Világbajnok a magyar női kardcsapat Milánóban

2023. július 30. – 17:43

Világbajnok a magyar női kardcsapat Milánóban
A magyar női kardcsapat, Pusztai Liza, Márton Anna, Szűcs Luca és Battai Sugár ünnepli az aranyérmét – Fotó: Andreas Solaro / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Aranyérmet nyert a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. Héttusnyi hátrányból fordítva 45-38-ra győzték le a francia csapatot, és ezzel a Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású válogatott megvédte világbajnoki címét.

Az első asszóban Pusztai 5-2-re kikapott Manon Apithy-Brunet-től, majd Battai 5-5-ös döntetlenre végzett Sara Balzerrel, aztán Szűcs 5-3-ra maradt alul Caroline Querolival szemben. Az első harmad után 10-15 volt az állás.

A következő szakasz magyar sikerrel indult, Battai jobb volt Brunet-nél egy tussal, majd Pusztai hárommal kevesebb tust adott, mint Queroli. Az 5. asszóban még 18-25-re vezettek a franciák, de aztán Márton Anna óriási vívással ledolgozta a hátrányt. A hatodik párban a vb-n térdrögzítővel vívó Márton állt be Szűcs helyére, 11-5-ös sikert aratott, innen pedig már minden asszóban jobbak voltak a magyarok.

A harmadik szakasz 29-30-ról kezdődött. Battai 6-3-ra verte Querolit, aztán megint Márton szerepelt jól, a Brunet elleni 5-1-es győzelemmel bizonytalanította el még jobban a franciákat. Végül Pusztai zárta le a meccset a Balzerrel szembeni 5-4-es asszóval.

A magyar válogatott a görögök negyeddöntős legyőzése után az elődöntőben a dél-koreaiakkal mérkőzött meg. A döntőben aztán azokkal a franciákkal csapott össze, akik ellen tavaly 45-40-re nyerték a világbajnokságot.

A női kardozók a küldöttség negyedik érmét szerezték Milánóban: korábban győzött a párbajtőröző Koch Máté és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, Szilágyi pedig harmadik lett egyéniben.

Márton Annával készült korábbi interjúnkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!