A 400 gát világbajnoka a csalásra utaló gyanúsításról: Mindenhol csak egy szögből mutatták meg a gátvételemet

2023. augusztus 24. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Karsten Warholm harmadik világbajnoki címét szerezte meg 400 méteres gátfutásban Budapesten. A norvég futó győzelme után újságírók előtt beszélt visszatéréséről, és arról is beszámolt, mit gondol arról, hogy szabálytalan gátvétellel gyanúsították meg, és ki akarták záratni a versenyből az elődöntője után.

„Néhány év után ez az első aranyérmem. A tavalyi szezonom nem volt teljes, sérült voltam, nem voltam a legjobb formámban. Úgy voltam vele, hogy akkor menjünk ki, és szerezzük vissza az aranyérmemet békében” – mondta Warholm, aki a tavalyi világbajnokságon csak hetedik lett a döntőben.

„Azt sosem tudod igazán, hogyan alakul a verseny, de amikor megláttam magam előtt az élre állt riválisaimat, akkor tudtam, hogy sok energiájukat el kellett használniuk a megelőzésemre, hiszen én is mindig gyorsan futom az első száz métert, aztán az utolsó száz méter már az enyém volt, ott senki nem gyorsabb nálam” – mondta arról, hogy miért nem okozott gondot neki, hogy Rai Benjamin és Kyrion McMaster is erősebben kezdett nála.

Karsten Warholm harmadszor lett világbajnok 400 gáton – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Karsten Warholm harmadszor lett világbajnok 400 gáton – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Arról is beszélt, hogy a tavalyi eredménye után sokan kételkedtek benne. „Az elején elkezded felépíteni magadat, aztán a média is felépít, majd találnak egy katasztrófatörténetet, és leírnak. Én ebből csak motivációt merítek. Megtanultam ezt rutinosan kezelni, lepattannak rólam az ilyen dolgok.”

Azt mondta, a 2022-es vb előtt ő is kételkedett magában, de Budapestre már azzal a tudattal érkezett, hogy tökéletesen felkészült, és hogy meg fogja nyerni a versenyt.

Warholm értesült róla, hogy az elődöntő után az olaszok megpróbáltak fogást találni rajta, és rossz gátvétel miatt – szerintük a második gát mellett és nem felette vitte át a bal lábát – ki akarták záratni, majd az amerikaiak is tudni akarták, hogy szabályos volt-e a mozdulata.

„Ha nem tudod megverni őket, akkor zárasd ki őket” – foglalta össze röviden, mi a véleménye az óvási próbálkozásról.

„Az amerikaiak látták a felvételeket, és azt mondták, hogy rendben van. Szerintem a média csak egy szögből mutatta be [a gátvételemet], aztán mindenki ezt rakta ki az összefoglalókba. Srácok, ti tudjátok jobban, hogyan működik ez. Az igaz, hogy ha én is csak abból a szögből nézem magamat, akkor az nem néz ki túl jól” – mondta Warholm, majd a vegyes zónában a lábát emelgetve mutatta be, hogyan is gátazik, miképpen emeli a térdét.

„Ha ebből a szögből fotózod, tényleg rosszul néz ki, de egy századmásodperccel később már nagyon is jól néz ki. Ami bosszantó, hogy emberek, akik nem is tudják a szabályokat, egyből szakértővé válnak, és drámai dolgokat látnak bele. A véleményem szerint a szabályok mindenkinek biztosítják a fair playt. Azon a gáton én még veszítettem is (a jobb lába hozzáért), nemhogy nyertem, ezért azt gondolom, hogy nem fair ezzel betalálni. Én nem próbáltam meg csalni, és remélem, hogy ezzel mindenki tisztában van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!