel nyert, ezzel viszont még tavalyi idejétől is elmaradt. Másodikként Knighton érkezett 19,75-tel, Tebogo pedig 19,81-et futva a harmadik lett, és ezzel ő is második érmét szerezte a vb-n, hiszen százon már begyűjtött egy ezüstöt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár /Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár /Telex

Utoljára a 2015-ös világbajnokságon és a 2016-os olimpián fordult elő, hogy ugyanaz az atléta nyerte férfiaknál a 100-at és a 200-at is. Mindkét versenyen a korszakos sprinter, Usain Bolt volt a duplázó.

„Ha az emberek majd visszatekintenek erre az évre, azt fogják mondani, hogy ez az év, amikor Noah nyerte a 200-at, a 100-at és a négyszer százas váltót. És azt fogják mondani, ez egy dinasztia kezdete” – nyilatkozta 100-as győzelme után Lyles, aki szinte minden nyilatkozatában a világ leggyorsabb emberének aposztrofálja magát, amit aztán be is igazolt.

Női 200-on világbajnoki csúccsal nyertek

A női 200 méteren is volt esély a duplázásra, Sha'Carri Richardson olyan formát mutatott, ami ezt lehetővé tette, de végül Shericka Jackson dominált a döntőben. A jamaicai a kanyarban a legerősebben kezdett, már ekkor bő egy tizeddel vezetett, és az egyenesben még növelni tudta a különbséget, 21,41 másodperces világbajnoki csúccsal nyert, és megvédte címét.

Jackson az örökranglista második helyét tette a budapesti döntőben futott ideje, csak hét századdal gyengébb Florence Griffith-Joyner 1988-ban felállított világrekordjánál.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A második az amerikai Gabby Thomas lett 21,81-gyel, a harmadik pedig Richardson lett, aki az első száz után még nagy hátrányban volt, az egyenesben viszont ő futott a leggyorsabban, 21,92-es egyéni rekorddal lett harmadik.

Eredmények:
férfi 200 m (-0,2 méter/másodperc):
1. Noah Lyles (Egyesült Államok) 19.52 mp
2. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19,75
3. Letsile Tebogo (Botswana) 19,81

női 200 m (+0,1 m/mp):
1. Shericka Jackson (Jamaica) 21,41 mp
2. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21,81
3. Sha'Carri Richardson (Egyesült Államok) 21,92

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!