Márton Anna: Volt úgy is, hogy nem tudok eljönni erre a vb-re

2023. július 30. – 20:40

Márton Anna: Volt úgy is, hogy nem tudok eljönni erre a vb-re
Balról jobbra: Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, és Battai Sugár Katinka, az aranyérmes magyar csapat tagjai a női kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy mentem fel a pástra, hogy nagyon szeretném, hogy kijöjjön belőlem az, amit tudok, mert kemény volt az elmúlt két hónap. Volt úgy is, hogy nem tudok eljönni erre a vb-re. Ez alatt az időszak alatt sokan támogattak, de sokan azért ellenem is voltak, úgyhogy mindenképpen szerettem volna ezeknek az embereknek megmutatni, mire vagyok képes” – mondta az MTI-nek Márton Anna, a világbajnoki címét megvédő női kardcsapat egyik tagja. A magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon állhatott a dobogó legfelső fokára, miután héttusnyi hátrányból fordítva 45-38-ra legyőzték a franciákat.

A korábbi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Márton a tokiói olimpián sérült térddel negyedik lett, majd műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban tért vissza, de aztán kiderült, hogy nem jött rendbe a térde. A júniusi Európa-játékokat kihagyta, a vb-n speciális térdrögzítővel vívott. Ezek miatt a tavalyi vb-győzelemnél ő nem volt a csapat tagja.

„Nyilván volt egy kis hiányérzetem, hogy a lányok pont akkor nyertek, amikor nem voltam a csapatban, de hihetetlen büszke voltam rájuk már tavaly is. Idén is hihetetlen büszke vagyok rájuk, és örülök, hogy ebben a csapatban lehetek. Rohadtul kell dolgoznom, hogy tartsam velük a lépést” – mondta. Márton Annával készült korábbi interjúnkat itt olvashatja.

Szűcs Luca, a csapat másik tagja úgy érezte, a saját elvárásainak majdnem teljesen meg tudott felelni ezen a napon, bár éppen a döntőben, ahol egy asszót vívott, nem úgy ment neki, ahogy szerette volna. „Kicsit rástresszeltem, hogy most tudunk-e címet védeni, vagy sem. Itt is az elején jól ment, de aztán kicsit szétestem. Amiatt viszont nagyon boldog vagyok, hogy előtte nagyon magabiztosan és stabilan sikerült megnyerni az asszóimat. Illetve volt, amit meg is fordítottam, amire korábban még nem volt példa” – értékelte teljesítményét.

Pusztai Liza, aki rendszerint a mérkőzések befejező embere, úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy ez a feladat rá hárul. „Én is néha meglepődök, hogy ilyenkor hogy tudom befejezni. Most sem értettem, felálltam a pástra, és annyira ki tudtam zárni mindent, pedig nagyon ideges voltam ennél a döntőnél. Szerintem látszódott is a vívásomon, hogy teher volt rajtam, hogy ez már a döntő. De aztán egyszerűen olyan magabiztosan, mindent elfelejtve és odakoncentrálva sikerült felállnom a vb-döntőt befejezni, hogy még saját magamat is megleptem.”

Battai Sugár az MTI-nek azt mondta: „Szerintem a korábbi asszókban azért volt megingás, mert kicsit görcsösebben vívtam, mint kellett volna. Talán azért, mert bennem volt, hogy nagyon akarom. A döntőben ezt a stresszt, görcsöt le tudtam vetkőzni és nagyon felszabadultam vívtam. Abszolút felszabadító volt, hogy tavaly is megvertük a franciákat, és nekünk ezek után nincs vesztenivalónk, legrosszabb esetben ezüstérmesek leszünk.”

A női kardozók vasárnap a küldöttség negyedik érmét szerezték meg Milánóban: korábban győzött a párbajtőröző Koch Máté és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, Szilágyi pedig harmadik lett egyéniben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől