Tóth Amarissa sajnálja a botrányos teniszmeccsén történteket, nem így akart nyerni

2023. július 20. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Tóth Amarissa a második körös kiesése után üzent a Budapesten zajló, salakpályás női tenisztorna első fordulójában egy botrányt kiváltó meccsen legyőzött kínai ellenfelének, Csang Suajnak is.

„Nem gondoltam volna, hogy pályafutásom első WTA-főtáblás sikere ekkora vihart kavar. Nagyon sajnálom a történteket, tisztelem Csang Suajt játékosként és emberként is. Soha nem állt szándékomban tiszteletlennek lenni, bántani vagy felzaklatni senkit, kiváltképpen az ellenfelemet” – mondta az MTI szerint a 20 éves magyar teniszező a keddi meccséről, miután csütörtökön 6:3, 6:1-re kikapott az ukrán Katerina Baindltől.

A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így Tóth került a legjobb 16 közé. Ennek előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e, vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamenet után Tóth Amarissa a nyomhoz sétált, és a lábával eltüntette azt. A kínai ezt zokon vette, külön kérte, hogy ne seperje el. A magyar teniszező megnyerte a gémet, elvette Csang adogatását, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, ellenfele – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – azonban nem vállalta a folytatást.

A mérkőzésről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Ott írtunk arról is, hogy több olyan felvétel is elterjedt a találkozó után, amelyeken úgy tűnhetett, mintha Tóth Csang panasza után azonnal eltörölte volna a nyomot.

Fotó: Völgyi Attila / Xinhua News Agency / AFP
Fotó: Völgyi Attila / Xinhua News Agency / AFP

A mérkőzés után több teniszező is védelmébe vette Csang Suajt, és elítélte a történteket. Daria Saville szerint Tóth ugyan megkapta a pontot, és megnyerte a meccset, a hírnevét tönkretette, míg Caroline Garcia, a világ jelenlegi 5. legjobbja támogatásáról biztosította a kínai teniszezőt. A 9. Maria Sakkari szerint is Csang a legkedvesebb játékos a versenyen, és szerinte Tóthot ki kéne zárni. „Abszolút undorító viselkedés. Suaj jobb ember, mint sokunk, amiért kezet rázott a bíróval és azzal a lánnyal. De hát Suajról beszélünk, persze, hogy így tett” – írta a 63. Ajla Tomljanovic.

A világranglistán 548. helyen álló, a budapesti tornán szabadkártyával induló Tóth Amarissa a meccs utáni ünneplésére is kitért csütörtöki kiesése után: „Tisztában vagyok vele, hogy nem kellett volna úgy ünnepelnem, ahogy a meccs után tettem, ezt sajnálom. A meccs hevében elragadtak az érzelmeim és a pillanat. A teniszre koncentráltam, nem így akartam nyerni” – jelentette ki. Tóth hozzátette, reményei szerint lesz lehetősége beszélgetni Csang Suajjal, és elmondani neki, milyen rosszul érzi magát, hogy a meccsük így ért véget.

A kínai elleni mérkőzése után közvetlenül Tóth a Kossuth Rádiónak még azt mondta: „Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt.”

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben. „Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – mondta. Hozzátette: amikor Tóth eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós megjegyezte, hogy miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

Siklós a Telexnek szerdán azt mondta, hogy az igaz, hogy Tóth sportszerűségi hibát vétett, mert ha valaki feladja a meccset, akkor a győztesnek illik visszafognia magát, nem kellett volna ünnepelnie – annak ellenére, hogy technikailag megvert valakit az első WTA-mérkőzésén, aki párosban kétszeres Grand Slam-bajnok és 500-zal van előtte a ranglistán. De ezenkívül úgy látja, hogy a magyar játékos nem hibázott.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán jelezte, hogy a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaznak, és megvizsgálják a budapesti tornán történt incidenst.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!