A kapitány a friss világbajnok vívóról: Ilyen, amikor jó irányba indulnak el nála a hangyák

2023. július 27. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Áron bronzérme után a párbajtőrvívó Koch Máté aranyérmes lett a milánói világbajnokságon szerda este. Koch a 32 között Andrásfi Tibort verte meg (15-7), a nyolc között a 2019-es vb-győztes, olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergőt. Őt eddig egyszer sem tudta felülmúlnia, ezért volt különleges ez a siker. Koch 15-12-re nyert, összeölelkeztek a páston a csatájuk után.

Siklósi hosszan gratulált a győztes Kochnak – Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Siklósi hosszan gratulált a győztes Kochnak – Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A négy között a kazah Ruszlan Kurbanovot múlta felül 15-11-re, igaz, már 14-5-re is vezetett. A döntőben ugyan három tust kapott egymás után az olasz Di Verolitól, de hamar rendezni tudta a gondolatait, és 14-10-re megnyerte a finálét a 23 éves versenyző.

„Egész nap nagyon élveztem a vívást, nagyszerű volt a hangulat a milánói csarnokban, ez is feldobott. Ugyanakkor a fontos pillanatokban mindig tudtam, hogy mit akarok csinálni, és végre is tudtam azt hajtani. Mindig az volt az álmom, többször le is nyilatkoztam, hogy világbajnok szeretnék lenni. És most mindez megvalósult. Sokat dolgoztam ezért, és egészen különleges, ami történt” – értékelt a szövetség honlapján.

Koch tőrözőnek indult, de fegyelmezetlennek tartotta az edzője, ezért 2010 környékén a párbajtőrözőkhöz irányították. Ott fokozatosan beilleszkedett Halla Péter csoportjába, szorgalmasan dolgozott, és folyamatosan lépett előre. Somfai Péter így jellemezte tavaly: „Máté egy jó értelemben vett őrült a páston. Nagyon jó vívó, óriási szíve van, és maximálisan megéli az érzelmeit a versenyek alatt. Emellett ő az egyik legszorgalmasabb versenyző, akit ismerek, minden extra lehetőséget kihasznál, hogy fejlődjön.”

Mostani edzője, Boczkó Gábor, aki egyben a vívókapitány is, így értékelte tanítványát: „Ilyen, amikor jó irányba indulnak el nála a hangyák… Nagyon büszke vagyok rá, de sokat is dolgoztunk ezért. Már akkor is képes volt nagy eredmény elérésére, amikor nem együtt dolgoztunk, most jött ki így a lépés. Azt kicsit sajnálom, hogy két magyar–magyar meccs is volt, mert úgy éreztem, mindannyian jó formában vannak. De majd bebizonyítják a csapatversenyen.”

A csapatversenyen az olimpiai részvétel is a tét, ha ott bejutnak a magyarok a legjobb négy közé, nagyot lépnek a párizsi részvétel felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!