Sha'Carri Richardson világbajnoki csúccsal lett a leggyorsabb női futó Budapesten

2023. augusztus 21. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Sha'Carri Richardson nyerte meg a női 100 méteres síkfutást a budapesti atlétikai világbajnokságon, nem is akárhogy, világbajnoki csúcsot futott, és az örökranglistán is felkapaszkodott az ötödik helyre.

A női sprintben is hagyományosan az Egyesült Államok és Jamaica párharca határozza meg a nagy világversenyeket, a legutóbbi tíz világbajnokságból hatot nyert Jamaica, négyet az amerikaiak.

A döntőben most is ott volt két jamaicai, az ötszörös világbajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki szülése után is nyert már bajnokságot és Shericka Jackson, aki az idei legjobb idővel, 10,65-tel érkezett a döntőbe. Az Egyesült Államokból Sha'Carri Richardsonnak még nem volt érme világversenyekről, de egészen elképesztő időkre volt már eddig is képes. Az extrém körmeiről és hajviseletéről ismert futónő a tokiói olimpiára is kvalifikálta már magát, de oda nem utazhatott el, mert marihuánahasználat miatt eltiltották. A tavalyi világbajnokságon pedig nem jutott be a döntőbe.

Sha'Carri Richardson lett a világ leggyorsabb női futója – Fotó: Michael Steele / Getty Images
Sha'Carri Richardson lett a világ leggyorsabb női futója – Fotó: Michael Steele / Getty Images

Most viszont eljött az ő ideje. Az elődöntőből még nem helyezéssel, hanem idővel jutott be a döntőbe, de ott már nem hibázott. A rajtja nem volt a legjobb, a legszélső, kilences pályán futó amerikainak, de miután elérte az utazósebességet, sokkal jobban tudta tartani azt, mint riválisai. Az utolsó 20 méteren lépésről lépésre közelítette meg a két belső pályán futó jamaicait, majd le is lépte őket. A száz métert 10,65-tel, világbajnoki csúccsal nyert. Az örökranglistán ez az ötödik legjobb idő.

A második helyre Jakcson érkezett 10,72-vel, harmadik pedig Fraser-Pryce lett 10,77-tel.

Az atlétikai világbajnokság harmadik napja a közép-európai szurkolókról is szólt. Az természetes, hogy rengeteg magyar volt a stadionban, de komoly szlovén jelenlét is volt, Kristjan Čeh diszkoszvetőt masszív tábor kísérte el. Az osztrák dobó Lukas Weißhaidinger nevére is sokan felhördültek, és cseh zászlót is kifeszítettek az egyik lelátóra.

A szlovénok végigőrjöngték a diszkoszvetést, de némileg csalódottak lehettek, mert Čeh csak második lett. A svéd Stahllal vívott emlékezetes csatát. Az utolsó sorozat előtt Stalh vezetett, Čeh állt a második helyen, de hatodik dobásába mindent beletett, és 70 méter felé jutott két centivel, és ekkor már ő állt az élen. Ekkor jött Stahl, akit nem nagyon ráztak meg a történtek, és megkontrázta a szlovént egy hatalmas dobással, 71,46 méteres világbajnoki csúccsal lett övé az aranyérem.

A hazai szurkolók először Molnár Jankát köszönthették a pályán, a 400 gátas egyén legjobbjától is elmaradva csak hetedik lett a futamában, így nem került az elődöntőbe. A rúdugrás selejtezőjében versenyzett Klekner Hanga, aki szintén óriási támogatást, acélos ritmustapsolást kapott minden kísérleténél. A beszálló magasságot, 435 centimétert elsőre átvitte, majd a 450 centiméteren is sikeres kísérlete volt, ezzel négy centimétert javított egyéni legjobbján. Edzője, Molnár Krisztina országos csúcsát is próbálta megdönteni, ez nem jött össze neki.

„Hatalmas nagy élmény volt a verseny. A bemelegítésnél még minden nyugodt volt, csináltam a dolgomat. Amikor elkezdődött a verseny, felnéztem, azta, mennyien vannak. Amikor tegnap kint voltam szurkolni Halász Bencének és a hétpróbázó lányoknak, a lelátón kirázott a hideg. Aztán belegondoltam, hogy holnap én fogok ott állni. Annyira jó volt, hogy minden ugrás előtt szurkoltak nekem. Azt éreztem, hogy nem csak én élvezem ezt, hanem mindenki. Sokat jelent nekem ez a 450, mert Eb-szint is és előrelépés. Ez az eredmény mindenképpen cél volt. Benne volt az ugrásokban, át is fogtam egy olyan rúdra, amivel nem ugrottam még a szezonban” – nyilatkozta Klekner.

Takács Boglárka az első magyar női, aki 100 méteren világbajnoki elődöntőt futhatott. A szombati előfutam után azt mondta, hogy egy országos csúccsal szeretne hálát adni a közönségnek. A legerősebb elődöntőből nem volt esélye továbbjutni, számára valóban az óra volt az igazi ellenfél. A futása nem sikerült most a legjobban, futamában az utolsó lett, és ideje nyolc századmásodperccel még a szombati eredményénél is gyengébb volt.

„Kicsit vegyes érzéseim vannak most. Annak nagyon örülök, hogy első magyar nőként tudtam magam kvalifikálni a vb-re és az előfutamból tovább is tudtam jutni. A közönség szeretete pedig rengeteget jelent nekem. Az idővel viszont nem vagyok annyira elégedett, mert úgy érzem, nagyon jó formában vagyok, sokkal jobb időeredmény van bennem” – mondta újságírók előtt Takács.

„Ahogy elindítottam a mozgást, az nem volt tökéletes. A jamaicaival szerettem volna versenyezni, de nagyon korán elment tőlem és onnan már nem tudtam olyan lazán, felszabadultan futni és elérni azt a végsebességet, ami van nekem, hanem görcsössé vált a mozgásom” – jegyezte meg Takács Boglárka, aki szerint a másik probléma, hogy még nincs meg az a tapasztalata, ami ahhoz kell, hogy ennyire jó futók között is ki tudja hozni magából a maximumot.

Eredmények:

női 100 m:
1. Sha'Carri Richardson (Egyesült Államok) 10,65 mp
2. Shericka Jackson (Jamaica) 10,72
3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10,77

110 m gát:
1. Grant Holloway (Egyesült Államok) 12,96 mp
2. Hansle Parchment (Jamaica) 13,07
3. Daniel Roberts (Egyesült Államok) 13,09

férfi diszkoszvetés:
1. Daniel Stahl (Svédország) 71,46 m
2. Kristjan Ceh (Szlovénia) 70,02
3. Mikolas Alekna (Litvánia) 68,85

férfi hármasugrás
1. Hugues Fabrice Zango (Burkina Faso) 17,64 m
2. Lazaro Martinez (Kuba) 17,41
3. Cristian Napoles (Kuba) 17,40

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!