Fantomgátvétellel vádolták a világcsúcstartót, ki akarták záratni a versenyből

2023. augusztus 22. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy vitát váltott ki a 400 méteres gátfutás világcsúcstartójának, Karsten Warholmnak az egyik gátvétele. Az olasz csapat megpróbálta kizáratni a norvégot azzal az indokkal, hogy nem közvetlenül a gát fölött, hanem mellette ugrott.

A budapesti atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb sztárja Warholm, aki a tokiói olimpián 46 másodperc alá vitte a világrekordot. Az olimpia mellett már nyert kétszer Eb-t és kétszer világbajnokságot is, és most, hogy újra egészséges, az egyik legnagyobb esélyes az amerikai Benjamin Rai és a brazil Dos Santos mellett.

Warholm hétfőn könnyedén hozta az elődöntőjét, futamgyőzelemmel jutott tovább. Nem sokkal később viszont a viták középpontjába került. A második gátnál egy videófelvétel azt sejteti, hogy a norvég lendítő lába nem közvetlenül a gát fölött megy át, hanem oldalról kerülte ki.

A felvételekből az olaszok is azt olvasták ki, hogy szabálytalan volt a gátvétel, és meg is próbáltak óvni. Ha Warholmot kizárják, az ő versenyzőjük, Alessandro Sibillio időeredménnyel kerülhetett volna be a döntőbe.

A La Repubblica azt írta, az olaszok nem tudták meggyőzni a zsűrit a felvételekkel, míg más hírek szerint az óvás benyújtásának időpontjával volt probléma. Arra a szabályok szerint a futam végeztével 30 perc van, és ezt nem tartotta az olasz csapat.

Warholm egyébként beszélt a befutója után a második gátról, de csak azért, mert a bal lábát beverte a lécbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!